Gisteren had ik een BBQ. Samen met de andere vrijwilligers van onze ‘Scouting’-groep voor jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke uitdaging. Omdat BBQ vlees meestal gemarineerd is en gluten, suikers of andere ingrediënten bevat die ik niet wil eten, had ik gezegd dat ik zelf wat mee zou brengen.

Voor ieder wat wils

Ik maakte gevulde paprika’s en courgette’s. In drie smaken; maar wel met dezelfde groentenbasis. Eén ervan is lactosevrij. Voor wie geen zuivel verdraagt of wil eten. Eén andere is vegetarisch. De vulling die van elke smaak over was mixte ik door elkaar en daarmee kon ik nog een extra courgette vullen. Een ratjetoe-courgette…

Ik heb de courgettes en paprika’s de dag voor de BBQ gemaakt. Het gehakt, de kip en de tomatenpuree die ik over had gebruikte ik voor het avondeten.

Verrassingspakketjes

Ik pakte de groenten één voor één in in aluminiumfolie, zodat ze als pakketje op de barbeque konden. Doordat de inhoud gaar was, hoefde het alleen maar op te warmen. En dat ging verrassend goed en snel. Ik heb geen foto’s van toen ze klaar waren, maar ik kan je verzekeren dat ze heerlijk waren. En dat vond ik niet alleen… Daarom op verzoek hier het recept. Voor jou, Sabine 😉 !

Drie-in-één gevulde paprika en courgette voor op de BBQ

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de te vullen groenten en de groentenbasis:
  • 1 bolcourgette

  • 1 gewone courgette

  • 2 groene en 2 rode paprika’s (geen hele grote)

  • 1 rode ui

  • 1 grote teen knoflook

  • 1 wortel (bospeen)

  • circa 1/2 kleine prei

  • 1 (smaak)tomaat

  • Eventueel: zeeout met kruiden (bijv. BBQ-mix)

  • kokosvet, om te bakken

  • Himalayazout en/of verse peper

  • Verder voor de gevulde courgette met kip en roomkaas:
  • 75 g kip(dij)filet

  • kerrie, kurkuma en/of (groene) currykruiden (bijv. van Pit&Pit; of Euroma Curry Madras van Jonny de Boer-kruiden)

  • 30 g roomkaas

  • Verder voor de gevulde paprika met gehakt (lactosevrij)
  • 75 g gehakt half-om-half

  • kruiden (bijv. BBQ-mix, gerookte paprika)

  • 1 el tomatenpuree

  • eventueel een beetje harissa, voor wat pit

  • paar walnoten

  • Verder voor de gevulde paprika (vegetarisch)
  • 15 g pijnboompitten

  • 75 g feta

  • 8 blaadjes basilicum (of vervang door gedroogde basilicum of Italiaanse kruiden)

  • Voor de ratjetoe-courgette
  • Optioneel: beetje geraspte kaas

Stappen

  • Voor de te vullen groenten en de groentenbasis:
  • Maak de knoflook en de groenten schoon.
  • Snijd het kapje van de courgettes en hol ze uit. Bewaar het vruchtvlees. Bestrooi de binnenkant met Keltisch zeezout of zeezout met kruiden. Dit onttrekt vocht uit de courgettes.
  • Halveer de paprika’s. Leg van elke kleur 3 helften apart om later te vullen.
  • Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd 1/2 rode, 1/2 groene paprika, de wortel en de prei in stukjes. Haal de pitjes en het vruchtvlees uit de tomaat. Eet het lekker op of gebruik het in een soepje bijvoorbeeld.
  • Smelt wat kokosvet in een pan en bak hierin achtereenvolgens de knoflook met ui, de wortel, de stukjes paprika en de prei. Voeg op het laatst de tomaat toe. Breng op smaak met Himalayazout en verse peper. Haal uit de pan.
  • Voor de gevulde bolcourgette met kip en roomkaas
  • Snijd de kip(dij)filet in kleine stukjes en bestrooi ze rijkelijk met de kerry/curry kruiden en met Himalayazout en verse peper.
  • Smelt opnieuw kokosvet in de pan en bak hierin de stukjes kip gaar. Roer de roomkaas door de kip.
  • Voeg dan iets minder dan 1/3 van de geroerbakte groenten toe en proef of het geheel op smaak is. Voeg anders extra kruiden en/of zout toe. Giet het vocht uit de bolcourgette en vul ‘m dan met het mengsel. Zet het kapje er weer op.
  • Voor de gevulde paprika met gehakt (lactosevrij)
  • Smelt weer wat kokosvet in de pan. Bak hierin het gehakt met verse peper, Himalayazout en/of andere kruiden rul. Voeg de tomatenpuree en eventueel de harissa toe. Bak de tomatenpuree even mee en voeg dan ongeveer de helft van het (grof-gehakte) courgette-vruchtvlees toe.
  • Meng er dan iets minder dan 1/3 van de geroerbakte groenten door. Proef weer en voeg eventueel extra kruiden en/of zout toe. Vul dan de groene paprika’s met het gehakt-groentenmengsel.
  • Strooi er wat walnoten over.
  • Voor de gevulde paprika (vegetarisch)
  • Rooster de pijnboompitjes zachtjes in een droge koekenpan. Blijf erbij en roer af en toe door want ze verbranden snel. Laat ze op een koel oppervlakte afkoelen.
  • Verkruimel de feta boven de rest van de groenten. Hak de basilicum en voeg ze samen met de afgekoelde pijnboompitjes toe. Meng goed door en breng op smaak met wat Himalayazout en verse peper.
  • Vul de rode paprikahelften met dit mengsel.
  • Voor de ratjetoe-courgette
  • Meng de overgebleven vulsels van de gevulde groenten door elkaar.
  • Giet het vocht uit de laatste courgette en vul deze dan met deze ratjetoe. Strooi er eventueel wat geraspte kaas op en zet het kapje er terug op.
  • Meenemen en dan… de BBQ
  • Pak elk paprika en courgette in een stukje stevig aluminiumfolie in. Bewaar de groenten tot de BBQ (maximaal één dag denk ik) op een koele plek.
  • Neem de pakketjes mee. Verwarm ze op de BBQ tot de inhoud goed heet is. Dit duurde denk ik ongeveer 10 minuten… En dan: smullen!

Notities

  • Dit recept was voldoende voor 3 halve gevulde groene paprika’s, 3 halve gevulde rode paprika’s en een bolcourgette. Met de restjes vulde ik nog een gewone courgette.
  • Uiteraard kun je deze gevulde groenten ook in de oven opwarmen. Zet ze dan circa een half uur op 175 graden, of tot ze goed heet zijn en goudbruin.
  • RMR2.0: Zachte volle zuivel (roomkaas en feta), wortel en walnoten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie aanpassing hieronder) en  4.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Van wortel en walnoten is de maximale hoeveelheid een halve gesloten handvol (= circa 1 el). In dit recept zit in totaal 105 g volle zuivel, 1 bospeen en een paar walnoten. Je kunt eventueel de wortel weglaten of vervangen door een andere groente van de groene lijst. De walnoten kun je vervangen door zonnebloempitten. Dan past de helft van het recept binnen het dagtotaal van de oranje lijst tijdens fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.