Over de naam ‘Keto en zo’

Ik was van plan om ooit nog eens wat algemene blogs te schrijven.

Over mezelf bijvoorbeeld. Waarom ik voor deze leefstijl gekozen heb. Wat het mij gebracht heeft. Niet omdat ik mezelf zo belangrijk vind. Maar zelf ga ik bij dit soort websites ook op zoek naar de persoon achter de verhalen. Om meer te weten te komen over wat hen motiveert. En wààr ze precies voor staan.

Er waren altijd redenen om het nog niet te doen. Meer ‘inhoudelijke’ onderwerpen om het over te hebben. Op dezelfde manier heb ik nooit uitgelegd waarom ik de naam ‘Keto en zo’ gekozen heb. Wat ‘keto’ nu eigenlijk is. Maar dat ga ik je nu vertellen.

Naam voor de blog

Het lag voor de hand om een naam te kiezen met ‘koolhydraatarm’ erin. Dat is namelijk een term waar mensen op gaan zoeken. Maar bij koolhydraatarm hoort ook vetrijk. Zonder die toevoeging heb je kans dat mensen denken dat je staat voor koolhydraatarm èn vetarm. Dat is het laatste wat ik wil.

Koolhydraatarm èn vetrijk is veel te lang. Daar valt geen pakkende naam bij te verzinnen. LCHF was een andere mogelijkheid. Het staat voor ‘Low carb high fat’ en is Engels voor ‘koolhydraatarm en vetrijk’. Maar dit is een Nederlandse blog. In het Engels is er al heel veel informatie beschikbaar. Ik wil nét die mensen bereiken die het Engels niet of niet voldoende beheersen. Daar past alleen een Nederlandse naam bij.

Keto…

Keto staat voor ketogeen. Als term in Nederland minder bekend dan koolhydraatarm. Minder bekend zelfs dan het Engelse LCHF. Hierdoor ook minder makkelijk te vinden door Mr. Google. Minder intuitief misschien. Maar een perfecte naam voor waar ik voor sta.

Bij een ketogeen voedingspatroon verlaag je niet alleen je koolhydraten, maar verhoog je tevens je vetten. Koolhydraatarm èn vetrijk dus. Energie uit vetten vervangt de energie uit koolhydraten. Gezonde vetten uit  je voeding, eventueel aangevuld met vetten uit je eigen voorraad. Je krijgt toegang tot de energie die opgeslagen zit in je vetcellen.

Keto verwijst ook naar ketonen en ketose. Doordat je de koolhydraten beperkt en gezonde vetten toevoegt, gaat je lichaam ketonen maken. Je bent dan ‘in ketose’.

De ketonen vormen een alternatieve brandstof voor je hersenen en voor je hart. Voor je andere organen. Ketonen zijn magisch. Een soort turbo-brandstof. Ketonen zijn helend. Ze zorgen voor een efficiëntere verbranding, meer mitochondriën (de energiecentrales in onze cellen) en daardoor meer energie. Voor meer verbindingen in je hersenen, waardoor je helderder kunt nadenken. Ze kunnen slechte genen uitzetten.

… en zo

‘Keto’ was dus een prima uitgangspunt. Maar het gaat me niet alleen om ketose of ketonen. Het gaat mij om het totaalplaatje. Algemene gezondheid en alles wat daaraan bijdraagt.

Gezonde darmflora. Voldoende slaap. Ontspanning en meditatie. Mindful eten. Sport en beweging. Zonlicht. Vasten. Dat soort dingen.

‘Keto en zo’, dus.

Het is maar een naam…

Je zou zeggen, het is maar een naam. Maar inmiddels is het meer dan dat.  De naam gaat over de inhoud van de blog. De naam drukt uit waar ik voor sta en op welke manier ik dat wil uitdragen.

Ik ben gehecht geraakt aan deze naam. Dat werd me duidelijk toen ik hoorde over een Facebook groep met dezelfde naam. Afgelopen week opgericht. Dat voelde niet goed.

Ik heb daarom contact opgenomen met de oprichtster van de groep. Gevraagd of ze de naam wilde veranderen. Dat heeft ze gelukkig gedaan. Waarvoor dank.

Ik heb nu een eigen Facebook groep gemaakt: ‘Keto en zo’.  Niet om ‘m echt te gebruiken. We hebben immers al ‘Keto in de Kempen‘. Maar om te voorkomen dat iemand anders dat weer doet. Nu is het weer mijn naam. Keto en zo.

Meer lezen

[1] ‘Vet en kenonen zijn als…’ Uitgebreide en vrij ‘technische’ blog die ik schreef over onze vetverbranding. Over vet en ketonen dus. Voor de echte ‘liefhebbers’ 😉 .

Print Friendly, PDF & Email

1 REACTIE

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.