Spruitjes zijn wél lekker… als je ze maar lekker maakt!

Uitspraak van onze dochter. Deze week. Nadat ze aankondigde dat ze de dag erna wel weer spruitjes wilde eten. Haar broer dacht dat ze ziek geworden was.

Ze is namelijk normaal geen spruitjesliefhebber. Spruitjes staan zefs hoog op haar lust-ik-niet lijstje. Maar misschien is daar nu verandering in gekomen.

Eigenlijk wilde ik een andere spruitjesschotel gaan maken. Eén met pompoen. Het leek me wel een lekkere combinatie. Maar toen zei m’n man dat hij op zijn vrije dag een stoofschotel wilde gaan maken. Oók met pompoen. Tijd voor plan B dus.

Simpel maar lekker

Ik flanste zelf wat in elkaar. Eerst wat zitten grasduinen op het internet en toen lekkere dingen bij elkaar gegooid. Het werd  een simpele en tegelijk heerlijke maaltijd. Nooit verkeerd, toch? Dit gaan we vaker maken. Ingewikkelde recepten zijn er tenslotte al genoeg.

Hou jij van spruitjes? Dan kan ik ze je zeker aanraden. Hou jij er niet van? Misschien voortaan wèl, als ze lekker klaar gemaakt zijn…

Spruitjes met spekjes, geitenkaas en walnoten

  • 1 bakje spekjes
  • 2 zakken spruitjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • (Keltisch) zeezout
  • 1 tl kurkuma, 2 tl kerrie en nootmuskaat naar smaak
  • veel (verse) tijmblaadjes
  • verse geitenkaas
  • walnoten

Bak de spekjes knapperig in een braadpan op middelhoog vuur. Roer ze af en toe door en draai het vuur wat lager als je ziet dat het vet heel heet wordt. Zodra de spekjes knapperig genoeg zijn, haal je ze uit de pan. Anders worden ze te hard. Het vet bewaar je ook.

Terwijl je de spekjes aan het bakken bent, kun je aan de slag met de groenten. Snijd het onderkantje van de spruiten. Kook ze beetgaar en giet ze dan af. Als je niet wilt dat ze verder garen, kun je ze met koud water afspoelen of in koud water leggen.

Fruit de uien met de knoflook, zeezout, kurkuma, kerrie, nootmuskaat en de tijmblaadjes in wat van het spek-bakvet. Doe dan de beetgare spruitjes en een deel van de spekjes erbij. De spekjes geven smaak aan de spruitjes, maar worden zelf wel iets minder knapperig.

Serveer de rest van de spekjes bij de spruiten als je ze opdient. Samen met wat stukjes verse geitenkaas en de walnoten.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Hoi Cora.
    Mooi weer.
    Ik maakte de spruiten pas nog ook met de spekjes.
    Wat een heerlijk idee met geitenkaas.
    Kan ik er mooi op het laatst bijdoen voor mij en het vlees eens weglaten.
    Ga ik van de week doen.
    En de soep maak ik morgen denk ik.
    Bedankt weer.
    Ik vindt wel dat je kleine spruitjes moet hebben.
    Ik vond ze vorige keer zo groot.

  2. Ja, lekker he, die zoute smaak van de spekjes erbij. Maar ook de verse tijm doet het erg goed in combinatie met de spruiten. Net als de walnoten. Leuk dat je de soep gaat proberen. Ik ben benieuwd. Mij maakt het trouwens niet uit hoor, grote of kleine spruiten. Met grote ben ik eerder klaar met schoonmaken…

Laat een reactie achter bij Cora HoskensReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.