Is dit een soep die veel mensen zullen maken? Dat denk ik niet. In ieder geval voorlopig. Yacon en chayote zijn beide nog geen alledaagse ingrediënten. Maar wat niet is, kan nog komen.
Yacon superfood
De yacon is zeker bezig met een opmars. Omdat het een gezond alternatief is voor bijvoorbeeld een aardappel. En omdat je een gerecht een zoete smaak kunt geven zonder een hoge insulinepiek uit te lokken. Omdat de vezels die de yacon z’n zoete smaak geven onverteerd naar de dunne darm gaan. Daar voeden ze ook nog eens onze gezonde darmbacteriën. Dit kun je met recht superfood noemen. Een aparte blog hierover is in de maak.
Ook de chayote is heel gezond. Meer daarover lees je in ‘Chayotes: heel erg lekker en super gezond!‘.
De Real Meal Revolutie
Deze soep past door de hoeveelheid pastinaak en wortel niet in fase 3 van de Real Meal Revolutie. Ofwel: niet zo’n geschikte soep als je focus ligt op optimale vetverbranding en afvallen. Meer hierover lees je in de blog ‘RMR: oranje lijst A tijdens fase 3. Voor alle andere fases van koolhydraatarm eten wel geschikt en héél gezond. Waarom knolgroenten zeker hun plek hebben in een koolhydraatarme leefstijl lees je in ‘Knolgoed?‘.
Yacon-pastinaaksoep met julliene van wortel en chayote
- — Voor circa 3 liter —
- 450 g yacon (alle groenten schoongemaakt gewogen)
- 450 g pastinaak
- 200 g wortel
- 600 g chayote
- kokosolie
- 3-4 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
- 1 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 1 1/2 tl gedroogde basilicum
- 1 el gedroogde oregano
- extra water
- verse peper
Yacon-pastinaaksoep met julliene van wortel en chayote
- Schil de yacon en de pastinaak en snijd ze in stukjes.
- Schil de wortel en de chayote en snijd ze in jullienne reepjes.
- Smelt wat kokosolie in een soeppan en roerbak daar de yacon en pastinaak in tot de pastinaak een beetje bruin begint te kleuren.
- Voeg water toe tot de groenten net onder staan. Doe er 2 tl Keltisch zeezout bij.
- Laat de groenten zachtjes sudderend gaar worden en pureer de soep dan met een staafmixer.
- Voeg de wortel, chayote en de kruiden toe.
- Verdun de soep naar eigen smaak met water. Breng de soep op smaak met Keltisch zeezout, wat verse peper en eventueel extra kruiden.