Hier is het eerste deel van m’n tweede serie korte stukjes over de gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Ze verschenen eerder in onze lokale media. Meer hierover lees je in ‘Zeg het voort – deel 2‘.

Het nieuwe eten

Het nieuwe eten. Er is steeds meer belangstelling voor. Geen dieet, maar een leefstijl. Gezonder worden door gezonder eten.

Dat nieuwe eten brengt wel wat met zich mee. We moeten ook anders koken, anders winkelen, anders dènken. Wellicht nog wat andere leefstijlaanpassingen maken. De komende maanden neem ik je mee. We beginnen bij het begin. Anders eten.

Koolhydraten zijn de hoeksteen van ons eetpatroon geworden. We eten ze de hele dag door. Suikers, granen, zetmeel. Elke maaltijd weer. Je bloedsuiker piekt. Teveel suiker in het bloed is niet gezond. Een stoot insuline zorgt dat de suikers snel naar de cellen gaan. Wat niet direct wordt gebruikt als energie wordt omgezet in vet. Voor later. Maar later komt niet. Je bloedsuiker daalt en je hebt behoefte aan nieuwe snelle energie. Suikers eten doet naar suikers verlangen.

Maar het kan ook anders. Het nieuwe eten is koolhydraatarm. We mijden suikers, granen en zetmeel. Die bevatten veel koolhydraten, maar zijn bovenal bewerkt. Eet veel groene bladgroenten en groenten die boven de grond groeien. Daar zitten minder koolhydraten in. Maar ook seizoensgebonden knolgroenten zijn gezond. De vezels voeden de goede darmbacteriën. Waardoor je darmgezondheid en je weerstand verbetert. Vul je maaltijd aan met een stukje vlees, vis of eieren.

En vergeet de vetten niet. Extra vetten is essentieel. Vet is je nieuwe energie en geeft lang een voldaan gevoel. Tijdens vetverbranding worden ketonen gemaakt. Energie en medicijn voor je hersenen en je lijf. Dus moet de knop om. We eten al jaren ‘light’. Gebruiken onnatuurlijke (dieet)vetten. Liefst zo weinig mogelijk. Toch worden we dikker en dikker. Zieker en zieker. Dichtgeslibde aderen. Hoge bloeddruk. Diabetes. Minder vet is niet het antwoord. Minder suikers en meer gezonde vetten wél.

Ontbijt of lunch met zelfgemaakte zadencrackers. Eet een bak Griekse yoghurt met lijnzaad en zonnebloempitten. Smul van eieren met spek en groenten. Of geniet van een groentesoepje. Met slagroom of kokosmelk voor de vetten. En lekkere gehaktballetjes. Een salade met zalm, noten en brie. Met een lekkere dot mayo erop. Zorg voor voldoende gezonde vetten. Eet tot je vol zit. Diëten is verleden tijd.

Alles lezen?

Zeg het voort

Keto in de Kempen deel 1: Eet jezelf gezond’

Keto in de Kempen deel 2: Vet goed!’

Keto in de Kempen deel 3: Van vet word je niet dik…’

Keto in de Kempen deel 4: Keto in de Kempen!

Zeg het voort – deel 2

Keto in de Kempen deel 5: Het nieuwe eten

Keto in de Kempen deel 6: Het nieuwe denken

Keto in de Kempen deel 7: Het nieuwe koken

Keto in de Kempen deel 8: Het nieuwe doen

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.