De Griekse arts Hippocrates is onder andere bekend van de eed die die onze artsen afleggen. Hij schreef: “Als je eet wanneer je ziek bent, voed je daarmee je ziekte”.

To eat when you are sick, is to feed your illness

Gezond lijf en gezond gewicht

Vasten is heilzaam voor ons in vele aspecten van ons leven; zowel fysiek, mentaal als spiritueel. Het helpt om ziektes te voorkomen of te genezen.

Wanneer je op een gewichtsplateau bent uitgekomen, kan het ook een nieuwe stimulans geven aan je lichaam om weer af te vallen. Blijvend afvallen door vasten gebeurt gelukkig alleen als je nog overgewicht hebt. Sterker nog, begin je met ondergewicht, dan kan vasten zelfs helpen om ná het vasten een gezonder gewicht terug te krijgen. Met onder andere meer spierweefsel en sterkere botten.

Niet eten is gezond

Op een goede manier vasten is dus heel gezond. Toen ik ruim vijf jaar geleden begon met meerdaagse vasten kreeg ik daar weinig begrip voor. Terwijl juist het verbeteren van m’n korte- en vooral ook langetermijn gezondheid m’n enige doel was.

Gelukkig krijgen de gezondheidsaspecten van vasten steeds meer aandacht. Inmiddels is periodiek vasten (intermittend fasting – IF) behoorlijk populair geworden. Meerdaagse vasten zijn voor veel mensen nog een brug te ver. Om zelf te doen dan toch. Toch wint ook dat aan populariteit. In de Facebookgroep ‘Eet niet minder, eet minder vaak!‘ is er regelmatig interesse voor. Zeker om het in groepsverband te doen, zodat je elkaar kunt stimuleren en kunt helpen.

Niet eten én niet drinken is gezonder

Waar watervasten inmiddels een vrij bekend fenomeen is in het gezondheidswereldje, kan droogvasten helaas nog steeds op weinig begrip rekenen. Het wordt vaak afgedaan als iets wat zeer ongezond en gevaarlijk is. Ik vermoed door mensen die zich er niet in verdiept hebben.

Zelf dacht ik tot een paar jaar geleden ook zo. Eigenlijk een beetje kortzichtig of op z’n minst naïef van mij. Ik was toen immers al bekend met de vele voordelen van vasten. En droogvasten wordt al bijna sinds het begin van de jaartelling wereldwijd gedaan. Tijdens de Ramadan.

Wetenschappelijk bewijs

Veel van de studies die de gezondheidseffecten van vasten hebben aangetoond zijn gedaan onder moslims. Onder mensen die jaarlijks een maand lang periodiek droogvasten, dus.

Ook naar meerdaagse droogvasten is veel onderzoek gedaan. Vooral in Rusland. Door een gebrek aan (Engelstalige) vertalingen is dit Russische onderzoek niet zo wijd verbreid. Gelukkig komt hier langzaam wat verandering in.

In Rusland wordt droogvasten gezien als de meest therapeutische vorm van vasten. Aandacht en energie die anders nodig zijn voor (spijs)vertering, kunnen nu in rust en heling gestoken worden. En in opruimen en vernieuwen. Dat is tijdens droogvasten namelijk een noodzakelijkheid om te overleven. Niet alleen een gezondheidskuur, maar ook een verjongingskuur dus.

Droogvasten is de meest extreme vorm van vasten. Niet alleen als ervaring voor jezelf, maar ook voor je lichaam. Het is absoluut een stress voor het lichaam. Maar gelukkig is het een tijdelijke, hormetische stress. En zo’n hormetische stress haalt het beste in je lijf naar boven. Alleen de sterkste cellen overleven dat en je wordt er gezonder en flexibeler van.

Vet wordt water

Eén van de meest bijzondere aspecten van droogvasten vind ik het feit dat je niet uitdroogt. Dat is wat je namelijk zou verwachten. Er komt immers geen vocht binnen van buitenaf. Op een heel klein beetje vocht na, wat je lichaam via de huid binnen kan halen.

We blijken prima in staat om een periode van niet-eten én niet drinken te overbruggen. Je lichaam gaat dan namelijk zelf water maken. Het gebruikt daarvoor vetcellen en zuurstof.

Weet je hoe het komt dat kamelen en dromedarissen zo goed kunnen overleven in de woestijn? Veel mensen denken dat er water opgeslagen zit in hun bulten. Dat lijkt logisch en toch is het niet waar. Die bulten zijn vetbulten. En dat vet wordt onder andere gebruikt om water te maken in periodes dat er geen waterbron in de buurt is. En wij mensen kunnen dat dus ook. Als we ertoe gedwongen worden.

Als de meest zuivere waterbron

Wat ik nog mooier vind, is dat het water wat je lichaam zelf maakt van het meest zuivere soort is. Water wat je verder alleen vindt bij levende en niet-vervuilde bronnen. In tegenstelling tot het water wat we normaal gesproken drinken. Dat moet eerst verwerkt worden door ons lichaam; onder andere om alle onzuiverheden eruit te halen.

Dit betekent dat je lichaam nóg meer energie en tijd overhoudt voor datgene wat het tijdens droogvasten doet: opruimen, recyclen en helen!

Zeer krachtige detox

Droogvasten zorgt voor een zeer krachtige detox. Misschien wel de krachtigste detox die we kunnen krijgen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat het lichaam méér nog dan bij andere vormen van vasten vetcellen gaat afbreken. Het gebruikt de moleculen uit vet om water te maken. En ook ketonen. Die zorgen tijdens het vasten voor je energie.

In de loop van ons leven verzamelen we gifstoffen. Vervuilingen uit wat we eten en drinken en uit onze omgeving. Ons lichaam probeert die dagelijks af te voeren. Onder andere je lymfevaatstelsel, het bloed, de lever en de nieren spelen daar een belangrijke rol in. Wanneer we echter meer gifstoffen binnenkrijgen dan we kunnen afvoeren, worden ze opgeslagen in onze vetcellen. Ingekapseld als het ware. Om je zo lang mogelijk gezond te houden.

Wanneer je vetcellen gaat afbreken, komen deze gifstoffen vrij. Dat is in principe heel gezond, maar je moet dan wel in staat zijn om ze af te voeren. Als het er teveel in één keer zijn, kun je daar last van krijgen. Je kunt er huiduitslag of hooofdpijn van krijgen, maar er zijn ook andere uitingen. Een te snelle detox is daarom niet handig en ook niet altijd gezond. Het is dus belangrijk om vasten op te bouwen. En vooral droogvasten dus. Gelukkig kan dat prima. Meer daarover lees je in mijn eerdere blog ‘Hoe werk je toe naar een meerdaagse watervast of droogvast?‘.

Cellen worden verbrandingsoventjes

Wat ik ook heel bijzonder vindt, is dat er bij droogvasten een nieuw soort detox-pad ontstaat. Omdat er minder vocht aanwezig is wordt de ‘normale’ afvoer van gifstoffen bemoeilijkt. Het lichaam heeft daar wat anders op gevonden.

Tijdens het droogvasten worden je cellen als het ware hun eigen verbrandingsoventjes. De temperatuur in de cellen loopt op op een manier dat ze letterlijk hun eigen troep gaan verbranden. En ook ziekteverwekkers als virussen en parasieten.

Dit wonderlijke verschijnsel kun je zelf ervaren. Sommige mensen ervaren bijna letterlijk de toegenomen hitte in de cellen. Ze krijgen een soort van opvliegers. Maar het kan ook zijn dat je er juist rillingen van krijgt. Dat laatste is mijn ervaring. Een soort kou die moeilijk te omschrijven is. Alsof deze van binnen komt. Extra lagen kleren helpen daar niet of nauwelijks tegen. Bewegen wel; tot op zekere hoogte. Of een directe hittebron. Bij voorkeur de zon, maar ook een kachel of een warmwaterkruik kunnen helpen. Maar zodra die weg zijn, krijg je het direct weer koud. Is mijn ervaring in ieder geval.

Goed voor je immuunsysteem

Droogvasten stimuleert je immuunsysteem op allerlei vlakken. Vaak wordt gezegd dat tijdens vasten je immuunsysteem tijdelijk onderdrukt wordt, maar dat je het na afloop krachtiger opbouwt. De Russische Dr. Filonov zegt dat de stimulatie van het imuunsysteem al tijdens het droogvasten plaats vindt. Op basis van wetenschappelijk onderzoek beschrijft hij het als volgt:

Door de verhoging van je interne lichaamstemperatuur, worden er meer ziektewerende antilichamen aangemaakt. Fagocyten worden actiever. Ze ruimen virussen en stervende cellen op. Ook het effect van lymfocyten wordt versterkt. Dit zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij het immuunsysteem. T-cellen, één van onze belangrijkste immuuncellen functioneren het beste wanneer de lichaamstemperatuur stijgt. Vasten stimuleert ook de activiteit van de t-helper (Th2) immuuncellen, die van vitaal belang zijn bij het bestrijden van bacteriën en virussen.

Ons immuunsysteem heeft ook een belangrijke rol bij het tegengaan van groei van tumorcellen. Het gebruikt daarvoor drie verschillende soorten anti-kanker cellen: macrofagen, T-cellen en NK cellen (Natural Killer cellen). De intense reiniging die plaats vindt tijdens droogvasten zorgt voor méér en snellere rijping van NK cellen. Ook wordt bij voldoende lang droogvasten de levensduur van alle drie de typen anti-kanker cellen aanzienlijk verlengd. Dat effect houdt ook na het vasten aan.

Grote stappen snel thuis

Eén van de grote voordelen van droogvasten is dat je met grote stappen snel thuis kunt zijn. Je doorloopt alle heilzame fases die bij vasten horen veel sneller. Waardoor je sneller hetzelfde of misschien zelfs beter resultaat hebt en dus weer kunt stoppen met vasten. Eén dag droogvasten wordt door Russische artsen op basis van hun onderzoek vergeleken met drie dagen watervasten. Kijk, dat hoor ik graag 😉 !

Hieronder lees je hoe de Russische arts Dr. Filonov de eerste vijf dagen omschrijft. Voor een wat uitgebreidere omschrijving, ook tot en met de negende dag, kun je kijken bij ‘Bronnen’ [5]. Deze staan onderaan de blog.

Dag 1: Zorg dat je goed voorbereid begint aan je droogvast. Geloof in jezelf en weet dat je als het echt nodig is, altijd kunt stoppen. Een positieve houding is het allerbelangrijkst. Het is normaal als je de eerste dag wat dorst voelt en je jezelf een beetje moe voelt. Ga dan eventueel liggen om te rusten.

Dag 2: Tijdens de tweede dag worden de ontstekingsremmende en immuno-stimulerende mechanismes geactiveerd. Als een gevolg daarvan zullen acute luchtweginfecties en griep genezen. Deze ontgiftende effecten komen door het feit dat tijdens vasten het immuunsysteem zich volledig kan richting op het vinden en vernietigen van virussen en infecties.

Dag 3: Voor minder ervaren vasters vindt er normaal gesproken tussen dag 2 en dag 4 (en typisch op dag 3) een acidose crisis plaats (=verzuring), door de hogere aanmaak van ketonen omdat je lichaam deze nog niet goed kan afbreken. Het kan met ongemak gepaard gaan. Je kunt allerlei ontgiftingsverschijnselen krijgen. Daarna zal je lichaam de ketonen beginnen af te breken. Ze bevatten veel energie en die energie is belangrijk voor de synthese van aminozuren, wat op zijn beurt weer zorgt voor de vernieuwing van weefsels. Deze vernieuwing van weefsels kan gepaard gaan met acute pijn. Daar moet je mentaal op voorbereid zijn. Hoe vaker je vast, hoe sneller je deze fase doorloopt en hoe minder je ervan merkt.

Tijdens deze fase kan je adem naar aceton ruiken en je kunt je duizelig, kortademig en vermoeid voelen. Aan de andere kant neemt het hongergevoel af en wordt het dorstgevoel draaglijk. De bloeddruk kan fluctueren. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken.

Dag 4: De lichaamstemperatuur stijgt. Dit is een normale fysiologische reactie bij het droogvasten. Het kan rillingen of juist ‘opvliegers’ veroorzaken. Het stimuleert het immuunsysteem op allerlei gebieden. T-cellen, één van onze belangrijkste immuuncellen, functioneren het beste wanneer de lichaamstemperatuur stijgt. Vasten stimuleert ook de activiteit van de T-helper (Th2) immuuncellen, die van vitaal belang zijn bij het bestrijden van bacteriën en virussen.

Dit alles zorgt voor een versneld lichamelijk herstel. Groei van microorganismes wordt afgeremd en het immuunsysteem kan alles wat lichaamsvreemd of veranderd is, makkelijker vinden en vernietigen. Verder reinigt het bloed zich van alles wat overbodig is en komt helemaal in balans.

Dag 5: Alle chronische ziektes worden nu acuter. De meest beschadigde organen zullen pijn gaan doen. Ook nu kun je weer koude rillingen krijgen en wordt de lichaamstemperatuur verhoogd. De bloeddruk kan stijgen of dalen. Andere symptomen waar je last van kunt krijgen zijn slapeloosheid en meer dorst.

Tijdens dag 5 wordt het proces van autolyse versterkt. Bij dit proces worden cellen vernietigd door de werking van hun eigen enzymen. Dit proces is belangrijk bij het uitroeien van tumoren en andere ongewenste (cel)groei en is zonder risico’s. Het kan ook helpen bij het verminderen van opgehoopte gifstoffen die mogelijk de oorzaak zijn van tumoren. Wanneer een tumor verwijderd of verkleind is door autolyse, is de kans op terugval (bij een verder gezonde leefstijl) ontzettend klein.

Misschien wel makkelijker dan watervasten

Het klinkt tegenstrijdig, maar Russische artsen omschrijven droogvasten als niet noodzakelijkerwijs moeilijker dan watervasten. Integendeel. Doordat je én niet eet én niet drinkt verdwijnt het hongergevoel sneller.

Eventueel kun je na een periode van droogvasten overgaan op watervasten. Andersom wordt afgeraden, omdat dat voor teveel stress in het lichaam zorgt.

Eigen ervaring

Combinatie van periodiek (droog)vasten en meerdaags vasten

Periodiek droogvasten is inmiddels een dagelijks onderdeel van mijn leefstijl. In varierende periodes van 12 uur tot 18 uur. Een enkele keer 24 uur. Soms ga ik na het droogvasten nog verder met watervasten.

Een paar keer per jaar probeer ik dan een meerdaagse water- of droogvast te doen. Ik heb tot nu toe twee keer een meerdaagse droogvast gedaan. Bij watervasten is het mijn gewoonte om 5 dagen te vasten. Bij droogvasten tot nu toe 3 dagen.

Honger en dorst geen groot probleem

Het is ook mijn eigen ervaring dat droogvasten makkelijker is dan watervasten. Zeker wanneer ik 3 dagen droogvasten vergelijk met 5 dagen watervasten.

Honger had ik nauwelijks tijdens die drie dagen en ook geen overweldigende dorst. Wel een droge mond en tong. Maar dat heb je ook als je ‘gewoon’ in ketose bent. Het gevoel is wel wat sterker tijdens het droogvasten.

Minder met drinken bezig

Wat ik ook prettig vind, is dat droogvasten heel duidelijk is. De meest zuivere manier van watervasten is wanneer je enkel water drinkt. Dus ook geen koffie en thee. Zelf vind ik dat lastig. Bij droogvasten mis ik m’n kopje thee minder dan wanneer ik alleen water zou drinken.

Bij watervasten is drinken voor mij ook een kwestie van afleiding. Ik heb dan de neiging om meer te drinken dan nodig is. Wat het pure vasten weer een beetje tegen gaat, omdat ook water verwerkt moet worden. Tijdens het droogvasten ben ik in m’n hoofd gewoon minder met drinken bezig. Het lijkt wel of er een knopje omgaat.

Mentale en lichamelijke uitdagingen

Nu klinkt het misschien alsof droogvasten heel erg makkelijk is. Zo zie ik het niet. Anders had ik het afgelopen jaar ook wel wat vaker gedaan. Het niet ‘mogen’ eten wat de rest van het gezin eet is toch wel eens lastig. Vooral wanneer dat dingen zijn die ik heel lekker vind en/of die sterk ruiken. Je reukvermogen wordt tijdens het vasten sowieso heel scherp. Het ‘willen’ eten is een mentale uitdaging. Het zit vooral in m’n hoofd.

De grootste uitdaging vind ik echter het slechter slapen en de kou. Na de eerste 24 uur voel ik bijna continu een innerlijke kou. Ook wanneer ik me veel dikker kleed dan bij het weer van die dag past. Die kou voelt niet fijn. Ik moet nog leren om die te omarmen. Want eigenlijk is het een goed teken. Die interne rillingen geven immers aan dat m’n cellen als tijdelijke kacheltjes hun troep letterlijk aan het verbranden zijn. Zodat het niet eens meer afgevoerd hoeft te worden. De ultieme detox.

Wees verstandig

Zoals gezegd is droogvasten een krachtig middel. Je moet het evenwel met beleid toepassen. Doe het alleen als je goed voorbereid bent en je ervan overtuigd bent dat je lichaam dit aankan.

Overleg altijd met je arts wanneer je een medische conditie hebt. Het advies van Dr. Filonov aan zijn collega-artsen is om eerst ervaring op te doen met droogvasten, alvorens er patiënten in te gaan begeleiden. Bovendien vindt hij dat artsen pas moeten oordelen over de methode nadat ze deze ervaring hebben opgedaan en ze de effecten ervan kennen.

Persoonlijk wil ik graag een keer verder gaan dan 3 dagen droogvasten. Eerst een keer 4 dagen en als dat goed bevalt 5 dagen. Vijf dagen is tevens het maximum wat door de Russische dokter en droogvastexpert Dr. Filinov wordt aangeraden om zonder begeleiding te doen. Eventueel kun je dan nog wel binnen een periode van een maand nogmaals een meerdaagse droogvast doen. Als je in tussentijd dan eet volgens een bepaald protocol, tellen de resultaten als het ware bij elkaar op. Details hierover kun je vinden in zijn e-boek. Dat boek is een aanrader om te lezen als je echt fanatiek met droogvasten aan de slag wilt. [6]

Meer weten?

Over droogvasten is nog weinig bekend. Dat heeft z’n voor- en z’n nadelen. Voordeel is dat er niet een overdaad aan vaak tegenstrijdige informatie te vinden is op het internet. Nadeel is dat je wat meer moeite moet doen om informatie te vinden. Ik heb heel veel tijd en moeite gestoken in dit artikel om je zo goed mogelijk op weg te helpen. Bij ‘Bronnen’ hieronder zie je mijn belangrijkste bronnen.

Om het je makkelijker te maken heb ik bij verschillende bronnen ook uitgebreide samenvatting (en vaak tevens dus vertaling) gemaakt. Maar ik raad je aan om ook vooral de oorspronkelijke bronnen erop na te slaan wanneer je zelf wilt gaan droogvasten. Zorg gewoon dat je goed voorbereid en ingelezen bent. En als je daarna de stoute schoenen aantrekt en zelf (stapje voor stapje) met droogvasten aan de slag gaat, dan wens ik je heel veel succes! En ik hoor graag hoe het bevalt!

Eerdere blogs die ik schreef over droogvasten kun je overigens hier vinden: Alles over droogvasten.

Bronnen

[1] Dry fasting vs. wet fasting: what’s the difference?|Dr Filonov explains Interview met de droogvast-expert Dr. Filonov. Het interview is Engelstalig ondertiteld. Dr. Sergey Filonov uit Rusland is één van de meest bekende experts op het gebied van droogvasten. Hij staat bekend om z’n succes bij het behandelen van patiënten na de kernramp in Chernobyl. Hij heeft 25 jaar ervaring met het begeleiden van mensen bij droogvasten om therapeutische redenen. Hij heeft 3 boeken geschreven over het onderwerp; allemaal in het Russisch.

Dit interview zit boordevol interessante dingen, die ik hieronder daarom noem voor degene die het niet zelf kunnen bekijken of vertalen:

 • Droogvasten kan gecombineerd worden met watervasten. Begin dan altijd met droogvasten en ga daarna over op watervasten in plaats van andersom. Andersom zou een grote stress zijn voor het lichaam zonder dat het de gezondheidseffecten zou vergroten.
 • ‘Vasten’ terwijl je doorgaat met het drinken van sappen of bouillon of kruidenthee is geen vasten. Het lichaam werkt met een alles-of-niets principe. Óf je eet, óf je vast. Het Russische woord ‘vasten’ heeft maar 2 betekenissen: (1) geen eten en alleen water drinken (2) geen eten en geen drinken
 • Ook als je bijv. citroen toevoegt aan je water zal het lichaam het als voedsel beschouwen. Cellen absorberen geen koffie, thee of kruiden. Celmembramen laten alleen water toe. Als je iets toevoegt behalve water, is het geen vasten maar een (vasten)dieet. Het lichaam gaat dan niet over op volledige interne voeding. Er zal dan nog steeds maagafscheiding plaats vinden.
 • Zo’n (vasten)dieet zoals bij ht vorige punt genoemd geeft niet de acidose en de belangrijke herstelmechanismes die daarmee geassocieerd worden. In tegendeel, deze ‘dieten’ kunnen het lichaam vernietigen en leiden tot dystrofische processen in het lichaam. Uitleg Cora: acidose = verzuring; een toestand die te maken heeft met het omschakelen van het lichaam naar een grotere productie en gebruik van ketonen (zoals bij de beter bekende ‘keto’-koorts)
 • Als je niets eet, dan switcht het lichaam naar een volledige interne voeding. Op de tweede dag worden maagafscheidingen geblokkeerd, wat tot gevolg heeft dat er geen honger meer is. Als je iets toevoegt (behalve water) vindt deze blokkade niet plaats. Honger verdwijnt niet waardoor dit leidt tot extra stress.
 • Vanwege de huidige ongezonde ecologie en de negatieve gevolgen van de omgeving op het menselijk lichaam worden moderne mensen met elke generatie zwakker. Honderd jaar geleden konden mensen makkelijk 40-60 dagen watervasten. Tegenwoordig is dit zeer moeilijk voor mensen. Dr. Voitovich in Belarus heeft aangetoond dat het veel makkelijker is om het watervasten te verdelen in 3 stadia elk van 20 dagen. Als er minder dan 2 maanden tussen elk stadium zit en er dan een bepaald dieet gevolgd wordt, kan de duur van deze stadia opgeteld worden. Het effect is dan vergelijkbaar met een 60-daagse watervast. Ditzelfde geldt voor droogvasten. Vandaar dat Dr. Filonov nu werkt met een opgedeelde vast. Het eerste stadium duurt 5 dagen en daarna vindt herstel plaats. Het volgende stadium duurt 6 dagen. Samen is dit dan een 11-daagse vast, terwijl het veel comfortabeler en zowel fysiek als psychologisch makkelijker vol te houden is.
 • De ervaring van Dr. Filonov is dat de duur van een droogvast afhankelijk is van iemands conditie en gezondheidstoestand. Personen met een serieuze ziekte raad hij aan om maximaal 3 dagen thuis droog te vasten. Voor gezonde personen die het willen gebruiken als een manier om te herstellen of om ziektes te voorkomen, raadt hij aan om maximaal 5 dagen thuis droog te vasten. Onder de supervisie van een ervaren arts kan een droogvast tusssen de 7 en 11 dagen duren; ook hier afhankelijk van de conditie en gezondheid van de patiënt.
 • Het is toegestaan om gezicht en lichaam te wassen met water. Het belangrijkste is dat er geen water in de mond komt.
 • Klysma’s (darmspoelingen) kunnen zinvol zijn tijdens een watervast om gifstoffen af te voeren. Maar tijdens droogvasten worden er geen gifstoffen geabsorbeerd. Een darmspoeling zou dan kunnen leiding tot vergiftiging. Bij droogvasten worden gifstoffen vernietigd door een verhoging van de lichaamstemperatuur. Elke cel wordt als het ware een verbrandingsoven. Op deze manier zuivert het lichaam zichzelf.
 • Dr. Filonov beschrijft dat er 2 keer een ‘acidose crisis’ plaats vindt bij een landurige vast. Bij 90% van de mensen vindt de eerste ‘acidose crisis’ (verzuring) plaats tussen dag 1 en dag 3 van een droogvast. Het geeft aan dat het lichaam overgaat op endogene (interne) voeding. Bij een watervast vindt dit plaats tussen dag 4 en dag 10. Door de afwezigheid van koolhydraten gaat het lichaam vetten verbranden en als er meer en meer ketonen geproduceerd worden vindt de eerste acidose crisis plaats. Na enige tijd gaat het lichaam zich aanpassen. De acidose vermindert, het bloedsuiker niveau stijgt weer, mensen gaan zich weer prettiger voelen en de patiënt kan makkelijker verder vasten. Mensen merken dit veel beter bij een water vast. Ze voelen zich minder goed en er komt een acetongeur uit de mond. Bij droogvasten gebeurt dit niet alleen sneller, maar tegelijk ook op een rustigere, prettigere manier waardoor mensen er minder last van hebben. Hoe vaker een persoon vast, hoe sneller deze crisis plaats vindt. De tweede crisis is meer therapeutisch dan acidotisch. Het bloed wordt dan dikker en er is een hogere concentratie hormonen. Normaal gesproken gebeurt dit op dag 7-12. De temperatuur stijgt en chronische ziektes verergeren. Nu is het therapeutisch effect maximaal. Het is bij iedereen anders (en onder andere afhankelijk van lichaamsgewicht en eerdere ervaring met vasten), maar de beste genezing vindt typisch plaats rond dag 9.
 • In de praktijk van Dr. Filonov zijn er gevallen geweest waarbij door middel van droogvasten kanker (in het eerste en tweede stadium) is overwonnen. Hij noemt een voorbeeld van een vrouw met leverkanker. Haar lichaamstemperatuur steeg tijdens het droogvasten tot 40 graden en ze zag zo rood als een tomaat. Nadat haar lichaamstemperatuur was gedaald, stopte ze met droogvasten. Bij een vervolgonderzoek konden de artsen haar kanker niet meer terugvinden en spraken ze van een verkeerde diagnose. Hij zegt dat veel mensen te laat naar hem komen; wanneer hun hele immuunsysteem is vernietigd door chemotherapie en hun lichaam geen kracht meer heeft. Dan is vasten niet meer effectief.
 • Bloed wordt dikker tijdens het droogvasten. Dit is aan de ene kant heilzaam omdat er een hogere concentratie van hormonen is. Aan de andere kant creëert het ook een soort van overbelasting voor het lichaam. Bij levercirrose (het laatste stadium van leverbeschadiging) is droogvasten, maar zelfs watervasten, daarom uit den boze. Er bestaan geen wonderen.
 • Belangrijke aandachtspuntenbij droogvasten: als iemand’s hartritme boven 120 slagen per minuut komt en hij/zij voelt zich onwel, dan is dat het belangrijkste criterium om te stoppen met vasten. Het geeft aan dat het lichaam het droogvasten niet meer aankan.
 • Ofschoon het geen wondermiddel is, heeft deze methode een heel krachtig therapeutisch effect. Patienten met ziekte van Bechterew of reumatoïde artritis hebben goede resultaten. Daarnaast is het de beste vorm van kankerpreventie die tot nu toe bekend is.
 • Doktoren zouden het eerst zelf moeten doen en ervaren voordat ze er patiënten in gaan begeleiden. Bovendien moeten ze pas oordelen nadat ze ervaring hebben opgedaan en de effecten ervan kennen.
 • Doordat onze omgeving steeds verslechtert, vermindert het effect van vasten ook. Massages vergroten het effect en helpen om de mobiliteit van de ruggegraat en organen te herstellen en om het spiersysteem van het lichaam zoveel mogelijk te ontspannen.
 • De voordelen van droogvasten ten opzichte van watervasten zijn simpel te verklaren. (1) Water houdt niet alleen de mens levend, maar ook allerlei soorten virussen, bacteria, etc. Hij noemt het voorbeeld van patiënten waarbij pas na 30 dagen watervasten parasieten naar buiten kwamen. Droogvasten is een harde methode. Alleen de sterkste structuren overleven zonder water. Het kan vergeleken worden met een chirurgie, waarbij de natuur zelf de chirurg is. Alleen de sterksten overleven en ze geven de sterkste nakomelingen. (2) Moderne mensen hebben een heleboel ‘dood’ water. Onder deze harde omstandigheden gaat elke cel het beste ‘levende’ water mogelijk produceren voor zichzelf. Het is de enige vorm van vasten waarbij dit gebeurt. (3) Het bloed wordt dikker en immuniteit wordt enorm versterkt. Ook verhoogt het niveau van anti-ontstekingshormonen. (4) alle chronische ontstekingen hebben water nodig. Bij een watervast verminderen ontstekingen heel langzaam. Luchtwegaandoeningen en griep verdwijnen wanneer iemand 4-5 dagen watervast. Wanneer ze droogvasten gebeurt dit al na 2 dagen. Maar het effect op het lichaam is dan wel sterker, waardoor het een goede voorbereiding vraagt.

[2] How are dry fasts and water fasts different in terms of cleansing, detox and healing?

Korte video van Tallis Barker Ph.D, waarin hij de verschillen tussen een watervast en droogvast uitlegt op het gebied van ontgifting en op het gebied van genezing. Dit is wat hij ervan zegt:

 • Op het gebied van ontgifting:
  • Wanneer je niet eet én niet drinkt wordt je hele spijsverteringssysteem stil gelegd. Dit zorgt ervoor dat je lichaam veel meer energie overhoudt voor detoxing. Tijdens droogvasten vindt detoxing dus sneller en makkelijker plaats dan bij watervasten.
  • Je raakt sneller en dieper in ketose. Dit komt waarschijnlijk omdat het lichaam vetcellen afbreekt in het proces om metabolisch water te maken. Vetcellen zijn namelijk lange kettingen van koolstof. Bij het afbreken van vet komt er waterstof vrij. Dit bindt met zuurstof uit het bloed en daardoor ontstaat water. Ketose is het gevolg van het verbranden van vet. Het lijkt dus logisch dat meer vet verbranden (om water te maken) leidt tot snellere en wellicht een diepere staat van ketose.
  • Droogvasten geeft een extra dimensie aan het ontgiften, die echt afhankelijk is van het uitdrogingsproces wat plaats vindt in het lichaam tijdens droogvasten. Alle gifstoffen drogen uit en worden afgevoerd.
 • Op het gebied van genezing:
  • Als je even lang vast, is een droogvast effectiever dan een watervast. Maar watervasten kun je langer volhouden. Vasten om te genezen heeft tijd nodig. Watervasten kun je bijvoorbeeld 30 dagen volhouden. In die zin kan een langdurige watervast dus meer genezende effecten hebben dan een (veel kortere) droogvast.
 • Afweging water- of droogvast:
  • Persoonlijke voorkeur (sommige mensen vinden watervasten makkelijker, anderen droogvasten)
  • Tijd van het jaar: droogvasten minder geschikt als het heel heet is
  • De tijd die je beschikbaar hebt: met droogvasten heb je sneller effect

[3] 5 day dry fast with 2 day introductory water fast Verslag van Tallis Barker Ph.D, waarin hij zijn ervaringen beschrijft met een 2-daagse watervast gevolgd door een 5-daagse droogvast. Dit is overigens een volgorde die Dr. Sergei Filonov afraadt en zegt dat dit gevaarlijk kan zijn. Droogvasten en daarna verder gaan met watervasten kan wel.

Onderaan het artikel staan nog hele interessante opmerkingen van anderen, waaronder een dame Sara, die biochemie heeft gestudeerd en uitlegt hoe het proces van het creëren van metabolisch water plaats vindt in de mitochondria.

[2] Interview – Dry Fasting – a universal cure Interview met Anna Yakuba uit Oekraïne.

Ze beschrijft o.a. de fases waar een patiënt doorheen gaat tijdens zo’n langdurige droogvast onder haar begeleiding. Allereerst worden glycogeenvoorraden opgebruikt. Daarna begint het bloed te verzuren door onvolledige afbraak van vet(zuren). Hoofdpijn, misselijkheid en een algemeen gevoel van malaise kunnen daar het gevolg van zijn. [Cora: Dit is wat we ook wel kennen als de keto-koorts. Deze fase sla je over als je al ketogeen leeft.] De tong wordt wit, tong en lippen zijn droog en er is slijmvorming op de tanden. De adem ruikt naar aceton en de huid is bleek en droog en de persoon ervaart een gevoel van dorst. Nu kunnen chronische ziektes verergeren. Als deze veregering van ziektesymptomen optreedt kan een volledige genezing van de ziekte verwacht worden. Daarna vindt de zogenaamde aanpassing plaats. De algemene malaise wordt minder, het hongergevoel neemt volledig af, maar de dorst neemt toe. Deze fase eindigt met een laatste ‘verzuringscrisis’. Deze laatste fase is nodig om alle beschermende krachten in het lichaam te activeren en versterken. Dit maakt het genezen van alle ‘ongeneeslijke’ ziektes mogelijk. Dit hele proces duurt 11 dagen. Na afloop volgt er een herstelperiode van 3 x 11 dagen.

[5] DIY Organism Helaing with Doctor Sergei Filonov (= Doe-het-zelf genezing van het organisme met Dokter Sergei Filonov)

Pagina op de website Cogitality Academy. Op deze pagina vind je een samenvatting van Dr. Filonov’s 9-daagse droogvast protocol; samen met een gedetailleerde beschrijving van de biologische processen die dan plaats vinden.

Dag 1: Zorg dat je goed voorbereid begint aan je droogvast. Geloof in jezelf en weet dat je als het echt nodig is, altijd kunt stoppen. Het is normaal als je de eerste dag wat dorst voelt en je jezelf een beetje moe voelt. Het is slim om tijd te nemen om eventueel te gaan liggen en rust te nemen. Probeer om dan niet te praten. Hoe meer je praat hoe meer dorst je zult krijgen. Een positieve houding is het allerbelangrijkst. Geloof in het succes en dat je je eigen verwachtingen zult overtreffen. Je organisme zal in staat zijn om zelf z’n ziektes te overwinnen. Als je regelmatig vast, zul je niet eens ziek meer worden.

Dag 2: Tijdens de tweede dag worden de ontstekingsremmende en immuno-stimulerende mechanismes geactiveerd. Als een gevolg daarvan zullen acute luchtweginfecties en griep genezen. Deze ontgiftende effecten komen door het feit dat tijdens vasten het immuunsysteem zich volledig kan richting op het vinden en vernietigen van virussen en infecties. In ons hele lichaam bevinden zich fagocyten [zie 5a]. Het is hun taak om virussen en infecties op te sporen en te vernietigen, maar ze breken ook de vetten af uit onze voeding. Wanneer je eet, krijgt dat voorrang. Tijdens vasten kunnen deze fagocyten zich helemaal richten op het uitschakelen van virussen, schadelijke bacteriën en afstervende cellen. Tijdens het vasten dragen ze bovendien bij aan een algemene verjonging van het organisme.

Dag 3: Voor minder ervaren vasters vindt er normaal gesproken tussen dag 2 en dag 4 (en typisch op dag 3) een acidose crisis plaats (=verzuring). Hoe vaker je vast, hoe sneller dit gebeurt. Deze zuurcrisis is een criciaal moment van het droogvasten, die optreedt wanneer het lichaam overgaat op endogene voeding (= voeding vanuit het lichaam zelf). Het is het gevolg van een hogere productie van ketonen, terwijl het lichaam deze niet zelf af kan breken. Dit kan met ongemak gepaard gaan. Je kunt allerlei ontgiftingsverschijnselen krijgen. Daarna zal je lichaam deze ketonen beginnen af te breken. Ze bevatten veel energie en die energie is belangrijk voor de synthese van aminozuren, wat op zijn beurt weer zorgt voor de vernieuwing van weefsels. Deze vernieuwing van weefsels kan overigens gepaard gaan met acute pijn. Daar moet je mentaal op voorbereid zijn.

Tijdens deze fase kan je adem naar aceton ruiken en je kunt je duizelig, kortademig en vermoeid voelen. Aan de andere kant neemt het hongergevoel af en wordt het dorstgevoel draaglijk. De bloeddruk kan fluctueren omdat het zich steeds aanpast aan de toestand van je lichaam. Over al deze dingen hoef je je geen zorgen te maken.

Het is goed om tijdens deze fase rustige wandelingen in de natuur te maken. Ook is het goed om je ruggegraat en buik te masseren, eventueel met behulp van zuignapjes (het zogeheten ‘cupping’).

Dag 4: De bloeddruk kan stijgen of dalen, maar je lichaamstemperatuur zal zeker stijgen. Dit is een normale fysiologische reactie bij het droogvasten. Je kunt daarvan rillingen krijgen of juist ‘opvliegers’. Dit gebeurt doordat in de afwezigheid van water, elke cel een interne thermische reactie triggert. Het wordt als het ware z’n eigen kacheltje, waarin alles wat overbodig of ziek is, vernietigd wordt. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je een verkoudsheidsachtige ziekte hebt.

Door de verhoging van je interne lichaamstemperatuur, die je overigens niet per definitie zichtbaar zal worden bij temperaturen, worden er meer ziektewerende antilichamen aangemaakt. Dit zorgt voor een verhoogde activiteit van de bij dag 2 genoemde fagocyten. Ook het effect van lymfocyten wordt versterkt. Dit zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij het immuunsysteem. Eén van onze belangrijkste (immuun)cellen, de T-lymfocyten (of T-cellen) functioneren het beste wanneer de lichaamstemperatuur stijgt. Vasten stimuleert ook de activiteit van de t-helper (Th2) immuuncellen, die van vitaal belang zijn bij het bestrijden van bacteriën en virussen.

Al deze genoemde processen zorgen voor een versneld lichamelijk herstel. De hogere lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat de groei van microorganismes wordt afgeremd. Dit zorgt er weer voor dat het makkelijker wordt voor het immuunsysteem om alles wat lichaamsvreemd of veranderd is in het lichaam te vinden en te vernietigen.

Tijdens het droogvasten reinigt het bloed zich van alles wat overbodig is. Het plasma wordt zo transparant als glas. Alles komt in balans; inclusief stollingsfactoren. Het blijkt zelfs dat droogvasten het bloed beter zuivert dan externe bloedzuiveringsmethoden dat kunnen.

Droogvasten is zo eenvoudig en zo weldadig voor ons immuunsysteem. Het krijgt eindelijk de kans om te herstellen van alle stress die we het eerder hebben aangedaan.

Het is belangrijk om door te gaan met het masseren van je buik en ruggegraat.

Dag 5: Alle chronische ziektes, zelfs degene waar we ons niet van bewust waren, worden nu acuter. De meest beschadigde organen zullen pijn gaan doen. Daar moet je op voorbereid zijn. Wees je lichaam dankbaar voor dit genezingsproces. Ook nu kun je weer koude rillingen krijgen en wordt de lichaamstemperatuur verhoogd. De bloeddruk kan stijgen of dalen. Andere symptomen waar je last van kunt krijgen zijn slapeloosheid, meer dorst.

Tijdens dag 5 wordt het proces van autolyse versterkt. Dit is de vernietiging van een cel door de werking van zijn eigen enzymen. Dit kan van groot belang zijn bij het uitroeien van tumoren en andere ongewenste (cel)groei. De autolyse die plaats vindt tijdens vasten heeft geen risico’s. Niet alleen kunnen hierdoor tumoren verminderen of verdwijnen maar het droogvasten helpt ook bij het verminderen van opgehoopte gifstoffen, waardoor juist ook de ooraken van de tumor kan worden weggenomen. Wanneer een tumor chirurgisch niet compleet verwijderd is, heeft deze de neiging weer te groeien; vaak zelfs in kwaadaardigere vorm. Wanneer een tumor door autolyse wordt verwijderd is de kans op terugval ontzettend klein. Wanneer een tumor tijdens het droogvasten enkel (aanzienlijk) verkleind is, kan met een juiste leefstijl achteraf terugval voorkomen worden.

Het is goed om een koude douche te nemen of te wandelen met weinig kleren; ongeacht het weer. Mocht er sneeuw liggen, dan kun je daar zelfs blootsvoets doorheen lopen. Ook masseren blijft belangrijk.

Dag 6: Het dorstgevoel zal nu drastisch zijn toegenomen. Je zult de neiging hebben om je mond te spoelen (drinken is uiteraard uit den boze). Het kan zijn dat je nog maar 2 uur slaapt. Je reactievermogen zal vertraagd zijn. Om je heen zullen mensen zeggen dat je er niet goed uit ziet. Je zult de neiging krijgen om te stoppen met het vasten. Je zult nu het belang van wilskracht moeten inzien om je doel te bereiken. Het belangrijkste is nu om geestelijk vastbesloten te zijn om verder te gaan met vasten.

Droogvasten bevordert apoptose; ofwel geprogrammeerde celdood. Op deze manier wordt het lichaam bevrijdt van verzwakte, overbodige of beschadigde cellen. Dagelijks ondergaat ongeveer 5% van onze cellen deze celdood. Dit van nature voorkomende proces is één van de belangrijkste mechanismes die ons beschermen tegen goed- en kwaadaardige tumoren en cystes. Een te intensieve apoptose kan ertoe leiden dat organen of weefsels zich niet volledig ontwikkelen. Het kan ook leiden tot degeneratieve ziektes. Aan de andere kant kan een te trage apoptose leiden tot auto-immuunziektes, tumoren en vroegtijdige veroudering. Apoptose moet dus goed in balans zijn, anders kan dit leiden tot o.a. reumatoïde arthritis, ALS, Alzheimer’s en HIV. Continu eten staat apoptose in de weg.

Droogvasten bevordert apoptose, maar schakelt tegelijkertijd autoimmuun processen, tumoren en vroegtijdig veroudering uit. Droogvasten zorgt er dus letterlijk voor dat je het best mogelijke kunt halen uit apoptose.

Dag 7: Dit kan wel eens de meeste helende dag zijn. Er vindt een sterke reiniging plaats en je krijgt hernieuwde energie. Het kan zijn dat je rare dromen krijgt, bijvoorbeeld waarbij er slangen of wormen uit je lichaam komen. Droogvasten is sterk spiritueel en reinigt zowel het lichaam als de ziel van parasieten. Het verhoogt doorzettingsvermogen en maakt ons positiever.

Tijdens droogvasten absorbeert je lichaam verfijnde energie vanuit de cosmos en je directe omgeving. Tijdens het vasten reinigen je chakra’s en energiekanalen, waardoor je na het vasten juist makkelijker energie opneemt. Na het vasten stabiliseert ook je bloeddruk. Het reinigingsproces is in volle gang en de urine heeft een donkerbruine kleur.

Een belangrijke reden dat je meer energie opneemt tijdens en na het vasten, is dat tijdens het vasten het oude ‘dode’ water in je lichaam wordt vervangen door hoge kwaliteit ‘levend’ water. ‘Zwaar’ of ‘dood’ water ontstaat wanneer het waterstof in water wordt vervangen door de isotoop ‘deutorium’ (ook wel eens waterstof-2 genoemd). Onder andere negatieve gedachten kunnen ervoor zorgen dat waterstof in het water in onze cellen verandert in deuterium. Wetenschappelijk is aangetoond dat lang voordat we ziek worden, er gebieden in het lichaam zijn met dit ‘zware’, ‘dode’ water. Hier kunnen parasieten zich actief vermenigvuldigen. Dit zorgt lokaal voor een slechtere immuniteit, waardoor interne organen negatief beïnvloed worden.

Wanneer we water drinken moet het een aantal veranderingen ondergaan voordat onze porieën het water kunnen opnemen. Dit vergt veel energie. Overmatig drinken (ook water) is een last voor ons lichaam en veroorzaakt allerlei soorten ziektes.

Veel mensen geven aan dat droogvasten makkelijker is dan watervasten, omdat er geen hongergevoel bij komt kijken. Wanneer we water drinken wordt er door ons lichaam veel energie en tijd gestoken in het zuiveren en structureren van het water op een manier dat onze cellen het kunnen gebruiken. Wanneer we dus niet drinken, komt ons lichaam nog meer tot rust. Het is daardoor een geweldige manier om maagzweren en darmen te genezen. Het is ook een geweldige manier om obesitas te genezen, omdat er vet gebruikt wordt om water te maken.

Tijdens een watervast worden toxines op de gebruikelijke manier opgelost in water en verlaten op de gebruikelijke manieren het lichaam. Bij droogvasten gaat het anders. Toxines worden dan verbrand in de cellen. Omdat water van vitaal belang is voor alle cellen, zullen alleen de sterkste en gezondste cellen overleven. Daarom is het een hele efficiënte methode voor het genezen van myomen (vleesbomen in de baarmoeder), mastopathie (goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van borsten) en cystes in de eierstokken. Goedaardige cellen overleven, omdat ze zichzelf kunnen voorzien van hun eigen gecreëerde water van de allerhoogste kwaliteit.

We hoeven niet heel erg lang te droogvasten om de voordelen ervan te ervaren. Al na een paar dagen dwingen we het lichaam om de interne watervoorraden te gebruiken, waardoor we informatie in onze cellen verversen. We worden dus letterlijk bevrijd van negatieve informatie die we uit onze omgeving hebben opgenomen. Alleen droogvasten triggert dit mechanisme en het is essentieel voor de vernieuweing van onze energiebalans.

Dag 8: Het kan zijn dat je een vies gevoel hebt in je mond; gecombineerd met een onplezierige geur uit je mond. Het is daarom slim om door je neus te ademen. Je polsslag kan versneld of juist vertraagd zijn. Je lichaamstemperatuur kan stijgen. Je kunt je misselijk voelen. Dit is een teken dat je lever gezuiverd wordt. Je kunt je ook moe voelen en duizelig. Maar laat dit je niet bang maken of ontmoedigen. Het geeft aan dat zuivering in volle gang is.

Vrouwen kunnen pijn voelen in de borstklieren en ook pijn en ongemak aan de baarmoeder. Mannen kunnen pijn voelen bij de prostaat. Ze geven aan dat goedaardige tumoren aan het genezen zijn. Je kunt eventueel gaan liggen als je zwak en uitgeput bent. Neem een douche als je je daardoor beter gaat voelen. Als je er de energie voor hebt, kun je buiten wandelen; het liefst in de nature. Masseer je buik als je dat kunt.

Een gezond organisme is constant in gevecht met muterende cellen om te voorkomen dat nieuwe atypische cellen samenvoegen en een tumor vormen. Hiervoor bevat het lichaam een anti-tumor werkgroep die bestaat uit 3 soorten cellen die onderdeel vormen van het immuunsysteem:

 • macrofagen: ze localiseren kwaadaardige cellen en eten deze op
 • cytotoxische T-cellen (killer T-cellen): localiseren kwaadaardige cellen en zorgen ervoor dat de druk binnen en buiten de cel gelijk wordt, wat leidt tot de ondergang van de cel
 • natural killer cellen (NK-cellen): het grote geschut; ze worden ingezet als het bovenstaande gefaald heeft. De NK cellen kunnen de kern van een kwaadaardige cel vernietigen

Bij mensen met goedaardige tumoren is de werking van bovengenoemde anti-tumor cellen niet meer optimaal. Er zijn dan maar weinig van deze cellen die tot volledige rijping komen.

De intense reiniging van het droogvasten zorgt ervoor dat de natuurlijke killercellen sneller rijpen, waardoor hun aantal toeneemt. Ook hun levensduur neemt toe. Ze kunnen dan niet alleen de atypische cellen bestrijden en vernietigen, maar kunnen ook de reeds gemodificeerde cellen te lijf gaan. De tumornecrose factor neemt toe. Het stimuleert een ontstekingsreactie die tumorcellen kan doden.

Omdat fagocyten geen voedsel meer krijgen, gaan ze doen wat ze moeten doen: bacteriën, virussen en overblijfselen van cellen verteren. Dat doen ze ook met oude en gemodificeerde cellen en cellen die kwaadaardig zijn. De snellere vernietiging van kankercellen wordt ook verklaard doordat droogvasten de interne temperatuur in de cellen laat stijgen.

Een tumor wordt niet groter dan het gat van een naald, tenzij deze een eigen bloedtoevoer krijgt door angiognese (de vorming van nieuwe bloedvaten) die ervoor zorgt dat de tumor voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Droogvasten zorgt ervoor dat het bloed dikker wordt. Dit onderdrukt de bloedvaten in het tumorgebied en onderdrukt daardoor de groei van de tumor zelf. Ook het feit dat kwaadaardige cellen veel meer voeding nodig hebben dan gewone cellen, zorgt ervoor dat deze cellen veel minder kans hebben om te overleven tijdens het vasten.

Dag 9: Gebaseerd op mijn (= Dr. Filonov’s) ervaringen beschouw ik deze dag als één van de belangrijkste tijdens de behandeling. Als je het tot deze dag gered hebt, zorg dan dat je het doorzettingsvermogen hebt om het deze dag vol te houden.

Tijdens deze dag kun je je lichaamstemperatuur voelen stijgen. Je kunt het gevoel hebben dat je gezicht in vuur staat. Je zult waarschijnlijk koud water over jezelf willen gieten en als dat helpt moet je dat vooral doen. Toch zullen je handen en voeten nog steeds als bevroren aanvoelen. Als gevolg van de gestegen lichaamstemperatuur kan je polsslag drastisch stijgen.

Dag 9 is de dag van de echte reiniging. Als je je moe of zwak voelt ga dan ergens op een koele en rustige plek rusten; bij voorkeur bij een rivier. Het belangrijkste tijdens deze dag is stilte. De tijd zal voorbij kruipen

Reiniging

Zo lang vasten heeft een erg krachtig verjongend effect. Het is veel efficienter in termen van verjonging dan andere vormen van vasten, omdat gedegenereerde, zieke en zwakke cellen niet overleven in zulke extreme omstandigheden. Hoe eerder we die kwijt zijn hoe beter, omdat ze anders weer kunnen zorgen voor zwakke nakomelingen. Cellen reproduceren door celdeling en het nageslacht kan nooit beter of sterker worden dan de cel waaruit deze ontstaan is.

De cellen die overleven zijn degene met een hele productieve en ‘slimme’ genetische structuur. Ter compensatie van de verdwenen cellen worden nieuwe cellen aangemaakt die kunnen overleven in barre omstandigheden.

Vasten leidt ook tot verbeteringen van mannelijke en vrouwelijke hormonen en sexualiteit. Het mannelijk libido wordt vergroot en erecties en de kwaliteit van het sperma worden beter. Vrouwen krijgen meer aantrekkingskracht voor het andere geslacht, erotische zones worden gevoeliger en het wordt makkelijker om tot een orgasme te komen. Ook worden verstoringen in de menstruatiecyclus verholpen en worden vrouwen meer vruchtbaar. Hoe langer het vasten hoe sterker het resultaat.

De autofagie (=het ‘opeten’ van eigen cellen) die plaats vindt tijdens vasten is heel belangrijk voor hartcellen, omdat deze grote hoeveelheden mitochondria (= energiefabriekjes van onze cellen) bevatten. De algemene productiviteit van de hartspier verbetert.

Er onstaan nieuwe stamcellen omdat oude stamcellen afgestorven zijn en in sommige organen onstaan zelfs ‘bonus’ stamcellen.

Het blijkt dat van alle ontdekte efficiente methodes om de levensduur van organismes te verlengen, de meest simpele tevens de meest effectieve zijn. Voor koudbloedige organismes is dat het verlagen van de temperatuur. Voor warmbloedige organismes is dat het het verminderen van de inname van calorieën. Dit kan leiden tot een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van de levensduur. Ofschoon vasten heel krachtig is om ziektes te voorkomen, moet het wel gecombineerd worden met gezonde eetgewoontes en voldoende fysieke inspanning.

[5a] Mononucleair fagocytensysteem – Mononuclear phagocyte system Mononucleair fagocytensysteem Uitleg over het mononucleaire fagocytensysteem. Het speelt een belangrijke rol bij de verdediging tegen micro-organismen, waaronder mycobacteriën, schimmels, bacteriën, protozoa en virussen. Macrofagen verwijderen verouderende erytrocyten, leukocyten en megakaryocyten door fagocytose en spijsvertering.

[6] A complete guide to dry fasting – 20 questions and answers E-book van Dr. Filonov, waarin hij aan de hand van 20 vragen en antwoorden de ins en outs van dry fasting uitlegt. Een aanrader voor iedereen die zelf serieus met droogvasten aan de slag wil.

[7] The Benefits of Dry Fasting Door Dr. Mindy Pelz.

 • Voordelen van vasten: het kan helpen om gewicht te verliezen, je darmflora te herstellen en oude en/of beschadigde weefsels te vernieuwen. Het geeft een enorme groei van stamcellen en zorgt ervoor dat je brein nieuwe neuronen gaat maken.
 • Droogvasten zou wel eens de meest therapeutische vast kunnen zijn die er bestaat
 • Droogvasten wordt al eeuwen gedaan; voornamelijk om religieuze redenen
 • Als je het voor kortere periodes doet, kan het heel veilig gedaan worden en kan het veel effectiever zijn dan een langere watervast
 • Als je langere tijd niet eet, dan zullen je cellen toxines (gifstoffen) die in je lijf zitten, opeten om te overleven
 • Eén van de wonderlijke dingen van droogvasten is dat je lijf het vetmetabolisme versnelt om bij het water te kunnen dat in je vetcellen opgeslagen zit
 • Onderzoek laat zien dat droogvasten de volgende wonderlijke effecten kan hebben op je lijf:
  • droogvasten vermindert ontstekingen in je lijf. De concentratie van allerlei onstekingsfactoren in je lijf verminderen aanzienlijk:
   • TNF-α: indien dit molecuul niet goed afgeregeld is in je lijf kan dit leiden tot Alzheimer’s, kanker, psoriasis en ontstoken darmen
   • CRP: hoge concentraties worden geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes)
   • IL-1b: bevordert ontstekingen en wordt geassocieerd met hartfalen
   • IL-6: deze kan autoimmuun ziektes en infecties verergeren en wordt geassocieerd met een hoger risico op diabetes, jeugdreuma en groei van slechte cellen bij mensen met borstkanker
   • CXC Chemokines: moleculen die ontstekingen kunnen veroorzaken waneer ze niet goed gereguleerd zijn
  • droogvasten helpt je om nieuwe hersencellen aan te maken, door het vrijmaken van een chemisch stofje in je brein, namelijk BDNF; een soort wondergroeimiddel voor je hersenen. De voordelen van BDNF op je hersenen zijn talloos: beter geheugen en beter in staat zijn om te leren, verbeterde hersenplasticiteit waardoor de hersenen zich beter kunnen herstellen en herstructureren, verhoogde de aanmaak van neuronen, bescherming van de hersenen tegen het achteruitgaan van hersencellen.
  • droogvasten zorgt vor een grotere productie van ketonen. Deze zijn ongelooflijk heilzaam voor het hersenweefsel. Ook hebben ze een kalmerend effect op condities waarbij de hersenen teveel gestimuleerd worden, zoals bij angsten.
  • droogvasten verbetert de cholesterolwaarden. Studies laten zien dat droogvasten:
   • het HDL niveau verhoogt (aangetoond bij vrouwen)
   • het totale cholesterol en triglyceriden omlaag brengt (aangetoond bij mannen)
   • LDL verlaagt (aangetoond bij zowel vrouwen als mannen)
  • droogvasten verlaagt het bloedsuiker. Te hoge bloedsuikers beschadigen zowel het lichaam als de hersenen. Droogvasten verbetert ook insulinegevoeligheid.
  • periodiek droogvasten zorgt voor de uitscheiding van parathyreoïd hormoon (PTH), welke de hoeveelheid calcium en fosfaat in het bloed op peil houdt en helpt bij de opbouw van bot. Op deze manier helpt het osteoporosis (botontkalking) tegen te gaan.
 • Dr. Mindy raadt haar patiënten aan om te beginnen met een 12 uurse droogvast en dan langzaam naar 24 uur droogvasten toe te werken. Zelf heeft ze een ritme waarbij ze elke maandag droogvast.
 • Zorg ervoor dat je niet aan een vast begint met een vochttekort. Drink eventueel in de dagen voorafgaan aan de droogvast een paar glazen water extra.
 • Droogvasten is een intensere vastenervaring dan een watervast. Als je licht in je hoofd of duizelig wordt is het tijd om je vasten te doorbreken. Luister goed naar je lichaam. Als je uitgeput bent, of je lichaam ‘vertelt’ je dat je drinken en eten nodig hebt, geef daar dan aan toe.
 • Dr. Mindy verbreekt haar vast met een probiotica-drankje, zoals waterkefir of het vocht van gefermenteerde groenten. Dit helpt om goede bacteriën in je darmen te krijgen en zo je darmflora te verbeteren.
 • Er zijn geen vaste regels over hoe vaak je kunt droogvasten. Dr. Mindy raadt haar patiënten aan om af te wisselen in hun dieet met koolhydraatarme dagen, proteïne-rijke dagen, korte vasten, meerdaagse vasten en droogvasten.

[8] 100 Hours Without Food or Water: My Dry Fasting Experience Een persoonlijk verhaal van een 30-jarige vrouw genaamd Cam, van een iets meer dan 4-daagse droogvast (100 uur in totaal). Maar het verhaal begint met een uitleg over droogvasten en de voordelen ervan.

 • Er zijn twee soorten droogvasten:
  • hard droogvasten: je poetst je tanden niet en je zorgt dat je huid niet in contact komt met water (o.a. niet douchen). Dit is de meest pure vorm van droogvasten.
  • zacht droogvasten: je drinkt niet, maar je lichaam mag nog wel in contact komen met water. Hierdoor zal je lichaam via de huid nog steeds wat water opnemen. Je kunt dit wat langer volhouden, maar het heeft iets minder voordelen ten aanzien van intense autofagie en het uitscheiden van deuterium.
 • Ofschoon vaak gezegd wordt dat je slechts 3 dagen zonder water kunt, is het tegendeel waar. Je lichaam creëert in zo’n geval z’n eigen moleculaire water uit je vetreserves, zoals ook een kameel dat doet of een overwinterende beer. Tijdens droogvasten blijf je ook gewoon plassen.
 • Dit moleculaire water is het meest pure water wat bestaat en kan direct door je lichaam gebruikt worden. Het is heel erg geladen, vrij van deuterium en gestructureerd (levend water in plaats van ‘dood’ water).
 • Doordat het lichaam water vrij gaat maken, leidt dit niet alleen tot vetverbranding, maar ook tot het op de proef stellen van zwakke en beschadigde cellen. Dit leidt tot een natuurlijke selectie. Gezonde cellen blijven over.
 • Het lichaam maakt water uit vetcellen. Alleen een gezond lichaam kan goed vet metaboliseren (hormonale gezondheid, niet teveel gifstoffen etc.). Gewichtsplateaus (waarbij je een tijdlang niet afvalt) hebben vaak heel erg te maken met insulineresistentie, gifstoffen en andere hormonale onbalans.
 • Droogvasten is zoals de Olympische Spelen van het vasten. De meeste mensen moeten dit dus ook trainen. Start met een goede detox, periodiek vasten, 24 uurse vast, meerdaagse (5+) watervasten etc. om ervoor te zorgen dat je lichaam sterk genoeg is om een meerdaagse droogvast aan te kunnen. Zorg ook dat je vetreserves hebt (geen ondergewicht dus).
 • Niet alle water is hetzelfde. Ofschoon kraan- of fleswater schoon lijkt zitten er allerlei verontreinigingen in. Ook dit water is ‘dood’. Mensen zijn eigenlijk bedoeld om ‘levend’ water direct uit een bron te drinken. Het water wat je lichaam zelf maakt is dit levende water, zonder enige vorm van verontreiniging. Dit helpt enorm bij het ontgiftingsproces van je lichaam.
 • Uiteindelijk zal je lichaam uitdrogen, maar je kunt veel langer zonder water dan we denken.
 • Zorg dat je niet intensief sport, want je wilt voorkomen dat je veel zweet en op die manier vocht en mineralen verliest. Doordat je minder plast, scheid je ook veel minder mineralen uit dan bij een watervast. Je hoeft daarom geen mineralen (zeezout) in te nemen.

Voordelen die in veel sterkere mate optreden bij droogvasten in vergelijking tot watervasten:

 • verbeterde autofagie (opschonen van de cellen): de natuurlijke selectie tussen zwakke en sterke cellen. Onbeschadigde, sterke, gezonde en goed functionerende cellen winnen deze strijd. Ze geven deze goede eigenschappen weer door aan nieuwe generaties cellen. Ongezonde cellen worden verbrand en ziektemakers sterven af.
 • beter functioneren van de hersenen: verhoogde productie van het proteïne BDNF in je hersenen zorgt voor bescherming en reparatie van hersencellen en het stimuleren van stam cellen die nieuwe gezonde hersencellen maken. Ook leidt het tot verbeterd geheugen en een beter vermogen om te leren en het helpt geestelijke ziektes te voorkomen.
 • meer vetverlies: om het water uit je vetcellen vrij te maken wordt er in een veel hoger tempo vet verbrand. Dit zorgt voor het verlies van vetmassa en niet tot het verlies van spiermassa (omdat hier bijna geen water in opgeslagen is).
 • verbeterde ontstekingsremmende activiteit: tijdens droogvasten worden ontstekingsfactoren veel sneller verlaagd dan tijdens watervasten
 • productie van endogeen water: alleen tijdens droogvasten maakt je lichaam zelf water. Dit water is puur en gestructureerd. Het hydrateert ons lichaam zoals geen enkel ander water dat kan.
 • zorg dat je (droog)vast vanuit een gezonde gedachte en uit liefde voor jezelf. Droogvasten enkel vanuit de wens om gewicht te verliezen en vanuit ontevredenheid met jezelf, is niet verstandig en zou kunnen leiden tot een eetstoornis.

Om naar een meerdaagse droogvast toe te werken, zou je het volgende kunnen doen:

 • dagelijks periodiek vasten (minimaal 12 uur)
 • regelmatig 24 uur vasten (eerst watervasten, daarna droogvasten)
 • een aantal meerdaagse watervasten (minimaal 5 dagen)
 • een paar ontgiftingskuren

Als voorbereiding zou je net voor een meerdaagse droogvast:

 • een keto-dieet kunnen volgen (minimaal 1 week)
 • alle bewerkte voeding en caffeïne kunnen vermijden
 • zorgen dat je goed gehydrateerd bent

Voorbeeld van hoe je je vasten op een verstandige manier kunt doorbreken:

 • 1e dag: alleen water en ook niet teveel. Luister naar je lichaam. Ongeveer 1 glas elke 1-2 uur. Ga het liefst zwemmen in natuurlijk water (de zee bijvoorbeeld) en voel hoe je lichaam de mineralen absorbeert.
 • 2e dag: een beetje zeezout, citroen, grapefruit sap, kokoswater en bottenbouillon.
 • 3e dag: ketogeen, zacht voedsel in kleine porties (bijv. avocado, langzaam gegaard vlees, zacht gekookte bloemkool, olijfolie, zacht fruit, gefermenteerde voeding
 • 4e dag: keer terug naar je gewone, maar wel gezonde voeding. Pak je kans om te breken met slechte gewoontes (zoals caffeïne of suiker)

[8a] Dry Fasting VS Water Fasting Autophagy 3x Times the Effects Video waarin o.a. uitgelegd wordt hoe het lichaam tijdens droogvasten water kan maken uit vetcellen en waar de vele voordelen van droogvasten aan de orde komen.

[8b] Dry fasting: burn fat 3x faster (Use extreme caution) Andere video met uitleg over de voordelen van droogvasten en hoe het lichaam water kan maken uit vetcellen en zuurstof.

[9] The complete guide to dry fasting. Podcast met een interview met een vrouw die regelmatig vast vanwege haar gezondheid (o.a. auto-immuun ziektes) en inmiddels 2 jaar ervaring heeft met droogvasten. Haar langste droogvast duurde 10 dagen.

[10] Dry fasting. Een zeer uitgebreide compilatie van artikelen over droogvasten. Het artikel geeft (uitgebreide) samenvattingen en geeft tevens de links naar de originele artikelen. Hieronder een hele kleine greep hieruit.

Uit: “Dry Fasting vs Water Fasting“:

Voordelen van droogvasten:

 • Je krijgt snel resultaat
 • beschermt de hersenen en verbetert de hersenfunctie
 • je lichaam reageert beter op ontstekingen
 • het verbetert het profiel van de bloedlipiden (zoals triglyceride, HDL en LDL)
 • het verbetert de bloedsuikerspiegel
 • het verbetert de darmgezondheid (na het vasten moet je wel op een goede manier de darmflora opbouwen)
 • het helpt het lichaam ontgiften

Naast water, maakt je lichaam tijdens droogvasten ook z’n eigen aminozuren. Het gebruikt hiervoor kooldioxide en stikstof (uit de atmosfeer)

Uit: “Why is dry fasting more effective than other kinds of body cleansing?” (= Waarom is droogvasten zoveel effectiever dan enige andere vorm van reiniging/ontgiftiging?):

 • Er komen heel veel stamcellen vrij in het bloed, die regeneratie en verjongingsprocessen stimuleren.
 • Oedemen, tumoren en ontstekingen worden verwijderd
 • Het water wat het lichaam zelf maakt, zuivert het bloed en lymfevocht volledig
 • Er ontstaat een verbeterde immuniteit
 • Het werkt ontstekingsremmend, omdat onstekingen niet kunnen bestaan zonder water
 • Het zorgt voor een grondige zuivering zonder dat aanvullende behandelingen (zoals sauna o.i.d.) nodig is
 • Intens gewichtsverlies; vooral ten koste van vetmassa in plaats van spiermassa
 • Verjonging
 • Het beschermt tegen straling en andere schadelijke omgevingsfactoren (zodat je daar niet ziek van wordt)
 • Het is effectief ter preventie van oncologische ziektes
 • Het zuivert energiekanalen en zorgt voor meer energie
 • Het leidt tot verbeterde energiereserves
 • Het zuivert het bloed en maakt de bloedvaten schoon
 • Het reiningt het maagdarmkanaal en vernieuwt het darmslijmvlies
 • Het elimineert parasieten
 • Het regenereert gezonde weefsel
 • Het lichaam offert z’n ziekste cellen op voor z’n eigen overleving: cysten en goedaardige tumoren lossen op als gevolg van autolyse

Symptomen die je tijdens het vasten kunt ervaren zijn een slap en sloom gevoel, gevoeligheid voor licht en geluid, duizeligheid en een gevoel van uitputting.

[11] Dry fasting Artikel over dry fasting, gebaseerd op de methode van Dr. Filonov.

[12] 136: Getting The Most From Your Fasts w/ Dr. Daniel Pompa Podcast interview tussen gynaecologe Dr. Ana Cabeca en functionele arts / chiropracter Dr. Daniel Pompa, over de therapeutische werking (lichamelijk, geestelijk en spiritueel) van watervasten en vooral van droogvasten. Dr. Daniel Pompa wordt wel gezien als een van de wereldleiders op het gebied van vasten en het toepassen ter bevordering van gezondheid. Hij is vanaf de jaren 90 met vasten bezig.

Hoogtepunten uit deze podcast:

 • Het lichaam heeft het aangeboren vermogen om zichzelf te genezen en er is niets wat dat meer naar boven brengt dan vasten.
 • Dr. Pompa en de dokters die hij wereldwijd coacht helpen mensen met de meest onmogelijke auto-immuunziektes en gecompliceerde aandoeningen en zonder vasten zou dat gewoon niet mogelijk zijn.
 • Dr. Thomas Seyfried die het boek ‘Cancer is a Metabolic Disease’ (= Kanker is een stofwisselingsziekte) schreef, zegt: “Eén keer lang vasten per jaar, kan kanker met 95% doen afnemen”.
 • Vasten is iets wat je op moet bouwen. Je kunt beginnen met ‘partial fasting’ (gedeeltelijk vasten) waarbij je minder dan 1.000 calorieën per dag gebruikt en je proteïneinname beperkt tot 20 gram per dag voor mannen en 15 gram per dag voor vrouwen. Gedeeltelijk vasten is psychologisch gezien makkelijker, maar fysiek misschien wel moeilijker dan volledig vasten.
 • Bij watervasten krijg je klinisch gezien de beste resultaten bij een 5-daagse vast, omdat het 3 dagen duurt om alle ‘afval’ op te ruimen. Op dag 4 komt je lichaam in een optimale staat van autofagie, waarbij slechte cellen in je lichaam verwijdert worden om er energie van te maken. Dit zijn de cellen met slecht DNA die mogelijk kanker kunnen veroorzaken.
 • Te lang levende immuuncellen veroorzaken ellende: ontstekingen, auto-immuunziekten, allergieën, voedselallergieën. Rond de vierde dag worden deze cellen optimaal/maximaal verwijderd. Dan gaan ook de hoeveelheid ketonen omhoog. Dag vijf is magisch, omdat er iedere keer dat het lichaam één van deze slechte cellen verwijdert er een stamcel gestimuleerd wordt om een jonge, levendige immuuncel (of andere cel) te maken. Dit zorgt voor regeneratie / vernieuwing. Dus: maximale autofagie tijdens dag 4 en maximale stamcel-dag is dag 5. Ook stijgt groeihormoon maximaal tijdens de vijfde dag. Dit is allemaal wetenschappelijk bewezen. Nieuwe stamcellen heb je nodig om je lichaam te genezen (van virussen of andere ziektes).
 • Naast autofagie en het creëren van stamcellen heeft vasten een derde groot voordeel: het lichaam heeft energie over en dat steekt het in het genezen van het lichaam op plekken waar het eerder nooit energie voor had. Dit zorgt ervoor dat je rond dag 3 en 4 pijn kunt krijgen op plaatsen waar je je in het verleden ooit hebt verwond. Of (zoals Dr. Anna zelf heeft ervaren) bijvoorbeeld je nieren gaan pijn doen omdat je heel veel bijnierproblemen hebt.
 • Tijdens het vasten wordt ook je microbioom hersteld, omdat bacteriën afsterven en je daarna meer goede dan slechte bacteriën genereert. Het kan een onbalans, maar ook bijvoorbeeld een candida-infectie herstellen.
 • Vasten is een reset van je DNA, omdat je lichaam tijdens het vasten slechte genen uitschakelt, terwijl goede genen gestimuleerd en aangezet worden. Dit zijn de genen die zorgen dat je langer gezond blijft en die ontstekingen verminderen.
 • Vasten zorgt ook voor hormoonoptimalisatie. Al vanaf dag 1 is er een stijging van het groeihormoon. Ook worden cellen veel meer hormoongevoelig. Zo kan vasten bijvoorbeeld ook helpen om weer insuline-gevoelig te worden.
 • Droogvasten is nog 3 keer zo krachtig als watervasten. Qua autofagie krijg je 3 keer zo snel resultaat, dus je ruimt 3 keer sneller oude cellen op. Dat komt omdat er zoveel vetcellen afgebroken worden, omdat deze cellen het meeste water vasthouden. Meestal worden eerst de slechte, meest giftige vetcellen afgebroken.
 • Uniek voor droogvasten is de invloed die het heeft op het membraampotentiaal. Dit is de electrische spanning die staat over het membraam van een cel. Het wordt veroorzaakt door het verschil in spanning tussen de buitenkant en de binnenkant van de cel. Deze is noodzakelijk om voedingsstoffen in de cel te krijgen en gifstoffen naar buiten. Gezonde, energieke mensen hebben een membraampotentiaal boven de 70 (- 70 millivolt). Zit het rond de 50, dan ben je ziek en heb je symptomen. Ook ben je dan verzuurd. Zit het rond de 15, dan heb je kanker. Door het gebrek aan water, verandert de spanning binnen de cel. Tijdens droogvasten herstelt daardoor het membraampotentiaal en hoe vaker je het doet, hoe beter dit werkt en hoe meer deze verbetering aanhoudt na het vasten. En dit geeft letterlijk het verschil tussen gezondheid en geen gezondheid, tussen leven en dood, kanker en geen kanker, diabetes en geen diabetes.
 • Therapeutische waarden voor ketonen (3.5 en hoger) die de hersenen en het microbioom echt kunnen veranderen, kunnen de meeste mensen niet bereiken met een ketogeen dieet. Zeker niet wanneer je ziek bent. Vasten zorgt ervoor dat je dat wel kunt.
Print Friendly, PDF & Email

6 REACTIES

 1. Ik ben heel erg blij met al je uitleg. Was net begonnen aan droogvasten. Je artikel kwam op het juiste moment. Zal je op de hoogte brengen van mijn ervaringen.
  Vr groet Marieke molenaar

  • Hallo Marieke,
   Wat fijn om te horen! Dan is de tijd die ik erin gestoken heb, goed besteed.
   Heel veel succes en heel fijn dat je me laat weten hoe het gaat!
   Groetjes, Cora

 2. Hi Cora, dank voor dit artikel! Ik volg je blog al jaren en ken David via NXP. Kleine wereld. Ben nu weer aan het vasten en vroeg me af of droogvasten ook telt als ik het 12u per dag doe tussen het watervasten in? Om het te versnellen. En of ik dan na 3 dagen genoeg gegenereerd ben met ‘nieuwe stamcellen’ ? Ben benieuwd. Dank voor wat je doet, hard nodig op deze wereld!
  Grts Giel 🌳

  • Hallo Giel, David heeft het inderdaad regelmatig over je gehad, vanwege je bomen-plant-project. Inderdaad grappig als je zo mensen via-via blijkt te kennen. Ik weet niet of het verstandig is om het watervasten en droogvasten op die manier af te wisselen. Onderaan het artikel bij bron [1] staat een interview genoemd met de Russische arts Dr. Filonov. Hij is een expert op het gebied van droogvasten en heeft veel ervaring met het begeleiden van therapeutische droogvasten. Hij zegt dat als je droogvasten wilt combineren met watervasten, je altijd moet beginnen met droogvasten en daarna overgaan op watervasten. Andersom zou een te grote stress zijn voor het lichaam, zonder dat het de gezondheidseffecten zou vergroten. Waarom dat precies is, wordt voor zover ik me herinner niet genoemd in het interview. Ik kan niet zeggen wanneer je (voldoende) nieuwe stamcellen hebt gegenereerd. De processen die op gang komen bij watervasten en droogvasten komen wel sneller op gang wanneer je al in ketose bent, of heel snel in ketose komt. Dat gebeurt wanneer je lever het signaal krijgt dat de hersenen niet meer voldoende glucose hebben. De hersenen kunnen geen vetten verbranden, omdat die niet door de bloed-hersenbarriere komen. De lever gaat dan ketonen maken en wanneer je lichaam daaraan gewend is zal het die als alternatieve brandstof gaan verbranden. Tijdens het vasten raak je steeds dieper in ketose. Het helpt dus als je voorafgaand aan het vasten je glucose-voorraad afbouwt d.m.v. koolhydraatarme en vetrijke voeding, sporten, etc. Tijdens het (met name droog)vasten is het juist weer goed om je lichaam rust te geven, trouwens. Dus dan niet fanatiek te gaan sporten. Ik wens je nog veel succes met je meerdaagse vast en zou je voor de volgende keer dus aanraden om eerst zo lang als je wilt of kunt te gaan droogvasten en daarna eventueel over te gaan op watervasten. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.