Deze schotel ontstond toen ik even niet goed wist wat ik de dag erna wilde koken. Ik bladerde door een kookmagazine en zag een curryrecept. Een heel ander recept weliswaar, maar het gaf wel de doorslag: iets met curry.

Zoete aardappelen en kip

Er lagen nog zoete aardappelen. Mjam, mjam. Ook lag er kip in de koelkast die echt op moest. Door onze zoon uit de vriezer gehaald, want hij zou koken (en wij wandelen). Kip is zijn favoriete vlees. Maar toen moest hij ineens toch werken. “Helaas, moeders…”

Met wat broccoli en paprika, een blikje kokosmelk en wat Indase kruiden en andere smaakmakers werd het een waar feestje. Eenvoudig en kleurrijk. We aten er nog zo’n overheerlijke Injera wrap bij. In plaats van de Indiase chapati, zeg maar. Fusion koken, heet dat toch? Of gewoon mix en match?!

Broccoli kip-curry met zoete aardappel en paprika

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor het vlees:
  • 400 g kipdijfilet

  • Indiase kipcurrykruiden, verse peper en Himalayazout

  • kokosvet

  • Voor de groentencurry:
  • 3 tenen knoflook (circa 12 g)

  • stukje verse gember (circa 15 g)

  • 1 ui (circa 125 g)

  • 450 g zoete aardappelen

  • 325 g paprika

  • 700 g broccoli

  • kokosvet

  • 200 ml kokosroom

  • 1 el currykruiden (ik gebruikte 1 tl rode curry, 1 tl groene curry en 1 tl curry madras)

  • 1 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • eventueel konjakpoeder, om te binden

  • Eventueel voor erbij:
  • 100 g ongebrande cashewnoten, kokosvet, zeezout en currykruiden

  • wraps van teffmeel (begin 12-24 uur van te voren met het deeg maken; dit kost nauwelijks tijd, alleen moet het deeg eerst nog rusten om te fermenteren)

Stappen

  • Voor het vlees:
  • Snijd de kipdijfilet in stukjes en strooi er peper, zout en currykruiden over.
  • Smelt kokosvet in een braadpan en bak hierin de stukjes kip mooi goudbruin. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, want ze kunnen nog nagaren in de curry. Haal de kip uit de pan.
  • Voor de groentencurry:
  • Maak de knoflook, gember en groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn. Snijd de ui grof en snijd ook de zoete aardappel en de paprika in grove stukken. Snijd de broccoli in roosjes en snijd de stronk in stukjes.
  • Smelt extra kokosvet in de braadpan. Smoor hierin de ui met de knoflook en gember. Voeg daarna de zoete aardappel toe en roerbak deze 3-4 minuten mee. Voeg dan de paprika en de currykruiden toe en roerbak deze ook een paar minuten mee. Ga ondertussen verder met stap 5.
  • Doe ondertussen de kokosroom in een andere pan, samen met de broccoli en Keltisch zeezout. Doe een klein beetje warm water in het blikje van de kokosroom en gebruik dit om het blikje schoon te maken. Giet het water bij de pan. Kook nu de broccoliroosjes een paar minuten. Ze mogen nog niet helemaal beetgaar zijn.
  • Doe dan de broccoli met de kokosroom en ook de gebraden stukjes kip bij de andere groenten. Roer goed door en breng op smaak met Keltisch zeezout, verse peper en eventueel extra currykruiden.
  • Breng alles aan de pruttel en laat het dan (beet)gaar worden. Bind het vocht eventueel met een beetje Konjacpoeder.
  • Voor erbij:
  • Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan. Zet het vuur uit en voeg er dan wat kokosvet, zeezout en currykruiden aan toe. Laat de cashewnoten helemaal afkoelen, zodat ze lekker knapperig worden.
  • Bak eventueel de wraps van het beslag, zoals in het recept beschreven. Eet de wraps bij de curry.

Notities

  • Ik maakte bovenstaand recept voor twee keer. Je ziet dus grotere hoeveelheden op de foto’s.
  • Zoete aardappelen, kokosroom en cashewnoten staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst A. Tijdens fase 3 (optimale vetverbranding) zijn de hoeveelheden van de voedingsmiddelen op deze lijst zeer beperkt. Zoete aardappelen kun je vervangen door andere groenten, van de groene lijst, zoals bijvoorbeeld prei, bloemkool of kastanjechampignons. Cashewnoten kun je weglaten, of vervangen door bijvoorbeeld pompoen- of zonnebloempitten voor een lekkere bite. De hoeveelheid kokosroom in 1 portie (circa 40-50 ml) past dan binnen het dagtotaal van de oranje lijst A tijdens fase 3.
  • Teffmeel staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Hierdoor passen de wraps niet bij fase 2 (herstel van gezondheid) en fase 3 (optimale vetverbranding). Laat de wrap dan gewoon weg. De curry is ook heel erg lekker zonder de wrap.
  • Meer over de vet gezonde en op wetenschap gebaseerde koolhydraatarme methode van de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.