Seroendeng is een heerlijk knapperig en kruidig mengsel van geroosterde pinda’s en kokos. Ik gebruikte het in m’n recept voor Indische gehaktballetjes. En om over de groentenbami te strooien. Groot succes in Huize Riemens!

Val niet voor het gemak

Maak je seroendeng lekker zelf. Het is heel eenvoudig en de smaak is fantastisch! Val niet voor het gemak van een potje uit de winkel. Of, als je dat wel wilt doen, kijk dan heel goed op de ingrediëntenlijst. Ik heb er alleen gezien met heel veel ongezonde ingrediënten.

Kies ook voor rauwe, ongebrande pinda’s. Anders heb je grote kans dat ze gebrand zijn in ongezonde vetten, zoals zonnebloemolie. Ook hier geldt: lees vooral goed de verpakking! De meeste buurtsupers verkopen ofwel geen rauwe pinda’s, ofwel in zeer kleine verpakkingen. Online kun je ze wel vinden. Bestel ze bijvoorbeeld samen met je noten.

Peulvruchten

Pinda’s zijn in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, geen noten. Het zijn peulvruchten. Rauwe en doppinda’s staan bij de Real Meal Revolutie op de oranje lijst B. Dat betekent dat dit bijgerecht niet geschikt is voor fase 3. Niet als je nog wilt of moet afvallen, dus! In fase 2 waarin je werkt aan het herstel van je darmgezondheid en hormonenbalans is dit wel een geschikt bijgerecht. En ook als je eenmaal je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt.

Seroendeng: gekruide geroosterde pinda’s met kokos

  • kokosvet
  • 200 g rauwe, ongebrande pinda’s
  • 1/2 tl sereh (= gedroogd citroengras)
  • 1 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • 1/2 tl djahé (= gedroogde gember)
  • 5 el gemalen kokos, of meer naar smaak
  • Himalayazout, naar smaak

Seroendeng: gekruide geroosterde pinda’s met kokos

  • Smelt wat kokosvet in een koekenpan.
  • Voeg de rauwe pinda’s, de kruiden en de gemalen kokos toe en rooster ze op matig vuur. Blijf goed roeren om te zorgen dat ze niet aanbranden.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak met extra kruiden en Himalayazout. Let wel: de pinda’s worden pas knapperig na afkoelen.
  • Zet het vuur uit en doe de seroendeng over op een bord om goed af te laten koelen.
  • Tip: Laat ze niet in de pan zitten, want dan heb je kans dat ze alsnog te donker worden.

Print Friendly, PDF & Email

12 REACTIES

  1. Serundeng is inderdaad heel erg lekker. Mijn man lust het alleen als ik het zelf maak en ik krijg het dan bijna niet aangesleept. Ik heb het afgekeken van een tante van mij die, op vakantie uit Indonesië, bij ons logeerde. Hier haar originele recept:
    200 g droge klapper
    40 g rauwe pinda’s
    1 ui
    2 teentjes knoflook
    1 el terasi bakarwater (van 1 tl terasi bakar, gefermenteerde garnalen)
    1 el ketumbar
    1 tl jinten
    1 el klapperolie
    zout
    yacon siroop
    Wrijf de ui en knoflook fijn. Vermeng in een kom de klapper met het terasi bakarwater (je kunt dit laatste eventueel weglaten), het ui‐ en knoflookmengsel, de ketumbar en jinten. Verwarm de olie in een wajan en bak hierin het klappermengsel op niet te hoog vuur (om plaatselijk aanbranden te voorkomen).
    Blijven omscheppen. Als het mengsel zijn goudbruine kleur heeft gekregen, draai je het vuur uit en breng je het geheel op smaak met zout en de yaconsiroop (vroeger gebruikte ik gula jawa). Goed omroeren/mengen. Voeg de pinda’s toe.
    Om je vingers bij af te likken! Dit is in de Indonesische keuken een bijgerecht.

    • Wat leuk, zo’n origineel recept. Die wel ik eens gaan proberen. Ik moest even denken wat klapper ook weer was. Dat is kokos, hè? Bedoel je met klapperolie dan kokosolie? En die terasi bakar, kun je die hier kopen (en is dat zonder suiker)?

      • Oh sorry, ik sta daar niet bij stil… gebruik de “originele” (=Indonesische/Indische) benamingen. Klapper is kokos, klapperolie is kokosolie. Terasi bakar (=trassi), op de verpakking staat niet dat er suiker in zit, maar ik durf daar mijn hoofd niet onder te verwedden. En misschien dat er ook wat van een of andere meelsoort in zit, dat hangt volgens mij een beetje af van het merk. Welk merk ik gebruik? Weet ik zo niet, mijn voorraad moet aangevuld worden en dan zie ik in de winkel wel. Ik koop dit als een blokje ((ca 4x4x1 cm). Het geeft wel de typisch Indonesische smaak, maar weglaten kan ook.
        Ketumbar = (gemalen) koriander
        Jinten = (gemalen) komijn.

          • Nee, niet dat ik weet… Misschien die van Conimex, maar dat vind ik rotzooi. Een Indische/Aziatische toko wel. Ik zie ook bij Pit&Pit wel trassi, maar daar zit dan toch maïsmeel bij in. Het geeft een sterke (sommigen noemen het penetrante?) geur af en, wat ik al zei, je kunt het ook weglaten.

          • Zoiets zou je dan eerst eigenlijk eens moeten kunnen proberen. Heeft het iets weg van vissaus, aangezien dat gefermenteerde vis is / zou moeten zijn?

          • Gewoon proberen, die vissaus. Heb ik niet in huis, terasi is al een grote concessie wat manlief betreft. Die wil geen vis eten. Hij heeft wel meer “rare” denkbeelden. Kip wil hij ook niet. Vroeger kipjes thuis gehad, die dan werden geslacht en dat vond hij heel zielig. Hier houd ik rekening mee wat hem betreft, voor mezelf gebruik ik vis en kip wel.
            Succes met het maken!

          • Ik heb helaas ook nog geen vissaus kunnen vinden zonder suiker… Maar de smaak ken ik wel nog van vroeger. Heel ziltig. Ik denk dat het dan toch seroendeng wordt zonder die terasi. Misschien vind ik ‘m nog wel ooit in een toko, maar hebben we hier niet ik de buurt.

          • En eigenlijk is het dus kokos met pinda’s. Je mag “mijn” recept best (voor andere doeleinden?) gebruiken hoor.

          • Top! Dank je wel. Ja, ik wist dat het kokos met pinda’s was. Maar ik gebruik niet zoveel kokos, dus werd het pinda’s met kokos. Dichterlijke vrijheid, haha.

Laat een reactie achter bij Cora HoskensReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.