Hoe ik zelf eet

Op deze blog ‘Keto en Zo’ en ook in de Facebook groepen die ik mee beheer hanteren we de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie (RMR).

Mijn lijstjes en die van de RMR

Ik vind de RMR lijsten geweldig. Ik had ze zelf kunnen maken. Kijk op de lijsten en je kunt zien hoe ik eet. Toen ik ze voor het eerst zag was ik verbaasd over de overeenkomst tussen hoe ik mijn leefstijl had ingericht en deze lijsten. Intuïtief had ik producten op dezelfde manier ingedeeld. Daardoor betekenen de kleuren voor mij vrijwel hetzelfde als in de RMR:

  • groen: de producten op deze lijst ben ik altijd onbeperkt blijven eten
  • oranje A: de producten op deze lijst heb ik een tijdlang zeer beperkt. Na een jaar ben ik er weer meer van gaan eten. Nu eet ik hier weer onbeperkt van.
  • oranje B: de producten op deze lijst gebruik ik af en toe en met mate.
  • lichtrood: hiervan gebruik ik de meeste producten niet of zeer zelden. Amandelmeel en kokosnootmeel gebruik ik voor crackers en heel soms voor iets broodachtigs of gebak.
  • rood: de producten op deze lijst probeer ik allemaal 100% te vermijden. Ik wil ze niet meer eten. Wanneer ik niet thuis eet, maak ik de gezondst mogelijke keuzes. Waarbij alles met suiker of graan een no-go is voor mij. En plantaardige olie eigenlijk ook.
  • grijs: dit had wat mij betreft ook een rode lijst kunnen zijn. Alleen LCHF gebak eet ik heel soms bij een feestelijke gelegenheid. Alleen met stevia. Tegenwoordig gebruik ik eigenlijk alleen nog groene stevia.

Mijn fases en die van de RMR

Het allermooiste? Ik heb zelfs de fases van de Real Meal Revolutie doorlopen. Onbewust! Ofschoon ik ze niet allemaal na elkaar heb doorlopen, herken ik ze allemaal.

Van 3 naar 1 naar 2

Zelf begon ik onvoorbereid. Ik had alleen de lijsten uit het boek ‘Het glutengevaar: de sluipmoordenaars van je brein: de onthutsende waarheid over granen, koolhydraten en suiker’ gelezen [1].

Ik dook er meteen volop in door vanaf dag 1 ‘hard core’ koolhydraatarm te eten. Een ketogene leefstijl, waarmee ik na ongeveer 2 weken in fase 3 ‘vetverbranding’ terecht kwam. En waardoor ik een geweldige energie- en gezondheidsboost kreeg.

Ondertussen doorliep ik fase 1 ‘inlezen’ en ging de adviezen uit het boek over bijvoorbeeld probiotica en bottenbouillon in de praktijk brengen. Waardoor ik ook fase 2 ‘herstel van (darm)gezondheid’ doorliep. En eindelijk beter ging slapen. Ook ging ik een paar keer per jaar vasten. Eerst 1 dag. Later kwam er steeds een dagje bij. Tegenwoordig is 4-5 dagen een ideale vastenperiode voor mij.

Na een jaar heb ik m’n gewoontes langzaam aangepast tot ik in fase 4 (onderhoud) zat. Hieronder lees je hoe dat verliep. Sindsdien is m’n eetpatroon niet meer wezenlijk veranderd.

Van groenten van boven de grond en gezonde vetten…

In 2015 begon ik met ‘anders eten’, zoals ik dat toen noemde. Koolhydraatarm was hier toen nog niet zo’n ding. Ik at het eerste jaar voornamelijk van de groene lijst. Ik at toen ook nog vegetarisch. Het resultaat was dat ik voornamelijk koolhydraatarme groenten at. Groenten die boven de grond groeien. Aangevuld met gezonde vetten.

..naar vlees en groenten onder de grond

Na een jaar ben ik weer vlees gaan eten. Zoveel mogelijk van grasgevoerde dieren. Dan bevat het vlees de meeste voedingsstoffen en de gezondste vetten.

Maar dat was niet het enige. Ik ging weer andere groenten eten. Meer knolgroenten bijvoorbeeld. Wel seizoensgebonden en uit ‘eigen tuin’. In de winter dus voornamelijk.

Ik deed dat intuïtief. Ik had m’n gezondheidsdoelen bereikt. Afgevallen ben ik niet veel, maar ik had ook geen overgewicht. Wel had ik nieuwe broeken nodig, want m’n taille was geslonken. Niet zoveel als op het plaatje hoor 😉 maar wel een zichtbaar verschil. Ik voelde me top, maar kreeg wel behoefte aan variatie. Het was mìjn manier om ervoor te zorgen dat ik dit m’n leven lang kan blijven volhouden.

Later leerde ik dat het heel natuurlijk en gezond is om zo met de seizoenen mee, in bepaalde periodes meer koolhydraten te eten. Wel altijd de gezonde. Van pure, onbewerkte voeding. En met de onverteerbare vezels in deze groenten maken we onze darmbacteriën heel gelukkig.

Minder vaak

Sinds die tijd is mijn voedingspatroon niet meer wezenlijk veranderd. Wel ben ik minder vaak gaan eten. Tegenwoordig eet ik geen ontbijt meer. Ik eet pas wanneer ik honger heb. Meestal eet ik rond lunchtijd. Op werkdagen eet ik zelfs alleen ‘s avonds. Ik neem gewoon geen eten mee. Thuis eet ik dan onze eigen gezonde maaltijd.

Deze manier van minder vaak eten past bij mij. Ik voel me er goed bij en ik weet dat het heel gezond is. Bovendien is het ook makkelijk.

Maar wel altijd genoeg en met veel gezonde vetten

Wat ik altijd ben blijven doen, is eten tot ik genoeg heb. En altijd met veel gezonde vetten. Hoeveel eten en hoeveel vet? Dat verschilt van dag tot dag.

Soms heb ik ineens merkbaar meer honger. Dan heb ik na mijn opgeschepte portie eten echt nog niet genoeg. Dan pak ik nog wat bij. Of eet een extra avocado, gekookt ei of een handje noten. Dan heb ik het blijkbaar nodig. Ook ben ik afgelopen jaar meer gaan eten, toen ik vaker ben gaan sporten. Ik merkte na een tijdje dat ik veel meer honger had. Nu is het weer in balans.

Ook zo eten?

Download dan hieronder de vertaalde gekleurde voedingslijsten. Ze zijn in dat bestand in een makkelijk printbare vorm. En lees de uitleg in: In vier stappen koolhyraatarm, suikervrij en vet gezond!.

Bronnen

[1] Boekbespeking: het glutengevaar Voor wie interesse heeft in het boek dat mij op het spoor van deze gezonde leefstijl bracht, maar niet direct het hele boek wil lezen, is dit een mooie samenvatting van het boek. Geschreven door Anke Gooskens en gepubliceerd op de website Natuur Diëtisten Nederland.

Print Friendly, PDF & Email