Toen ik gisteren wat vroeger dan anders thuis kwam van m’n werk was David aan het stressen in de keuken.
Hij was al klaar met de groentensoep op basis van de bottenbouillon die ik deze week had gemaakt. Nu was hij bezig met koolrolletjes gevuld met gehakt in tomaten-groentensaus. Ook stond er nog een geroerbakte koolschotel op z’n programma. Heb ik eigenlijk ooit verteld dat wij van groenten houden 🙂 ?
En dat alles terwijl onze dochter vroeg weg moest. Vandaar de lichtelijk verhitte sfeer in de keuken. Ik kon dus meteen aan de slag. Gelukkig waren ook de kids bereid om nog even mee te helpen. De schotel kon net op tijd de oven in en ondertussen was er nog tijd om de roerbakschotel te maken van de kool.
Ook lekker zonder de kool
Recepten van dit soort koolrolletjes, al dan niet in tomatensaus, had ik al vaker voorbij zien komen. Het stond eigenlijk al een tijdje op m’n lijstje om ze ook zelf eens te maken, maar David was me dus voor. Ik vond het erg lekker, vooral met die lekker gevulde tomaten-groentensaus erbij.
Als je niet van de kool houdt, kun je uiteraard de gehaktballetjes ook zo in de saus leggen. ‘Onze’ Chinese kool had geen 12 bladeren die groot genoeg waren. De balletjes die over waren, legden we er gewoon tussen.
Altijd goed
Alle ingrediënten van de koolrolletjes en de tomaten-groentensaus staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Helemaal verantwoord dus, in alle fases van deze vet gezonde koolhydraatarme leefstijl. In zou zeggen: leef je uit!
Koolrolletjes met gehakt in tomaten-groentensaus
- Voor de koolrolletjes met gehakt:
- 1 grote Chinese kool
- 1 teen verse knoflook
- 1 rode ui
- 250 g champignons
- kokosvet
- 600 g rundergehakt
- 1 ei
- verse peper
- 1 1/2 tl Himalayazout, of naar smaak
- 1 tl gemberpoeder en 1 tl ketoembar
- verse of gedroogde tuinkruiden (bieslook, peterselie)
- 75 g geraspte kaas
- Voor de tomaten-groentensaus:
- 2 tenen knoflook
- 1 witte ui
- 1 groene en 1 gele paprika
- 1 courgette
- kokosvet
- 2 blikjes gepelde tomaten (à 400 ml)
- verse peper, Himalayazout
- gemberpoeder en ketoembar, naar smaak
- Verder:
- 125 g geraspte kaas
Koolrolletjes met gehakt in tomaten-groentensaus
- Voor de koolrolletjes met gehakt: Maak de koolbladeren los en blancheer de 12 grootste bladeren 3 minuten in kokend water. Leg ze in een vergiet een beetje uit elkaar laat ze uitlekken.
- Maak ondertussen de knoflook, rode ui en champignons schoon. Hak de knoflook en snijd de ui en champignons in kleine stukjes.
- Fruit de uitjes met de champignons en de knoflook in wat kokosvet. Haal ze uit de pan en laat ze wat afkoelen.
- Voeg aan het gehakt het ei, het (wat afgekoelde) ui-champignonmengsel, verse peper, Himalayazout, gemberpoeder, ketoembar en verse kruiden toe. Doe er ook de 75 g geraspte kaas bij. Meng goed door.
- Maak een klein proefballetje van het gehakt en bak dit gaar in de magnetron of een braadpan. Proef of het op smaak is en voeg anders extra zout en kruiden toe. Herhaal dit tot het gehakt goed op smaak is.
- Maak 12 balletjes van het gehakt en rol elk balletje in een koolblad.
- Voor de tomaten-groentensaus: Maak de knoflook en de groenten voor de saus schoon. Hak de knoflook en snijd alle groenten in niet te kleine stukken.
- Roerbak de ui met de knoflook en voeg achtereenvolgens de paprika en courgette toe.
- Voeg de blikjes tomaten toe. Maak de tomaten een beetje kleiner door er met een houten lepel op te drukken. Breng op smaak met peper, Himalayazout, gemberpoeder en ketoembar.
- Laat dit een tijdje sudderen en schep de tomaten-groentensaus dan in een ovenschaal.
- Verder: Leg de koolrolletjes met de naad naar beneden in de tomaten-groentensaus en bestrooi het geheel met de overgebleven geraspte kaas.
- Zet 35 minuten op 180 graden Celcius in een voorverwarmde oven, of tot de schotel mooi goudbruin en warm is.