Een tijd geleden maakte ik twee dagen achter elkaar een witlofschotel. Omdat ik genoeg stronkjes had meegenomen voor 2 dagen, maar uiteindelijk door tijdgebrek de eerste dag maar de helft had klaargemaakt.

Dan is het natuurlijk wel zo leuk om de dag erna weer wat variatie aan te brengen. De broccoli liet ik weg en de zalm verving ik door ham. Deze keer is groene pesto de echte smaakmaker. En die doet het fantastisch bij de smaak van de witlof. De dag ervoor had ik gemerkt dat een schep roomkaas bovenop de schotel een heerlijk resultaat gaf met een krokant korstje. Die hield ik er dus wel in.

Rauw in de oven

Wat ik deze keer ook anders deed, is dat ik de witlof rauw in de oven deed. Dat wilde ik graag uitproberen, want door het voorkoken wordt de witlof veel natter en ook snel te gaar naar mijn zin. Ik hou namelijk wel van een beet.

Ik vond dat echt een succes. De gehalveerde stronkjes waren mooi beetgaar en bovendien was er bijna geen vocht uitgelopen. Dit doe ik de volgende keer weer.

Met of zonder zachte zuivel

Deze schotel kun je ook maken als je niet (veel) zachte zuivel wilt gebruiken. Zachte zuivel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Tijdens de fase waarin je wilt afvallen, gelden er stevige beperkingen voor die lijst. Kijk dan zelf of de hoeveelheid zachte zuivel in dit recept nog bij jouw ‘dagtotaal van de oranje lijst A’ past.

Als je de slagroom (en eventueel ook de roomkaas) weglaat, zou ik wel een gelijke hoeveelheid water met zout, of bottenbouillon toevoegen. Het vocht is denk ik wel nodig om de witlof te laten garen.

Witlof-ham schotel met pesto

  • 5 stronkjes witlof
  • 5 plakken ham (let goed op de ingrediëntenlijst of vraag de slager ernaar, vaak worden er ongewenste ingrediënten toegevoegd)
  • 5 el slagroom
  • 5 flinke el pesto
  • 5 flinke el roomkaas
  • 200 g geraspte kaas
  • peterselie

Witlof-ham schotel met pesto

  • Halveer de witlof.
  • Omwikkel iedere helft met een halve plak ham en leg plat in een ovenschaal. Gebruik indien nodig twee schalen.
  • Giet de slagroom onder in de schaal.
  • Schep een halve eetlepel pesto op ieder stukje witlof.
  • Schep een halve eetlepel roomkaas op ieder strukje witlof.
  • Verdeel de geraspte kaas erover.
  • Strooi de peterselie erover.
  • Zet de schotel 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius, of tot de schotel mooi goudbruin en de witlof gaar is.
Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Vandaag de witlof variant zonder room en roomkaas gemaakt. Met bouillon voor de garing van de witlof. Heerlijk inderdaad met pesto en geraspte kaas. Ik had rauwe ham genomen, ook perfect!
    Een van mijn favoriete witlofschotels.

    • Hallo Lidwien, rauwe ham is inderdaad ook heel lekker bij witlof. Wat fijn dat je zo genoten hebt van jouw variant met de bouillon in plaats van de room en roomkaas. Super! Dank je wel voor je reactie. Altijd leuk om terug te horen hoe andere mensen de recepten aanpassen en/of wat ze ervan vonden. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.