Eiervasten

Watervasten en droogvasten

Ik ben enthousiast over vasten. Super enthousiast zelfs. Vasten kan je namelijk heel veel gezondheidsvoordelen brengen. Ik heb het dan over watervasten of droogvasten. Watervasten betekent niet eten. Alleen drinken. Liefst water, maar eventueel ook (kruiden)thee en/of zwarte koffie. Droogvasten betekent niet eten en niet drinken. Met watervasten heb ik inmiddels jarenlang ervaring. Zowel met meerdaagse vasten als periodiek vasten (Intermitten Fasting / IF). Mijn ervaring met droogvasten is veel recenter. In april 2020 deed ik voor het eerst een driedaagse droogvast. Daarvoor had ik al wel ervaring opgebouwd met periodiek droogvasten.

Eiervasten

Eiervasten is een ander verhaal. Eiervasten is meer een tijdelijke aanpassing van wát je eet. Je krijgt hierdoor niet de gezondheidsvoordelen van een watervast of droogvast.

Gewoontes doorbreken

Toch kan een watervast wel degelijk andere voordelen bieden. Het kan je, net als bij water- en droogvasten namelijk wél helpen om bepaalde voedingspatronen te doorbreken. Gewoontes die je af wilt leren. Zoals snacken; om maar een voorbeeld te noemen.

Ketose

Ook kan eiervasten je helpen om in ketose te raken. Bij eiervasten houd je je aan een voorgeschreven samenstelling van je maaltijden. Van eieren en vet. Deze is zo geformuleerd dat je maaltijden dan vanzelf ketogeen zijn. Met andere woorden, je maaltijden bevatten dan zo weinig koolhydraten, dat je lichaam eerst de glycogeenvoorraden op gaat maken. Dat is opgeslagen glucose. Voornamelijk in de spieren en de lever. Daarna gaat je lichaam op zoek naar alternatieve energie. Het gaat dan vetten verbranden. Vet uit die eier-maaltijden en als dat niet voldoende is, ook vet uit de eigen lichaamsvoorraad. Maar de hersenen kunnen geen vetzuren gebruiken als energie. Daarom heeft je lichaam ook nog andere energie nodig. Het gaat daarom ketonen maken. In het begin kan je lichaam die nog niet zo goed gebruiken en dat kan leiden tot een tijdelijke energiecrisis in je lijf. Dit wordt ook wel de keto-koorts genoemd. Of de periode van een eiervast voldoende is om over deze ketokoorts heen te komen en je écht geweldig te gaan voelen, is zeer afhankelijk van de je eetpatroon en leefstijl vóór de eiervast.

Hoe dan ook; eiervasten kan je een kickstart geven naar een koolhydraatarme of ketogene leefstijl.

Gewichtsplateau doorbreken

Een eiervast kan ook zeker helpen om een gewichtsplateau te doorbreken. Bijvoorbeeld als je al gewend bent aan een koolhydraatarme leefstijl. Net omdat het je makkelijker in ketose brengt. Of doordat je je voedingspatronen doorbreekt.

Dus: ofschoon eiervasten weinig van doen heeft met het vasten waar ik elders op deze blog over schrijf, ben ik er zeker niet negatief over. Ik denk dat het zeker een plekje kan hebben in een gezonde leefstijl. Vandaar dat ik er zelf ook ervaring mee heb opgedaan en informatie over het eiervasten op deze blog heb gezet.

Overzicht van blogs over eiervasten

Egg-fast: ‘vasten’ met eieren Blog met uitleg over een eiervast, die je kunt gebruiken als je dit zelf wilt gaan doen.

Mijn ervaring met eiervasten Blog met mijn persoonlijke ervaring met een driedaagse eiervast.

Print Friendly, PDF & Email