Photo by Katie Smith on Unsplash

Onderstaande tekst is deel 1 van 4 korte stukjes waarin ik in de plaatselijke media heb geprobeerd uit te leggen wat gezond koolhydraatarm en vetrijk eten inhoudt. In de blog ‘Zeg het voort’ lees je er meer over.

Eet jezelf gezond

Het is tijd voor verandering. Niet voor weer een nieuw calorie-beperkend dieet. Maandenlang ‘alle lekkere dingen laten staan’ en honger lijden om eindelijk wat kilo’s kwijt te raken. Die in de weken erna  zonder genade terug komen. Zelfs kilo’s++. Daar hoef je dan weer géén moeite voor te doen. We weten best dat het niet werkt en niet gezond is. Toch blijven we het proberen. Maar het kan anders; gezonder. Daarover wil ik graag meer vertellen.

Mijn naam is Cora Hoskens. Net als Janny eet ik koolhydraat-arm en vetrijk. We vervangen brood, pasta, aardappelen en rijst door groenten, gezonde vetten en eiwitten. Ik doe dat voor mijn gezondheid. Vijf jaar na een hersenbloeding had ik nog steeds onvoldoende energie. TV of muziek gaven te veel prikkels. Afspraken vergat ik. Rampzalig? Misschien niet. Vervelend? Absoluut.

Toen ik las over de voordelen van vet in plaats van koolhydraten gooide ik resoluut het roer om. Na 2 weken waren alle klachten weg. Ondanks een prima BMI ben ik ook kilo’s en vooral centimeters kwijt geraakt. Zowat alle tradionele voedingsadviezen blijken ongegrond en onwaar. We eten vet-arm terwijl ons lijf schreeuwt om gezonde vetten. Het zijn niet die vetten die ons dik en ziek maken, maar koolhydraten zoals suikers en granen. Net als transvetten en geraffineerde plantaardige olie.

In Zweden weten ze dit al jaren. Een nationale onderzoekscommissie heeft 2 jaar de tijd genomen om 16000 (!) wetenschappelijke studies onder de loep te nemen. De conclusie was overduidelijk: niet vet, maar koolhydraten zijn de oorzaak van overgewicht en allerlei welvaartsziekten, zoals diabetes type 2. Sindsdien is Zweden om. Meer dan 25 procent van de Zweden volgt een koolhydraatarm en vetrijk eetpatroon. Nu Nederland nog.

Interesse gekregen? Meer over deze gezonde leefstijl moet helaas wachten tot de volgende keer. Maar daar hoef je natuurlijk niet op te wachten. Begin gewoon nu. Ben je wel bewust dat je oude (dieet-)gewoontes los moet laten. Laat light producten voortaan staan. Eet veel gezonde vetten en eet vooral ook genoeg!

Alles lezen?

Zeg het voort

Keto in de Kempen deel 1: Eet jezelf gezond’

Keto in de Kempen deel 2: Vet goed!’

Keto in de Kempen deel 3: Van vet word je niet dik…’

Keto in de Kempen deel 4: Keto in de Kempen!

Zeg het voort – deel 2

Keto in de Kempen deel 5: Het nieuwe eten

Keto in de Kempen deel 6: Het nieuwe denken

Keto in de Kempen deel 7: Het nieuwe koken

Keto in de Kempen deel 8: Het nieuwe doen

Print Friendly, PDF & Email

3 REACTIES

 1. allerbeste Cora. jij bent wat mij betreft een wonder op wielen!
  te Nederland zag ik nog nooit zo een goed samenhangend degelijk en juist verhaal. want ik was al om. maar het heeft wel relatief lang geduurd voor mij de absolute voordelen van kokosvet duidelijk werden. daarover schrijf ik graag nog eens over eigen ervaringen als je het goed vindt.

  driemaal chapeau!

  en waar staat dat mooie huis dat een beetje aan dat van Monet doet denken?

  groet joanne

  • Hoi Joanne, Wat een ontzettend leuke en ook lieve reactie. Het huis staat in Frankrijk. Het is een B&B genaamd La Cerisaie. We brachten er een koolhydraatarm en vetrijk weekendje door. Zoek maar eens op het recept van de zonnige quiche. Staat ook op de site. Een quiche met zonnebloempitten die me meteen ‘terug brengt’ naar die plek, omdat we die daar kregen. Ik ga ‘m toevallig vanavond weer maken. Voor bij een soep. Heerlijk! Ik hoor graag over jouw eigen ervaringen.
   Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.