Deze soep combineert de zalvige structuur van een gepureerde soep van knolgroenten, met de aardse smaak van de pastinaken en de frisse beet van kort meegekookte ringetjes prei en reepjes chayote. Die je overigens ook kunt vervangen door courgette of komkommerreepjes.
Geen babyhapje

Deze knapperige stukjes groenten zorgen er ook voor dat je, ondanks de gepureerde basis, toch moet blijven kauwen. Dat is dan weer belangrijk voor je spijsvertering. En het helpt om je bloedsuiker minder te laten pieken. Voorkom daarom babyhapjes. Is voor baby’s overigens ook een hele goede optie [1].
Knolgroenten voor goede darmen

Door de knolgroenten voeg je ook veel prebiotische vezels toe. Voeding voor je gezonde darmbacteriën. Die varen er dus wel bij.
Je kunt de pastinaak overigens ook vervangen door andere knolgroenten, zoals knolselderij of wortelpeterselie. Of maak er een mooie mix van, zoals op m’n foto hierboven. Daar zie je ook nog eenyacon tussen liggen.
Maar niet als je af wilt vallen
Pastinaak en knolselderij staan op de oranje lijst A van de vet gezonde koolhydraatarme methode van de Real Meal Revolutie. Wortelpeterselie hoort ook in het rijtje. Ze bevatten namelijk wel zoveel koolhydraten dat ze afvallen in de weg kunnen zitten.
Van die lijst mag je daarom in fase 3, als je je helemaal focust op het verbranden van het vet (voornamelijk rond je middel), elke dag één ding kiezen en in de aangegeven kleine portie gebruiken. In deze soep zit daarvoor teveel pastinaak. Niet geschikt voor fase 3, maar reuze gezond voor alle andere fases.
Pastinaaksoep met prei, chayote en za’atar
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 300 g pastinaak
- 300 g chayote, of vervang door komkommer of courgette
- 250 g prei
- kokosvet
- verse tijm en rozemarijn
- 1 tl Keltisch zeezout
- 2 el za’atar
- 1/8 tl harissa, of naar smaak (of vervang door een stukje van een fijngehakt pepertje)
- 7,5 dl water
- verse peper en Himalayazout
- verse bieslook
Pastinaaksoep met prei, chayote en za’atar
- Maak de knoflook en groenten schoon.
- Hak de knoflook fijn. Snipper de ui.
- Snijd de pastinaak in stukjes (vorm maakt niet uit), de chayote in jullienereepjes en de prei in ringetjes. Houd het wit van de prei apart van het groen.
- Smelt wat kokosvet in de soeppan. Fruit hierin de pastinaak met de tijm en rozemarijn.
- Voeg het zeezout, de za’atar en harissa toe en laat deze nog even mee smoren.
- Voeg dan het water toe, breng aan de kook en laat de pastinaak zachtjes gaar worden.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg dan de reepjes chayote en de witte ringetjes van de prei toe. Laat deze gaar worden in de soep.
- Voeg op het laatst het groen van de prei toe en breng de soep op smaak met verse peper en Himalayzout.
- Serveer met wat verse bieslook.
Bronnen
[1] Leren eten met Gill Rapley Informatie over de ‘Rapley’ methode. Een manier om je kindje meteen vanaf het begin te laten wennen aan vast voedsel, in plaats van ‘plat’ gepureerde hapjes. Je kindje bepaalt dan ook zelf wanneer en hoeveel het wil eten. Ze leren dus ook echt intuïtief te eten. Wij hebben dit zelf toegepast bij onze jongste dochter. Bij de oudste twee waren wij er nog niet bekend mee. Deze manier om een baby te leren eten is ons heel goed bevallen. En het ziet er ook nog eens heel erg leuk uit; zo’n baby die net kan zitten met bijvoorbeeld een groot stuk komkommer in haar hand.