Veel recepten voor zadencrackers bestaan uit zaden- en pitten met water. Al dan niet met psylliumvezels voor extra vinding. Zelf gebruik ik zelden water in m’n crackers. Liever gebruik ik een combinatie van eieren en gezonde vetten. Om de boel bij elkaar te houden, maar zeker ook vanwege de voedingsstoffen en gezonde vetten.
Om dezelfde reden zit in deze crackers ook gedroogd zeewier. Net als in de curry-zadencrackers. Zeewier is heel gezond en zorgt onder andere voor extra jodium.
Je kunt het gedroogde zeewier en/of de nori-vellen toevoegen zoals je ook kruiden toevoegt. In de crackers zit een wat ongewone combinatie van o.a. gedroogde tomaatje, tamarisaus, appelciderazijn en Italiaanse kruiden. En de zeewier dus. Ik was erg benieuwd hoe dat allemaal bij elkaar zou smaken. Nou, hartstikke lekker dus!
Met of zonder zuivel
Het basisrecept van deze crackers is zuivelvrij. Maar het is ook lekker om er wat Parmezaanse kaas over te strooien, als je geen moeite hebt met zuivel.
Liever niet als tussendoortje
Alle ingrediënten van deze crackers staan ook
En het mooie is: alles staat op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Voor de producten op deze lijst zijn geen beperkingen. Ongeacht de fase van deze koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl. Mits je naar je eigen honger- en verzadigingssignalen blijft luisteren.
Kortom, eet (alleen) wanneer je honger hebt en eet dan tot je weer verzadigd bent. Ofschoon deze crackers dus een heerlijk tussendoortje zouden kunnen zijn, raad ik je aan om ze te bewaren voor een volledige maaltijd. Dat is beter voor je spijsvertering, voor je bloedsuiker, je gewicht èn je korte- en lange termijngezondheid. Als dat je nog niet over de streep kan trekken…?! Dat is het wachten wel waard, zou ik zeggen. Mijn ervaring is dat je dan ook veel méér geniet van je maaltijd.
Zelf eet ik regelmatig crackers bij m’n lunch. Het is dan niet het enige wat ik eet. Ik begin met een bakje gefermenteerde groenten en daarna iets met eieren en meestal ook nog groenten. De crackers eet ik dan bij m’n ei, of daarna. Als ’toetje’, zeg maar. Genieten met een grote G.
Italiaanse zaden-pittencrackers met zeewier
- — voor circa 1 1/2 bakplaat —
- Droge ingrediënten:
- 150 g blond lijnzaad
- 150 g zonnebloempitten
- 50 g sesamzaad
- 50 g chiazaad
- 1 tl Himalayazout
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el gedroogde basilicum
- 1 tl gedroogde zeewier
- 1 vel nori, in stukjes geknipt
- Natte ingrediënten:
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 60 g zongedroogde tomaten
- 1 el tamari (glutenvrije, koolhydraatarme sojasaus)
- 1 tl appelciderazijn
- 2 eieren
- 1 el olijfolie
- Extra:
- eventueel geraspte Parmezaanse kaas
Italiaanse zaden-pittencrackers met zeewier
- Maal de helft van het lijnzaad fijn.
- Doe dit samen met de rest van de droge ingrediënten in een kom en meng goed door.
- Maak de knoflook en ui schoon. Hak of rasp de knoflook en ui fijn.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
- Meng eerst de tamari, appelciderazijn, eieren en olijfolie apart in een kommetje.
- Meng er de knoflook en ui door.
- Giet dit bij de droge ingrediënten en meng goed door met een spatel.
- Schep de helft op een bakvel. Smeer het dun uit of rol het tussen twee bakvellen uit tot een dun deeg. Verwijder het bovenste bakvel.
- Strooi er eventueel geraspte Parmezaanse kaas over.
- Herhaal voor de andere helft.
- Maak met een bot mes alvast snijlijnen in het deeg. Dit maakt het straks makkelijker om de crackers in stukken te breken.
- Zet de crackers eerst 20 minuten in de oven op 160 graden. Draai ze om wanneer ze daar stevig genoeg voor zijn. Laat ze dan nog circa 15 minuten staan, of totdat ze krokant en goudbruin zijn.
- Hou ze in de gaten, zodat ze niet verbranden. Blijf aan het eind elke 5 tot 10 minuten controleren. Haal crackers die klaar zijn van het bakblik en laat ze afkoelen op een rooster.
- Tip: Ik haal ze uit de oven wanneer ik ze aan de onderkant niet meer kan induwen met m’n nagel.