Sardientjes staan op het lijstje van dokter Ken Berry’s 5 favoriete koolhydraatarme etenswaren. Omdat ze zo gezond zijn. Hieronder leg ik je uit waarom ze zo gezond zijn. [1]

Sardientjes = super food

Als tweede op z’n lijstje noemde hij sardientjes. Niet omdat hij ze zo lekker vindt. Hij is ze gaan eten omdat ze één van de gezondste dingen zijn die je kunt eten. Dokter Berry noemt ze een ‘super food’. Een cadeautje uit de natuur.

Sardientjes worden altijd wild gevangen. Ze zijn namelijk te klein om te kweken. Dat is commercieel niet interessant.

Wilgdgevangen is precies wat we willen. Want alleen wild gevangen vis bevat de gezonde vetzuren.

Sardientjes staan relatief laag in de voedselketen. Het zijn zelf geen roofdieren. Hierdoor bevatten ze voor een zeevis relatief weinig kwik.

Ze bevatten flinke hoeveelheden omega 3 verzuren EPA en DHA. Meer dan zalm of tonijn. Goed voor hart en bloedvaten dus.

Daarbij zijn ze ook nog eens één van de beste bronnen voor vitamine B12. Heel belangrijk voor een gezond hart, voor energie en voor de stofwisseling.

Ook bevatten sardientjes veel vitamine D. En dat is iets waar de meeste mensen een tekort aan hebben.

Tenslotte zit er veel selenium in. Dit is een krachtige natuurlijke anti-oxidant die o.a. de kans op kanker kan reduceren.

Kies wel liefst voor sarientjes met vel en graat, want hierin zit (net als in botten van grasgevoerde dieren) heel veel collageen en andere bouwstoffen die zo belangrijk zijn voor je botten en huid. En je proeft ze nauwelijks.

Reden genoeg dus om regelmatig van (een blikje) sardientjes te genieten.

[1, 2]

Herontdekking

Zelf heb ik sardientjes een paar maanden geleden herontdekt. Op de lagere school kregen we op woensdagmiddag wel eens sardientjes in tomatensaus. Dat was een traktatie. Kippenlevertjes ook. Toch verdwenen ze op een gegeven moment van het menu. Waarom? Ik heb geen idee. Ik denk dat het zo bij veel mensen ging. Vervangen door ‘moderner’ eten.

Ik kocht een paar verschillende soorten. Wel van één merk. Allemaal ‘meukvrij’ en verantwoord gevangen. Met het MSC keurmerk dus. De variant met pittige tomatensaus kocht ik vanwege de nostalgie. Het kan een goede manier zijn om sardientjes te (her)ontdekken als je niet zo’n heel erg visliefhebber bent. De pittige saus maskeert de vissmaak een beetje. Ze waren helaas wel zonder graten en huid. Daarom kocht ik ook wat blikjes neutrale sardientjes in olijfolie. Wèl met graten en vel.

Het grappige is dat ik de dag ervoor al van plan was om weer een blikje sardientjes te eten. Maar ik had het terug gezet, omdat ik genoeg had aan m’n eieren.

Nadat ik alle redenen van Dr. Ken Berry had gehoord, nam ik me voor om zelf ook vaker sardines te gaan eten en maakte ik spiegelei met tomaat, paprika en sardines.

[3]

Bronnen

[1] Episode 90 – Dr. Berry’s Favorite Keto Foods De podcast waarin MD (medical doctor) Ken D Berry z’n top vijf favoriete koolhydraatarme etenswaren geeft en uitlegt waarom het z’n favorieten zijn.

[2] 5 Mind-Blowing, Low-Carb Ways To Enjoy Sardines. Engels artikel waarin de gezondheidsvoordelen van sardines genoemd worden en ook 5 koolhydraatarme manieren om van sardientjes te genieten.

[3] Spiegelei met tomaat, paprika en sardines Het recept van de eieren met sardines waar ik het in deze blog over heb.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.