De inspiratie voor deze Indische balletjes kreeg ik van een receptenkaart uit de buurtsuper. Die balletjes zagen er op de foto zo ontzettend lekker uit. Ik maakte er een gezonde variant van, met alleen maar (h)eerlijke producten. En het resultaat mocht er zijn. Gevalletje goedgekeurd. Door de hele familie. Dat wil wel wat zeggen. Ze lijken me ook heel lekker voor een borrel of een feestje.

De seroendeng voor deze balletjes maakte ik zelf. De afgekoelde, gehakte pinda’s met kokos gebruikten we in het gehakt. Ze geven niet alleen smaak, maar ook een heerlijke crunch. Overgebleven seroendeng is ook erg lekker om over je balletjes met saus te strooien bij het serveren.

Geschikt voor …?

Rauwe pinda’s en doppinda’s staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie. Seroendeng is daarom geen geschikt ingrediënt tijdens fase 3 van de Real Meal Revolutie. Als je wilt afvallen dus. Wanneer je werkt aan herstel van je gezondheid (fase 2) en wanneer je eenmaal in je onderhoudsfase zit (fase 4) is dit wel een heel geschikt en gezond recept.


Indische balletjes met seroendeng

  • Balletjes:
  • 5 el zelfgemaakte seroendeng
  • 500 g gehakt
  • 1 el coconut aminos , of vervang door extra tamari
  • 1 el tamari
  • 1/2 el sesamolie
  • 1/4 tl harissa
  • 1/2 tl kerrie
  • 1/2 tl Himalayazout, of naar smaak
  • kokosvet
  • Saus:
  • 200 ml romige kokosmelk
  • 1/2 el coconut aminos, of vervang door extra tamari
  • 1/2 el tamari
  • Optioneel:
  • extra seroendeng om te bestrooien

  • Hak de seroendeng wat kleiner, zodat je stukjes krijgt ter grootte van een kwart pinda ongeveer.
  • Meng het gehakt met de seroendeng en alle andere ingrediënten genoemd bij de gehaktballetjes.
  • Maak een proefballetje en bak het gaar in de magnetron of braadpan. Voeg eventueel extra seroendeng, harissa, kerrie en/of zout toe. Herhaal tot het gehakt lekker op smaak is.
  • Maak balletjes van het gehakt en bak ze gaar in een braadpan met gesmolten kokosvet.
  • Voeg de ingrediënten van de saus toe. Warm goed door en breng eventueel op smaak met verse peper en Himalayazout.
  • Serveer eventueel met extra seroendeng.
Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.