Hier is deel 3 van de 4 korte stukjes die ik voor de lokale media schreef. Mijn doel hiervan was om bij mensen de interesse op te wekken voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl en de allergrootste ‘dieetmisverstanden’ alvast eens aan de kaak te stellen.

Van vet word je niet dik…

en van brocolli word je niet groen. Het zit in ons hoofd dat je van vet eten vet wordt, maar dat klopt helemaal niet. Mits je je koolhydraten beperkt, zo je insulineniveau laag houdt en eet tot je verzadigd bent. Dan verbrand je vetten op het moment dat je energie nodig hebt. Dat is heel gezond èn geeft de beste kans op een gezond gewicht.

Calorieën beperken om gewicht kwijt te raken werkt niet. Je geeft je lijf dan te weinig energie. Je verbranding gaat omlaag, je wordt moe en lusteloos en hebt honger. Dat hou je toch niet vol? Kilootje eraf… kilootje erbij. Plus wat extra.

Je hoeft geen honger te lijden om overgewicht kwijt te raken. Beperk je koolhydraten. Haal ze voornamelijk uit groenten. Eet alleen de eiwitten die je lijf nodig heeft. Hoeveel dat is, is onder andere afhankelijk van je bewegingspatroon. En vetten? Eet gezonde vetten tot je vol zit. Ze geven lang een verzadigd gevoel. Als vetverbrander heb je je energie altijd bij. Eet pas weer als je honger hebt. Sla gerust eens een maaltijd over. Laat snacks voortaan in de kast. Of beter nog, in de winkel. Eet dus goed en minder vaak.

Dat houdt je bloedsuikerspiegel en energie-niveau stabiel. Maar er gebeurt meer! Vetten worden afgebroken tot vetzuren om te verbranden. Maar er ontstaan ook ketonen. De kers op de (koolhydraat-arme) taart! Ze worden gemaakt als alternatieve brandstof voor o.a. onze hersenen als er onvoldoende glucose is. Dat klinkt misschien eng, maar is juist heel goed!

Je hersenen en hart werken zo’n 80% efficiënter op deze ketonen-energie. Turbo-brandstof dus.  Ze stimuleren ook een soort groeihormoon in je hersenen. Je kunt helderder denken en je geheugen verbetert. Ontregelde hormonen komen weer in balans. De ‘energiecentrales’ in onze cellen worden gezonder. En recent onderzoek laat zien dat ketonen ook slechte genen uit kunnen zetten!

Geen wonder dat koolhydraatarm vetrijk oftewel ketogeen eten zo’n positieve invloed heeft op zoveel welvaartsziekten. Laat die boterham dus maar liggen. Op naar de eieren met spek. Gebakken in roomboter. Maar vergeet de groenten niet!

Alles lezen?

Zeg het voort

Keto in de Kempen deel 1: Eet jezelf gezond’

Keto in de Kempen deel 2: Vet goed!’

Keto in de Kempen deel 3: Van vet word je niet dik…’

Keto in de Kempen deel 4: Keto in de Kempen!

Zeg het voort – deel 2

Keto in de Kempen deel 5: Het nieuwe eten

Keto in de Kempen deel 6: Het nieuwe denken

Keto in de Kempen deel 7: Het nieuwe koken

Keto in de Kempen deel 8: Het nieuwe doen

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.