Alles over droogvasten

Van watervasten…

Jarenlang ben ik al enthousiast over watervasten. Ik ben zelf ook een fanatiek vaster.

Meerdaagse watervast

In 2015 ben ik met vasten begonnen. Als onderdeel van een gezonde leefstijl. Ik ben eerst met meerdaagse watervasten begonnen. Eerst 1 dag, daarna 2 en zo heb ik het opgebouwd tot maximaal 6 dagen. Daarna ben ik blijven steken bij meestal 5 dagen.

Zo’n meerdaagse watervast heb ik tot 2019 een aantal keer per jaar gedaan en in het begin van 2020 ook nog een keer. In totaal drie tot vijf keer per jaar. Zo’n beetje met de seizoenen mee. Deze meerdaagse watervasten deed ik voor lange termijn gezondheidsvoordelen.

Periodieke watervast / Intermittend fasting (IF)

Naast die meerdaagse watervasten ben ik op een gegeven moment ook periodiek gaan vasten. Voor mij heeft dat de vorm van minder maaltijden per dag. Per dag eet ik nu al jaren nog maar 2 of zelfs 1 maaltijd. Snacks heb ik niet meer nodig.

Dit alles houdt m’n bloedsuikerspiegel heel constant. Dit zorgt weer voor een laag insulineniveau. Dat is niet alleen heel goed voor je korte- en lange termijngezondheid, maar zorgt er ook voor dat je toegang hebt tot je eigen vetreserves. Met als gevolg dat je dus tussen de maaltijden door helemaal geen honger hebt. Een rammeltje in de buik af en toe, maar dat gaat ook zo weer over. Omdat ik tijdens mijn maaltijden weer gewoon voldoende eet, krijg ik ook geen tekorten. Kortom, een héél gezond onderdeel van mijn leefstijl.

… naar droogvasten

Meer recent ben ik op het pad van droogvasten gekomen. Droogvasten is een algehele onthouding van zowel eten als drinken.

Hoogst gevaarlijk, dacht ik eerst. Inmiddels heb ik een andere mening. Mits het bij je past (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen) en je je er goed op voorbereidt, is het de ultieme vorm van vasten. Voor je korte- en lange termijngezondheid. Om te helen en te reinigen.

In april 2020 deed ik voor het eerst een driedaagse droogvast. Vanaf 2019 had ik al ervaring opgedaan met periodiek droogvasten. Tot 24 uur in totaal.

Sindsdien probeer ik zoveel mogelijk informatie te vinden over droogvasten. Wetenschappelijke studies zijn er volop aanwezig voor periodiek droogvasten. Dit komt omdat er zoveel mensen jaarlijks meedoen aan de Ramadan; ook een vorm van periodiek droogvasten. Moslims over de hele wereld eten én drinken dan niets tussen zonsopgang en zonsondergang. Een hele maand lang. Deze onderzoeken tonen de veiligheid en gezondheidsvoordelen van periodiek droogvasten aan.

Over meerdaagse droogvasten is veel minder informatie te vinden. Er zijn nauwelijks wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar een meerdaagse droogvast. Wel zijn er een aantal experts die al járenlang therapeutische droogvasten begeleiden. Helaas komt deze informatie veelal uit Rusland en omliggende landen en is deze lang niet altijd in een Engelstalige vorm beschikbaar.

Juist omdat informatie (nog) schaars is, wil ik zoveel mogelijk van mijn ervaringen en kennis met je delen. Hieronder een overzicht. Ik zal deze informatie over de loop van de tijd verder aanvullen.

Overzicht van blogs over droogvasten

De therapeutische werking van droogvasten

Een driedaagse avontuur van niet eten en drinken

Verslag van drie dagen droogvasten

Terugblik op drie dagen droogvasten

Hoe werk je toe naar een meerdaagse watervast of droogvast?

Print Friendly, PDF & Email