Op de schaal van rood naar groen op de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie is deze salade zo mogelijk groener dan groen. Gezonder dan dit wordt het eigenlijk niet.

En het mooie is: deze salade is ook nog eens superlekker. De knapperige spinazie, witlof en bleekselderij, gecombineerd met de zachtsappige warme levertjes met die aardse smaak. Afgewerkt met lekkere kruidige uien met spekjes. Ik heb er heerlijk van genoten!

Alle ingrediënten van deze salade staan dan ook op de groene lijst. Geschikt voor alle fases van deze vet gezonde koolhydraatarme leefstijl.

Herwaardering

Levertjes heb ik opnieuw leren waarderen. Het hielp daarbij dat ik wist dat ze zo ontzettend gezond zijn. Dan sturen mijn hersenen als vanzelf meer van die jij-vindt-dit-wél-lekker signaaltjes. Daar geef ik dan maar aan toe 😉 .

Op de lagere school aten we ze thuis nog als traktatie, maar daarna kwamen ze eigenlijk nooit meer op tafel. Orgaanvlees is al lang niet echt populair meer, maar is tegelijkertijd wel bezig met een comeback. Zeker als het aan mij ligt.

In orgaanvlees zitten zoveel voedingsstoffen! Daar kan eigenlijk niets tegenop. Zet het daarom zo vaak mogelijk op je menu. Hopelijk kan dit recept je inspireren om het in ieder geval (weer) eens te proberen!

Hoe zit het met gifstoffen?

Een lever helpt bij mens en dier inderdaad in het ontgiftingsproces. Het doet dit door gifstoffen af te voeren. Het is echter geen opslagplaats voor deze gifstoffen en dat is belangrijk om te onthouden. De gifstoffen worden afgevoerd via de urine of opgeslagen in vetcellen. Kies zoals altijd liefst (orgaan)vlees van beesten die zo gezond mogelijk geleefd hebben. Lekker buiten, met hun natuurlijke dieet en zonder anti-biotica. Koop daarom bij voorkeur biologische levertjes. [1, 2]

Spinazie-witlofsalade met kippenlevertjes

  • — voor 1 persoon, voor 1 maaltijdsalade of stevige lunchsalade —
  • Voor de koude salade:
  • paar handen spinazie
  • 2 stronkjes witlof
  • 1 stengel bleekselderij
  • olijfolie, verse peper en Himalayazout
  • Voor de warme salade:
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • verse salie en tijm
  • kokosvet
  • 5 plakjes ontbijtspek
  • 4 kippenlevertjes (circa 200 gram)
  • Optioneel: scheutje coconut aminos of tamari
  • verse peper en Himalayazout

Spinazie-witlofsalade met kippenlevertjes

  • Voor de koude salade: Verdeel de gewassen spinazie over het bord.
  • Snijd de witlof en bleekselderij in stukjes en verdeel deze ook over het bord.
  • Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met wat peper en zout.
  • Voor de warme salade: Maak de knoflook, ui en kruiden schoon. Hak de knoflook en kruiden fijn. Snipper de ui.
  • Verhit wat kokosvet in een braadpannetje. Snijd ondertussen de plakjes ontbijtspek in stukjes. Bak de plakjes ontbijtspek in het hete vet tot ze goudbruin beginnen te worden.
  • Voeg de knoflook, ui en kruiden toe en smoor tot de ui glazig is. Schep even uit de pan.
  • Verhit opnieuw wat kokosvet in de pan en bak hierin de kippenlevertjes, tot ze aan de buitenkant mooi goudbruin zijn en van binnen nog wat rosé.
  • Schep het uienmengsel bij de kippenlevertjes en laat het opnieuw warm worden.
  • Optioneel: giet er een scheutje coconut aminos of tamari bij.
  • Verdeel de kippenlevertjes met uienmengsel over de koude salade op het bord. Breng de kippenlevertjes op smaak met peper en zout.

Bronnen

[1] Paleo superfood: Lever – waarom is het zo gezond en zo krijg je het gemakkelijk binnen Artikel op de website EcoMama waarin je meer kunt lezen over waarom lever zo gezond is. Ook interessant om door te lezen als je zwanger bent, want het legt ook uit waarom je ondanks alle waarschuwingen voor teveel vitamine A ook tijdens de zwangerschap lever niet zou moeten mijden. Integendeel zelfs!

[2] Hoe eet je orgaanvlees (en waarom in vredesnaam)? Artikel op de website De Groene Vrouw. Ook hierin lees je over de gezondheidsvoordelen van lever én dat de lever de gifstoffen afvoert, maar niet opslaat.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.