Deze vegetarische stoofpot is heerlijk kruidig en ideaal voor een dagje zonder vlees.
Kidneybonen

Kidneybonen (rechts op de foto) zijn zowel qua structuur als voedingswaarde een supergoede vervanger voor vlees. Ze zijn zacht, hartig en hebben toch een zekere bite. Bovendien hebben ze een wat vlezige structuur die maakt dat je het vlees niet of – voor een verstokte vleesliefhebber – toch waarschijnlijk nauwelijks mist. In ieder geval in deze stoof. Probeer het maar eens.
Indiaas getint
Het recept is losjes gebaseerd op een Indiase linzenstoofpot: Sabut Masoor dal. Ik gebruikte niet alleen linzen maar ook kidneybonen en voegde daar extra smaakmakers en groenten aan toe, zodat het een overheerlijk maaltijdgerecht werd.
Zowel mijn linzen als kidneybonen waren voorgekookt en kwamen uit de vriezer. De linzen kun je eventueel ook in de stoofschotel zelf laten garen. Persoonlijk zou ik ze dan toch nog van te voren laten weken (liefst zelfs een hele nacht); ook al wordt dat voor linzen meestal niet ‘voorgeschreven’.

Ik voegde op het eind de curryblaadjes toe (die overigens geen curry-smaak geven) die ik van een Indiase collega had gekregen. Deze zijn in Nederland niet heel algemeen verkrijgbaar. Je kunt ze meestal wel in Indiase winkeltjes krijgen. Als je er niet aan kunt komen, kun je ze ook weglaten. De schotel was van te voren ook heerlijk. Het is gewoon een optionele extra smaakmaker.
Ook lekker als soep
Zoals je op de foto kunt zien, bevat de schotel wel wat vocht. Dat hoort bij een stoofschotel en is ook erg lekker wanneer je er (bloemkool)rijst bij eet. Eventueel kun je het vocht wat dikker maken met een blikje geconcentreerde tomatenpuree of binden met Konjakpoeder.
Dit vocht bracht mijn zoon wel in verwarring. Hij woont op zichzelf, maar kwam in het weekend naar huis en werd gevraagd het eten op te warmen. De overgebleven stoofschotel zag hij aan voor soep. Wel een beetje dik; maar daar wist hij wel raad mee. Wat rooibosthee erbij en even proeven. ‘Hmm, nog lekker op smaak’, dus nog maar wat erbij.
Uiteindelijk hebben wij overheerlijk gegeten van zijn soepje. En het feit dat deze nog steeds lekker op smaak was, zonder dat hij er kruiden of zeezout bij had hoeven doen, zegt iets over het heerlijke kruidenmengsel in de oorspronkelijke stoofschotel!
Vegetarische kidneybonenstoof
Ingrediënten
- Verse groenten:
1 gele en 1 rode ui
1 winterwortel (150 gram)
1 yacon (of vervang door extra wortel; 150 gram)
1 grote zoete aardappel (400 g)
2 grote rode paprika’s
1 grote prei (225 g)
olijfolie en kokosvet (om de groenten te bakken)
- Smaakmakers:
4 tenen knoflook
stukje gember (1 1/2 cm)
1 groene peper; of naar smaak
2 tl komijnzaad
2 tl korianderpoeder
1 el gedroogde munt
1 tl kurkuma
2 tl garam masala (korianderzaad, komijnzaad, paprika, zwarte peper, kaneel, korianderblad, kardemom, laurier, kruidnagel, cayennepeper)
2 laurierbladen
optioneel: 2 takjes met curry blaadjes
- Verder:
500 g kidneybonen (geweekt en gekookt; inclusief vocht)
500 g rode linzen (geweekt en gekookt; inclusief vocht)
550 g tomatenbasis (gemaakt van tomaten en tomatenpuree); of vervang door gezeefde tomaten
Stappen
- Maak de groenten schoon en snijd ze in grove blokjes.
- Maak de knoflook, gember en het pepertje schoon (verwijder de pitjes als je niet van te pittig houdt) en hak ze fijn.
- Verhit een combinatie van olijfolie en kokosvet in een stoofpan. Smoor hierin de ui, wortel en yacon met de komijnzaadjes. Zet de hittebron niet te hoog, zodat het niet verbrandt. Blijf roeren en wacht tot de wortels gaar beginnen te worden en de ui een mooie goudbruine kleur krijgt. Dit zorgt voor veel smaak in je gerecht.
- Voeg de blokjes zoete aardappel toe en blijf goed roeren.
- Voeg dan de smaakmakers toe, met uitzondering van de laurierbladen en de curry blaadjes. Blijf ook nu goed roeren, zodat het niet aanbakt. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe.
- Doe er dan de paprika en prei bij en roer nog enkele minuten.
- Voeg nu de laurier en curryblaadjes toe; samen met de kidneybonen en rode linzen (inclusief het vocht) en de tomatenbasis. Laat lekker sudderen tot alles gaar is.
Notities
- Voor circa 5-6 personen.
- Je kunt dit gerecht zo eten of combineren met (bloemkool)rijst.
- RMR2.0: Zoete aardappelen staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Peulvruchten staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.


Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten



Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.