Die overheerlijke combinatie van zoet en zuur. Met frisse komkommer erdoor. En toch kwam geen suiker of zoetstof aan te pas. Hoe stoer is dat niet?

Laatst gebruikte ik de supergezonde yacon voor het zoete accent in gehaktballetjes met de zoetzure saus. Dat was een groot succes, al zeg ik het zelf. Daarom dacht ik ook bij deze zoetzure komkommer meteen weer aan de yacon. Opnieuw was ik heel erg blij met het resultaat!

Deze atjar ketimoen is fris, kruidig, zoet en zuur tegelijk. Héérlijk! De geraspte yacon blijft stevig tijdens het bakken. De structuur daarvan past erg goed bij dit gerecht.

Wij aten dit bij de groentenbami++ met de Indische balletjes en seroendeng.

Ereplekje

Als ik het niet vergeet, vermeld ik bij m’n recepten altijd welk plekje ze verdienen binnen de vet gezonde koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie. Nou, dit recept verdient echt een ereplekje wat mij betreft. Want zeg nu zelf, hoeveel écht gezonde recepten met zoet(zuur) zijn er nu echt?

Alle ingrediënten op de yacon na, staan op de groene lijst. Daarvan mag je dus eten tot je vol zit. Oók als je wilt afvallen. De yacon wordt niet op de lijsten vermeld. Gevalletje niet bekend in Zuid-Afrika, denk ik. Daar komt de Real Meal Revolutie vandaan namelijk.

Zelf plaats ik de yacon op ‘mijn’ groene lijst. Want ofschoon de yacon heel zoet is, komt deze zoetheid voornamelijk van inuline. Dit zijn prebiotische vezels die wij zelf niet kunnen verteren. Ze hebben daardoor vrijwel geen invloed op de suikerspiegel en veroorzaken geen insulinepiek. Terwijl ze later, in de dikke darm, voeding vormen voor onze goede darmbacteriën. Heel gezond dus!

Atjar ketimoen: zoetzure komkommer met pit

  • 1 teentje knoflook
  • klein stukje verse gember (of gedroogde djahé)
  • klein stukje verse kurkuma (of gedroogde kurkuma)
  • klein stukje citroengras (of gedroogde sereh)
  • 1/4 tl laos
  • 1/2 tl kerrie
  • 1/2 tl komijn
  • 1/8 tl harissa , of naar smaak (vervang eventueel door wat fijn gehakte rode peper)
  • 1 kleine rode ui
  • 1 komkommer
  • 175 g yacon
  • kokosvet
  • 1-2 el azijn, of naar smaak
  • Himalayazout, naar smaak

Atjar ketimoen: zoetzure komkommer met pit

  • Maak de knoflook, gember, kurkuma en citroengras schoon. Hak alles fijn en voeg de gedroogde kruiden toe.
  • Maak de rode ui schoon en snipper deze heel fijn.
  • Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Schraap de zaadlijsten uit de komkommer. Prak ze fijn en bewaar ze in een apart kommetje, zodat je ze later naar smaak kunt toevoegen.
  • Snijd de komkommerstukken nogmaals in de lengte door. Snijd deze stukken dan in stukjes. Je krijgt dan kwart stukjes komkommer. Doe ze in een kom.
  • Schil de yacon en rasp deze op een fijne rasp. Vang eventueel vocht op. Ga direct door met de volgende stap, want de yacon verkleurt nu snel.
  • Roerbak de yacon circa 5 minuutjes in wat kokosvet met de kruiden.
  • Zet het vuur uit en blus af met azijn naar smaak.
  • Meng dit yaconmengsel door de komkommer.
  • Breng het geheel op smaak met verse peper en Himalayazout.
  • Voeg naar smaak de geprakte komkommerzaadlijsten toe. Dit geeft extra vocht aan je mengsel.
  • Laat afkoelen in de koelkast.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.