De echte kleur en variatie van deze salade zie je wanneer je de plakjes halloumi optilt. Of gewoon opeet natuurlijk. Bij het eten proef je ook de verschillende structuren en smaken. Een streling voor de tong. Om hapje voor hapje van te genieten. Dan weet je weer dat (over)heerlijk niet moeilijk hoeft te zijn. Het gaat om de smaken van pure, echte voeding.

Zonnige salade

Wij aten deze salade met Pasen. Vandaar ook de gele accenten van de mango, de paprika en de tomaatjes. Kleuren die ook heel goed passen bij het voorjaar; of bij een stralend zonnige dag.

Voor ons was deze salade onderdeel van een uitgebreide brunch, dus wij hielden het bij een bescheiden bordje. Maar je kunt er natuurlijk ook een maaltijdsalade van maken. Al zou ik er dan waarschijnlijk nog gekookte eieren aan toevoegen. Waarbij de dooier niet alleen héél veel voedingsstoffen, maar ook weer een mooi geel kleuraccent toevoegt.

Kleurrijke voorjaarssalade

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de dressing:
  • — Maak hoeveelheid dressing naar gelieve; onderstaande hoeveelheden is om de onderlinge verhouding aan te geven —

  • 3 el vers sinaasappelsap; met zoveel mogelijk vezels / pulp

  • 1 tl olijfolie

  • 1/2 – 1 tl honing (begin met 1/2 en voeg later eventueel de rest naar smaak toe)

  • 1/2 – 1 tl mosterd (begin met 1/2 en voeg later eventueel de rest naar smaak toe)

  • verse dille; fijn gehakt

  • verse peper

  • Himalayazout

  • Voor de vulling:
  • gemengde sla (bijv. rucola en veldsla)

  • mango

  • gele paprika

  • avocado

  • beetje citroensap; om te besprenkelen

  • (gele) cherrytomaten

  • komkommer

  • gerookte kipfilet

  • ongezouten cashewnoten (kort geroosterd in Airfryer of oven en afgekoeld)

  • halloumi (grillkaas)

  • olijfolie of kokosvet om te bakken

Stappen

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing. Proef en breng op smaak.
  • Verdeel de gemengde sla over borden. Schil de mango en snijd deze in dunne plakken. Snijd de paprika in repen en verdeel ze over de borden. Snijd de avocado in dunne plakken. Leg ze netjes in waaiervorm op de borden en sprenkel er wat citroensap over om verkleuring te voorkomen.
  • Was en halveer de cherrytomaten en verdeel ze over de borden.
  • Schaaf lange plakken van de komkommer en rijg deze aan prikkers. Leg er één op ieder bord.
  • Snijd de gerookte kipfilet in dunne plakken en verdeel samen met de cashewnoten over de borden.
  • Verhit wat olijfolie of kokosvet in een (grill)pan en bak de halloumi aan twee kanten mooi bruin. Leg op de salade en serveer meteen. Smakelijk!

Notities

  • Op de foto zie je ook nog een schepje rode paprika-pesto die mijn dochter als extra had toegevoegd. Het smaakte er prima bij, maar de salade heeft dat eigenlijk niet nodig.
  • RMR2.0: Halloumi staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Sinaasappels (en ook mango) staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Sinaasappelsap wordt in z’n algemeenheid afgeraden bij een koolhydraatarme leefstijl, omdat het de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen. In deze dressing is de hoeveelheid per persoon beperkt, maar mocht je er gevoelig voor zijn gebruik het dan liever niet. Honing staat op de lichtrode lijst. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.