3 Waarom zou ik een vetverbrander willen worden?

Veel mensen komen met het ‘ketogeen/LCHF’ dieet in aanraking doordat ze overgewicht hebben. Ik denk dat bijna iedereen zich er in zijn achterhoofd wel van bewust is dat calorie-beperkende diëten stuk voor stuk falen. We herkennen het van onszelf, of van onze parter, vriend(in) of ouder. In het begin gaat het misschien even goed, maar op den duur hou je het niet vol. Omdat je het beu bent om steeds maar honger en trek te hebben. Of je houdt wel vol maar wordt desondanks weer dikker. Terwijl je nog steeds net zo goed oplet en nog steeds als een gek aan het sporten bent. Dat frusteert, je stopt en vervolgens komen al die kilo’s er weer bij. En nog wat meer, want ondertussen is je verbranding op een lager pitje komen staan. Iedereen weet het en onderzoek bewijst het.

Géén Dieet maar Gezonde Leefstijl

Photo by Marion Michele on Unsplash

Een koolhydraatarme en vetrijke manier van eten is geen calorie-beperkend dieet. Je zet je lichaam niet op rantsoen. Je hoeft dus geen honger te lijden en je lichaam hoeft niet op standje zuinig over te gaan. Daarmee onderscheidt het zich van diëten. Doordat je geen honger hebt, kun je het beter volhouden. Doordat je lichaam niet in spaarstand gaat, zal je niet opnieuw zwaarder worden als je gewoon gezond blijft eten. Hierdoor blijf jij weer gemotiveerd.

Deze manier van eten is daarmee ideaal voor mensen met overgewicht. Toch is het jammer als je je niet zou realiseren dat het zoveel meer doet dan die extra pondjes vrij geven. Daarover wil ik in deze blog vertellen. Voor de mensen die geen overgewicht hebben; om te laten zien dat er voldoende gezondheidsredenen zijn om toch over te stappen. En voor de mensen die wel overgewicht hebben; als extra motivatie om het vol te houden als de weegschaal een tijdje niet beweegt (wat overigens vaak geen goede graadmeter is) of als je op je streefgewicht bent gekomen.

Alle begin is moeilijk

Photo by Thomas Curryer on Unsplash

Eerst nog wel even een kleine waarschuwing. In het begin is het meestal geen rozengeur en maneschijn. Gelukkig gaat dit snel voorbij. Maar als je overweegt om zelf koolhydraatarm en vetrijk te gaan eten, lees dan eens over de ‘6 De beginner’s blues’. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Als je vanaf het begin goed inzet en gezond eet, zie bijv. ‘5 Hoe word ik een vetverbrander?’ dan zal je snel op de goede weg zitten. Je krijgt namelijk een dubbel voordeel. Eén plus één gratis. Dat zit zo: aan de ene kant ga je je ontdoen van alle negatieve effecten van je huidige eetpatroon. Dat is al winst. En waarschijnlijk meer dan je beseft. Je stopt de schadelijke effecten van suikers, granen en bewerkte voedingsmiddelen op jouw gezondheid. Maar dat is niet alles. Doordat je weer gezonde vetten gaat eten, iets waar we al die jaren bang voor zijn gemaakt, krijg je de enorme voordelen die gepaard gaan met vet-verbranding er gratis bij. Die voordelen zitten in herstel van gedane schade en in een betere, schonere energieverbranding die meer energie oplevert en veel minder nieuwe schade toebrengt. Je werkt actief mee aan het voorkomen van ziektes.

Herstel van schade

Photo by Seth Doyle on Unsplash

Doordat je suikers en granen uit je dieet schrapt, krijgt je darmwand de gelegenheid om zich te herstellen. Je bloedsuiker zal een veel lagere waarde krijgen en tegelijkertijd veel stabieler worden. Dit zorgt voor meer energie en een stabieler humeur. Je alvleesklier, ofwel pancreas krijgt meer ‘lucht’, want die hoeft niet meer de hele tijd enorme insulinepieken te produceren (iets wat erg belastend is). Die krijgt daardoor weer de mogelijkheid om meer enzymen te maken die helpen bij de vertering van je voedsel. Ook dat helpt mee om je darmwand te herstellen van bijv. de schade die gluten aanricht (ook als je geen coeliaki hebt). Naarmate de darmwand zich herstelt, zullen er minder voedselresten onbedoeld uit de darm lekken. Had je daarvoor last van voedselintoleranties of -allergieën, dan heb je grote kans dat je daar op den duur veel minder of zelfs geen last meer van zult hebben. Ben je geïnteresseerd in de werking van je maag- en darmstelsel, lees dan eens het boek ‘De poepdokter; gezond van mond tot kont’. Deze poepdokter heeft het onderwerp heel verteerbaar gemaakt. Een echte aanrader.

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Als je ‘voeding’ zonder enige voedingswaarde (zoals suikers en producten met witte bloem) gaat vervangen door echte voeding, krijg je meer voedingsstoffen binnen, zoals vitamines en mineralen.  Dit helpt o.a. bij het herstellen van je hormoonhuishouding. Tegelijkertijd zullen er minder ontstekingen ontstaan en ook je lever krijgt meer rust.

Het gezondere eetpatroon helpt ook om je darmflora te verbeteren. Een goede darmflora is belangrijk voor je weerstand, maar ook voor een heleboel andere processen in je lijf. Een gezonde darmflora vormt de basis voor een goede gezondheid. Ik heb daar al eens eerder over geblogd, zie ‘Wees lief voor je darmen’.

Ketonen als turbo-energie

Photo by Drew Hays on Unsplash

Als je lichaam overgaat op vet-verbranding, dan ga je ketonen produceren en gebruiken. Ketonen zijn regelrechte kampioenen in de strijd naar herstel van je gezondheid. Ketonen vormen turbo-brandstof voor de mitochondriën; dit zijn de energiefabriekjes in onze cellen. Vaak werken onze mitochondriën verre van optimaal. Ze worden aangetast door ons slechte voedingspatroon en door bijv. gifstoffen in onze omgeving. Dit wordt gezien als de belangrijkste bijdrage aan veroudering.

Dat klinkt misschien niet zo erg, zeker niet als je niet bang bent voor een rimpeltje meer, maar besef dat het veroudering (van onze cellen) is wat de kans op allerlei ziektes vergroot. Als de mitochondriën aangetast worden heeft dit invloed op alle organen van ons lichaam. Het niet goed functioneren van de mitochondriën wordt geassocieerd met allerlei neurologische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld Alzheimer, Parkinson en schizofrenie. Zie ook het artikel ‘Mitochondrieën, de energiefabriekjes van de cel en het tegengaan van veroudering’. Ketonen helpen in het herstel van de mitochondriën. De mitochondriën gaan dan effectief meer energie produceren en daar pluk jij de vruchten van.

Photo by Green Chameleon on Unsplash

Ook je hersenen zullen je dankbaar zijn voor de ketonen. Ofschoon een klein deel van je hersenen glucose nodig heeft (wat je lichaam zelf kan maken uit vetten en eiwitten) als brandstof, zijn ketonen een turbo-brandstof voor het andere deel van je hersenen. Op het moment dat je een vetverbrander wordt, kan 80% van de energiebehoefte van je hersenen geleverd worden door ketonen. Ze hebben een beschermende en herstellende functie binnen de hersenen. Dit geeft ongekende mogelijkheden, bijvoorbeeld ter voorkoming van Alzheimer of voor het herstel van geheugenfunctie na een hersenbeschadiging.

Uit bovenstaand verhaal blijkt al wel dat de gezondere voeding in het algemeen en de ketonen in het bijzonder een enorme positieve bijdrage leveren aan onze gezondheid. Het zal je dan ook vast niet verbazen, dat een koolhydraat-arm vetrijk dieet met gezonde voeding als basis vaak enorme verbetering of zelfs herstel geeft bij een groot aantal ziekten. Om te voorkomen dat deze blog te lang wordt, heb ik het overzicht van deze ziektes verplaatst naar de blog ‘4 Aanval op onze welvaartsziekten’.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.