FB groep ‘Keto in de Kempen’

Eind vorig jaar startte ik samen met Marie-José en Janny de Facebook groep ‘Keto in de Kempen’ [1]. Dat was naar aanleiding van de groeiende belangstelling voor het koolhydraatarm en vetrijk eten in onze directe omgeving [2].

We kozen ervoor om bij die groep alleen mensen uit de omgeving toe te laten. Marie-José, Janny en ik hadden elkaar leren kennen via een support-groepje. Dat was ontstaan uit een initiatief van GezondDorp Leende maar er kwamen ook mensen uit de omgeving. Zoals Janny en ikzelf. Tijdens onze bijeenkomsten deelden we informatie en recepten. Het helpt enorm als je elkaar kunt motiveren wanneer het even niet meezit. En als er altijd wel iemand antwoord weet op je vraag. Als de meer ervaren mensen de anderen mee op sleeptouw kunnen nemen. Samen leer je van elkaar.

Door alleen mensen uit de Brabantse Kempen toe te laten, creëer je ook zo’n lokale ‘club’. Dat geeft een gevoel van verbondenheid. Bovendien woon je dan dicht genoeg bij elkaar om samen wat te ondernemen. Voor wie daar behoefte aan heeft. Zo organiseerden we een paar keer een wandeling waar geïnteresseerde leden aan meededen. Heel gezellig!

We wilden de groep ook klein houden. Om de tijdsinvestering voor onszelf binnen de perken te houden. We hebben alle drie een baan, een gezin en andere bezigheden. Bovendien wilden we het goed doen. Gedegen informatie geven, recepten vooraf toetsen aan de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. Zodat mensen erop kunnen vertrouwen dat wat er geplaatst wordt oké is.

FB groep ‘Koolhydraatarme recepten & lifestyle’

Zelf ben ik eigenlijk niet zo’n Facebook ‘type’. Ik heb me pas aangemeld bij Facebook toen dat nodig was om een bepaald koolhydraatarm en vetrijk recept te bekijken. Daarna gebruikte ik het puur functioneel. Op mijn eigen FB pagina zet ik bijna nooit een bericht. Andere mensen volg ik nauwelijks. Ik ben ook opgehouden om vriendschapsverzoeken te accepteren. Je hebt er weinig aan om mij te volgen 😉 .

Wel werd ik lid van een aantal koolhydraatarme groepen. Er bleek veel verschil in die groepen. De meeste volg ik al lang niet meer. Ik bleef wel ‘hangen’ bij de groep ‘Koolhydraatarme recepten & lifestyle’ van Rianne Mulder. Daar heerst een gezellige sfeer. Er worden lekkere recepten gedeeld. Die vooraf beoordeeld zijn door Rianne. Ik voelde me er thuis en ging actief mee doen. Recepten delen. Informatie geven. Vaak kwam er een reactie van Rianne. Altijd positief. Er ontstond ook persoonlijk contact. We hadden een klik.

Nieuwe FB groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’

Van het één kwam het ander en Rianne heeft me gevraagd om samen met haar een nieuwe groep op te zetten. Die zich richt op gezonde leefstijl-keuzes. Gezond, koolhydraatarm en vetrijk eten is daar een (belangrijk) onderdeel van.

Ik heb er over na moeten denken. Niet omdat ik het niet wilde, maar vanwege de tijd. Toch besloot ik het te doen. Ik merk dat er behoefte aan is. We krijgen bij ‘Keto in de Kempen’ veel lidmaatschapsverzoeken van mensen die niet in de Kempen wonen. Die konden we tot nu toe nergens naar toe sturen. Rianne en ik hebben het allebei druk, maar we gaan doen wat we kunnen. We zien wel waar het schip strandt.

We hebben de groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’ genoemd. Want dat is de basis. De groep is voor beginners. En voor mensen die al goed op weg zijn naar een gezonder leven en/of gewicht. Maar de groep is ook voor mensen die dat al bereikt hebben. En die weer bepaalde gezonde voedingsmiddelen willen introduceren die ze tijdelijk geschrapt hadden. Mèt wat meer koolhydraten. Want ook dat hoort bij deze leefstijl.

In de groep volgen we in hoofdlijnen de inzichten van Prof. Tim Noakes en zijn Real Meal Revolutie. Net als in de groep ‘Keto in de Kempen’. Die methode sluit namelijk heel goed aan bij onze eigen ideeën over gezond koolhydraatarm en vetrijk eten. En is wetenschappelijk onderbouwd. De voedingslijsten uit deze methode bieden houvast [3]. De kleur van de lijsten geeft aan welke dingen je in welke fase wel of niet kunt eten en hoeveel. Uitgebreid onderzoek heeft bepaald op welke lijst een voedingsmiddel staat. Daarbij is gekeken naar de totale gezondheidsaspecten en niet alleen de koolhydraten. Daarom maken we óók gebruik van deze lijsten om recepten te toetsen voordat we ze plaatsen.

Wij gaan deze gezonde leefstijl stapje voor stapje introduceren middels informatie en recepten. Uiteraard kun je als lid ook vragen stellen, informatie geven en recepten delen. We vinden het juist fijn als leden deze gezonde boodschap mee helpen uitdragen.

Als deze nieuwe groep je aanspreekt, meld je dan aan bij Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! Als je je aanmeldt, krijg je drie vragen. Je moet ze invullen om toegelaten te worden tot de groep. De antwoorden zijn alleen zichtbaar voor Rianne en mij.

Graag tot ziens!

Bronnen

[1] FB groep Keto in de Kempen Bestaande FB groep waar mensen uit de Brabantse Kempen lid van kunnen worden als ze zelf gezond, koolhydraatarm en vetrijk eten. In de groep worden recepten geplaatst die getoetst zijn aan de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie [3].

[2] Zeg het voort In deze blog lees je waarom we de Facebook groep ‘Keto in de Kempen’ oprichtten. Ook vind je hierin linkjes naar de korte stukjes die ik schreef om het koolhydraatarme en vetrijke eten beter op de kaart te zetten in de Kempen.

[3] Wat mag ik nog wèl eten? Blog over alle lekkere dingen die je kunt eten bij een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. In deze blog vind je de link naar de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie.

[4] FB groep Koolhydraatarme recepten & lifestyle De bestaande FB groep van Rianne Mulder. Een gezellige en respectvolle groep waarvan iedereen met een koolhydraatarme lifestyle lid van kan worden. In de groep worden koolhydraatarme, vetrijke recepten gedeeld die door Rianne goedgekeurd zijn.

[5] FB groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! Nieuwe FB groep van Rianne Mulder en Cora Hoskens. Hiervan kunnen mensen lid worden als ze zelf gezond, koolhydraatarm en vetrijk (willen gaan) eten. In deze groep zal deze leefstijl ook stapje voor stapje worden geïntroduceerd. De groep is niet bedoeld voor mensen die zich hier professioneel mee bezig houden. In de groep worden recepten geplaatst die getoetst zijn aan de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie [3]. Verder is er in de groep ook aandacht voor andere aspecten van een gezonde leefstijl.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.