Soms kan het leven zo heerlijk eenvoudig zijn. Neem nu dit ontbijtje. Wat je overigens ook gerust bij de lunch kunt nemen. Bijvoorbeeld als je, net als ik, je ontbijt overslaat. Nóg gezonder 😉 .
Of je eet het als afsluiter van je avondmaaltijd. Als dessert dus. De spijsverteringsenzymen in de kefir geven je spijsvertering dan een extra zetje om je maaltijd goed te verteren. Dat is weer gunstig voor de kwaliteit van je slaap.
Niets dan voordelen
Aardbeienkefir. Klinkt lekker, toch?! Kefir is van zichzelf al heel lekker (fris). Met de aardbeien erin geef je het nog een extra boost. Qua smaak en qua gezondheid. Maar dit is niet zo maar aardbeienkefir. Het is aardbeienkefir++. Het bevat namelijk nog iets extra’s. Iets wat het echt súpergezond maakt! Meer hierover lees je verderop.
Als extra voordeel kost dit gezonde ontbijtje effectief nauwelijks tijd. Met een klein beetje voorbereidingstijd en een goede planning heb je het ’s ochtends binnen een minuut, of hooguit twee, op tafel staan.
Teveel van het goede

Het idee voor dit simpele gerechtje ontstond toen we én melk over hadden én kefirkorrels. De melk was over van een recept dat onze dochter gemaakt had. De kefirkorrels groeien uit zichzelf. Daar hoef je zelf eigenlijk niets voor te doen. Behalve ze met wat aandacht en liefde te behandelen.
Zelf gooien we ze nooit weg. We geven ze weg als we er iemand in onze directe omgeving blij mee kunnen maken. Meestal eten we ze gewoon zelf op. Ik doe dat al zo’n 10 jaar. Vanaf het begin dat ik zelf melkkefir maak. Destijds kon ik er weinig informatie over vinden. Maar recent onderzoek toont aan wat ik zelf altijd gedacht heb; dat deze korrels SUPERGEZOND zijn.
Gezonde bacteriën

Melkkefirkorrels bevatten onder andere de melkzuurbacterie Lactobacillus kefiranofaciens. De typische kefir-bacterie, zeg maar. Deze bacterie produceert het slijmerige laagje rondom de korrels. Dit slijmerige laagje geeft een heleboel gezondheidsvoordelen. Het bestaat voornamelijk uit vezels en verder vitamines, mineralen en een kleine hoeveelheid melksuikers. Kefiran gaat de groei van tumoren, slechte bacteriën en schimmels tegen. Verder is het ontstekingsremmend en heeft het helende en anti-oxiderende eigenschappen. Het beschermt celwanden, verbetert het immuunsysteem en reguleert de bloeddruk.
Op zichzelf al meer dan voldoende reden om de korrels te koesteren en lekker op te eten. Maar daarnaast bevatten ze gezonde eiwitten, probiotica, diverse andere melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën, gisten, vitamine B en calcium. De korrels hebben ook een modulerend effect op het immuunsysteem. Zodat het in werking treedt wanneer dat nodig is, maar zeker ook op tijd weer tot rust komt. Dit helpt om auto-immunziektes te voorkomen. Je kunt hierover meer lezen in mijn eerdere blog Gooi je kefirkorrels niet weg!. Onderaan deze blog vind je alle wetenschappelijke bronnen voor het artikel.
Nieuwe manier
Het geheime ingrediënt in deze aardbeienkefir++ is dus, je raadt het al: de kefirkorrels. Ik liet ze gewoon zitten in de gefermenteerde melk. Dat is ook nog eens heel makkelijk. Uiteraard doe je dat alleen als je een teveel aan korrels hebt. Anders is het natuurlijk snel gedaan met het maken van melkkefir. In plaats van de kefir te scheiden van de korrels en op te drinken, voegde ik stukjes aardbei toe en liet het geheel koud en dik worden in de koelkast. En voilà; dit lekkere gerechtje was een feit. De korrels voegen niet alleen een extra dimensie toe, maar maken het dus ook extra gezond.
Heel toegankelijk
Sommige mensen hebben moeite met het eten van de korrels. Puur, dan toch. Vanwege dat slijmerige laagje; wat dus eigenlijk heel gezond is. Of de wat ‘rubberachtige’ beet. Tussen aanhalingstekens, want zo erg is het heus niet.
Mocht jij er zo over denken, probeer dan onderstaand ‘recept’ eens. Het maakt het eten van de korrels een heel stuk toegankelijker. De structuur en buitenlaag van de korrels staan zo veel minder op de voorgrond. De korrels geven de melkkefir extra ‘body’ en samen met de aardbeien krijg je zo een overheerlijk fris en fruitig geheel waarin vooral de heerlijke smaak opvalt.
Ik zou zeggen; probeer het eens!!
Supergezond ontbijtje: aardbeienkefir++
Ingrediënten
Volle melk; liefst biologisch en als het kan rauwe melk
Melkkefirkorrels; gebruik hiervoor een overschot van de korrels die je normaal gesproken gebruikt voor je melkkefir
Paar aardbeien, bosbessen of ander ‘rood’ fruit
Stappen
- Meng de kefirkorrels met de volle melk in een open kommetje. Gebruik je eigen favoriete verhouding tussen kefirkorrels en melk. Je kunt ook meer kefirkorrels nemen dan je normaal gesproken gewend bent.
- Zet het kommetje de ochtend voordat je het ontbijt wilt eten op een donkere plek op kamertemperatuur. Bijvoorbeeld in een kast. Je kunt het kommetje ook in de koelkast zetten, maar hou er dan rekening mee dat het fermenteren (veel) langer duurt. Begin er dan een dag eerder mee.
- Zet ’s avonds het kommetje in de koelkast. Het wordt dan niet alleen koel, maar zal ook nog dikker worden van consistentie. De fermentatie gaat op een heel laag pitje door.
- Neem ’s ochtends het kommetje uit de koelkast en meng met wat (stukjes) aardbei, bosbes of ander rood fruit. Zie ook de Notities voor mogelijke alternatieven in fase 3.
Notities
- Fruit uit de vriezer kan waarschijnlijk ook; ik heb zelf niet geprobeerd hoe dat ‘reageert’ met de melkkefir.
- RMR2.0: Melkkefir staat op de groene lijst. Kefirkorrels passen ook uitstekend op de groene lijst. Het rode fruit staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Hou rekening met de beperkingen voor producten op de oranje lijst A. Lees meer hierover in: RMR: oranje lijst A tijdens fase 3.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang het rode fruit door avocado, of door zaden en pitten (geen noten!) van de groene lijst. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3. Je kunt chiazaad of lijnzaad eventueel ook de avond ervoor toevoegen, voordat je het in de koelkast zet. Je kefir zal dan nog dikker worden.
Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.


Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten



Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.