Waarom deze blog?

Goede vraag.

Alleen recepten website…

Ik wilde op een makkelijkere manier koolhydraatarme recepten delen met het clubje gelijkgezinden met wie ik af en toe bij elkaar kom. Die dus ook allemaal koolhydraatarm en vet gezond eten. Recepten delen we via een WhatsApp groep. Maar tussen de vele andere berichtjes zijn ze bijna onvindbaar.

Dat moest beter kunnen. Ik dacht zelf aan een website.

… of méér?

Mijn man ging daarmee aan de slag, maar in plaats van met een website kwam hij met een blog-site. Mijn eerste reactie was: ‘O nee, geen blog. Ik wil alleen recepten kunnen delen. ‘

Het leek zo ‘niet-ik’ om een blog te hebben. Ik ben niet iemand die haar dagelijkse leven openbaar wil maken en heb ook niet het idee dat iemand daarop zit te wachten. Je raadt het al; ik ben niet het ‘ik-zet-alles-op-Facebook-type’.

Kennis en ervaring

Toch begon er zich iets te roeren in mijn hoofd. Een blog zou wel de mogelijkheid geven om tekst toe te voegen aan de recepten. Nog belangrijker, het zou een manier zijn om dingen op papier te zetten die voor andere mensen zinvol kunnen zijn in hun zoektocht naar een gezondere levensstijl.

Zelf ben ik in september 2015 in deze nieuwe manier van eten ‘gestapt’. Omdat deze indruist tegen bijna alle voedingsadviezen die gegeven worden, moest ik alles zelf uitzoeken. Nadat ik het ‘Het glutengevaar – de sluipmoordenaar van je brein’ meerdere malen had gelezen ging ik verder met o.a. ‘Broodbuik’ en ‘De voedselzandloper’. Het duurde even voordat ik m’n nieuwe manier van eten ging associëren met de term Low Carb High Fat (LCHF) en/of Keto. Daarna ging er via het internet weer een hele nieuwe wereld open aan recepten en informatie.

Groeiende interesse

In die tijd kwam ik geen gelijkgestemden tegen. Ik zat met een groeiende hoeveelheid (in mijn ogen waardevolle) kennis waar m’n omgeving niet echt op zat te wachten. Gelukkig zag ik wel een groeiende interesse vanuit de medische wereld. Er werd een proef opgezet met diabetes type 2 patiënten met een dieet dat bijna letterlijk overeen kwam met mijn manier van eten. Weinig koolhydraten, veel gezonde vetten. Later in dat jaar kwam er het tv-programma ‘Hoe word ik 100’. Opnieuw een dieet wat gebaseerd was op minder koolhydraten en meer vetten. Dichter bij huis werd in Leende het project ‘Gezond Dorp’ opgezet.

Ondertussen bleef ik op zoek naar meer informatie. Via de website DietDoctor kwam ik op nieuwe ‘grote’ namen in dit veld en via lezingen en interviews op YouTube en via pod casts kan ik op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Té belangrijk om niet te delen

Inmiddels ben ik zo ver, dat al deze brokjes informatie samen beginnen te vallen. Ik denk dat de gezondheid van ons maag/darmstelsel en onze darmflora veel belangrijker is voor onze gezondheid dan de meesten van ons beseffen. En dan niet alleen onze lichamelijke gezondheid, maar net zozeer onze geestelijke gezondheid. Eten heeft daar een enorme invloed op. Er zijn in onze maatschappij ontzettend veel welvaartsziekten. Meer en meer wordt duidelijk dat dit leefstijl gerelateerde ziektes zijn en daarmee voor een groot deel te beïnvloeden, ja zelfs te voorkomen door gezonder te leven.

Maar het gaat niet alleen om wat je eet.  Het gaat ook over hoe goed je slaapt, hoeveel stress je hebt en hoe vaak je eet. Om maar een paar belangrijke factoren te noemen.

Bijna dagelijks hoor of lees ik wel iets hierover waarvan ik denk “Wat jammer dat er zo weinig mensen zijn die dit weten.” Ik voel steeds meer de behoefte om die nieuwe brokjes informatie uit te dragen naar mensen die er, net als ik, naar op zoek zijn. Bovendien wil ik mensen die net met LCHF of keto beginnen een stukje op weg helpen.

Dus zo’n blog… misschien is het toch wel wat voor mij.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.