Basisprincipes voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl

à la Real Meal Revolutie & KetoEnZo

Inmiddels is het alweer bijna een maand geleden dat Rianne en ik de Facebook groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’ begonnen. Om mensen te helpen die net als wij op een gezonde manier koolhydraatarm en vetrijk willen eten. Die ook gezond eten als basis voor een gezonde leefstijl. [1 , 2]

In die eerste maand hebben we in 7 korte berichten de basisprincipes uitgelegd. Die ga ik nu ook delen via m’n blog. Zo zijn ze makkelijk terug te vinden en zijn ze ook beschikbaar voor mensen die niet in de FB groep zitten.

Deze blog vormt een overzicht. Elk van de 7 principes wordt verder uitgelegd in een aparte blog. Maar wel steeds beknopt.

Voor wie?

Voor jou… wanneer je je gezondheid weer in eigen hand wil nemen. Wanneer je gezondheid het allerbelangrijkste is en een gezond gewicht daarbij hoort. Wanneer je daarvoor niet op zoek bent naar een tijdelijk dieet maar naar een echte oplossing. En wanneer je bereid bent om dingen te veranderen.

Wat?

Je krijgt uitleg over de basisprincipes van een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Om je te helpen snel aan de slag te gaan. De informatie is in lijn met de theorie van de Real Meal Revolutie methode van prof. Tim Noakes en aangevuld met mijn eigen kennis en ervaring. Altijd met de gezonde insteek.

Waarom?

Koolhydraatarm eten krijgt steeds meer aandacht. Vaak ligt de nadruk op afvallen. Maar je gezondheid is het allerbelangrijkst. Dat wordt weleens uit het oog verloren.

Ik wil laten zien dat koolhydraatarm en gezond ook samen kunnen gaan. En dat gezond èn heerlijk eten samen kunnen gaan. Ik wil uitleggen hoe je dat vanaf dag 1 kunt aanpakken. Zodat je werkt aan je gezondheid op korte en lange termijn. Een gezond lijf met een gezond gewicht.

Al een aantal jaar schrijf ik over de gezonde, koolhydraatarme en vetrijke leefstijl op deze blog KetoEnZo. Vaak heel uitgebreid.

Maar sommige mensen hebben niet zoveel behoefte aan details. Die willen gewoon beginnen. Daarom heb ik de informatie nu terug gebracht tot de basis. Met korte teksten, zodat je het snel onder de knie kunt krijgen.

En heb je de smaak te pakken? Lees dan gewoon verder. Bijvoorbeeld op m’n blog. Of daarbuiten.

Wanneer?

Je kunt vandaag beginnen. Maar de beste tijd is wanneer jij er klaar voor bent. Wanneer je bereid bent om de verandering te maken. Niet voor even, maar voor altijd. Neem die tijd. Lees je in. Bepaal je doel en hou dat voor ogen.

Grote of kleine stappen

Je kunt het meteen 100% goed (willen) doen. Maar dat kan ook afschrikken. Laat dat je niet weerhouden om te beginnen. Zet dan kleine stapjes. Steeds één in de goede richting. Dan kom je er ook!

Support

Je moet het zelf doen. Helemaal waar. Maar het helpt wel als je je ondersteund voelt.

Vraag steun aan je omgeving. Zoek gelijkgestemden. Vorm een supportgroepje.

Of kom bij één van onze FB groepen.  ‘Keto in de Kempen’ is een kleine lokale groep voor mensen uit de Brabantse Kempen. ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! is voor iedereen toegankelijk. Mit je net als ons gezond, koolhydraatarm en vetrijk wil eten. Vul wel even de vragen in. Dat is een voorwaarde om lid te worden.

En dan nu de basisprincipes, uitgelegd in 7 delen.

1: Wat je eet wèl?

 1. Èchte voeding
 2. Veel vetten
 3. Gematigd eiwitten
 4. Beperkt koolhydraten

2: Wat je eet niet?

 1. Slechte vetten
 2. Sterk bewerkte koolhydraten
 3. Zogenaamd gezond (vetarm, light, dieet, zero, …)

3: Hoe en wanneer eet je?

 1. Beperk je eetmomenten
 2. Eet intuïtief
 3. Denk in maaltijden, niet in tussendoortjes
 4. Vast af en toe
 5. Leefstijl is net zo belangrijk als wàt je eet

4: Alternatief ontbijt en lunch

 1. Ga anders denken
 2. Let op met volvette zuivel, zachte kazen, noten en amandel- of kokosmeel
 3. Er zijn ook andere mogelijkheden

5:  Eet puur en geniet!

 1. Vermijd kant-en-klaar
 2. Lees etiketten en trap er niet in
 3. Ga voor puur en onbewerkt
 4. Het hoeft niet moeilijk
 5. Laat pasta, rijst en/of aardappelen eenvoudig weg
 6. Plan en kook vooruit
 7. Ga zelf aan de slag
 8. Geniet!

6:  Doe niet te moeilijk

 1. Het hoeft niet moeilijk
 2. Begin gewoon… simpel

7: Lief voor je darmen

 1. Gezonde darmen zijn de basis van een goede gezondheid
 2. Gebruik dagelijks natuurlijke probiotica
 3. Gebruik dagelijks natuurlijke prebiotica
 4. Gebruik voeding met veel spijsverteringsenzymen
 5. Drink bottenbouillon

Verder lezen?

Basisprincipes 1: Wat eet je wèl?

Basisprincipes 2: Wat eet je niet?

Basisprincipes 3: Hoe en wanneer eet je?

Basisprincipes 4: Alternatief ontbijt en lunch

Basisprincipes 5: Eet puur en geniet!

Basisprincipes 6: Doe niet te moeilijk

Basisprincipes 7: Lief voor je darmen

Bronnen

[1] FB groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! Blog over het hoe en waarom van de FB groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’

[2] Gezond koolhydraatarm en vetrijk eten à la Real Meal Revolution Blog met uitleg over hoe we je in de Facebook groep helpen om gezond koolhydraatarm en vetrijk te eten volgens de Real Meal Revolution methode.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  • Hoi Marion, inderdaad, niet omdat ze niet gezond zijn, maar vanwege de koolhydraten. Ik ken geen alternatieve ‘melen’ die beter geschikt zijn. Je kunt wel zaden en/of pitten malen een daarmee experimenteren. Je kunt er bijvoorbeeld lekkere crackers mee maken. Het ligt er ook aan waar je alternatieven voor zoekt. Ideeën voor ontbijt of lunch vindt je hier: https://ketoenzo.nl/lchf/basisprincipes-4-alternatief-ontbijt-en-lunch/. Zoek naar degene zonder amandel- of kokosmeel. Ik denk dat dat de meeste zijn.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.