Zonnige hapjes voor een zonnige dag als vandaag. Of om een minder zonnige dag wat op te fleuren. Lekker voor bij een feestje of borrelavond.
Veelzijdige komkommer
Met z’n neutrale smaak leent een komkommer zich uitstekend om er allerlei lekkere (borrel)hapjes mee te maken. Ook is een komkommer stevig, maar toch flexibel. En je kunt qua variatie en smaakjes echt alle kanten op met een komkommer.
Al met al kun je er hele leuke dingen mee doen. Een komkommer kun je in dunne plakken snijden en daar rolletjes van maken. Ook kun je een in de lengte gehalveerde komkommer uithollen en vullen. Daarna snij je ze in stukken en je hebt een komkommerbootje.
Tip: een schijf komkommer leent zich ook heel goed als vervanger van een toastje. Ideaal om een stukje Franse kaas op te leggen of een schepje eiersalade of zo. Wil je dit als hapje serveren op je eigen borrelavond of feestje, snijd de plakken dan wat dikker en hol ze een beetje uit. Dan blijft de vulling beter zitten.
Varieer met basisingrediënten
Door te variëren met een aantal basisingrediënten, kun je eenvoudig verschillende hapjes maken. Zo zijn ze allemaal net anders en daarom toch verrassend. Terwijl je er niet eens zo heel veel ingrediënten voor nodig hebt. In de vijf recepten hieronder varieer ik met komkommer, roomkaas, zalm, pesto, gedroogde tomaatjes en kruiden.
Maar je kunt uiteraard ook andere ingrediënten gebruiken. Denk aan hummus, (geiten)kaas, kruidenroomkaas, avocado, gekookte of gerookte ham, garnalen, (geroosterde) paprika, rode pesto of tapenade. Let wel goed op de ingrediëntenlijst of er geen ongewenste toevoegingen in zitten, of (vaak nog lekkerder) maak het zelf met verantwoorde ingrediënten.
Vochtprobleem
Het enige nadeel wat ik zie is dat een komkommer veel vocht bevat. Probeer de hapjes daarom zo kort mogelijk van te voren te maken.
Je kunt ook zelf helpen om het vocht te onttrekken door zout op het vruchtvlees te strooien. Laat de komkommerplakken of stukken daarna een tijdje staan. Door het zout en een proces genaamd osmose zal het vocht naar buiten trekken. Wanneer je de komkommer dan gaat vullen laat je er eerst zoveel mogelijk vocht uitlekken. De rest dep je eraf met keukenpapier.
De Real Meal Revolutie
Roomkaas staat op de op de oranje lijst A van de koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl à la Real Meal Revolutie. Kijk zelf op dit past met jouw doelen op dit moment. De gekleurde voedingslijsten geven daarbij houvast. Meer daarover lees je in de blog met uitleg over het gebruik van de voedingslijsten tijdens de transformatiefase. Wanneer je wilt afvallen, dus.
Recept 1: Komkommerrolletjes met roomkaas, pesto en gedroogde tomaatjes
- Komkommerplakken
- Roomkaas
- Zelfgemaakte pesto (gezond en lekker!)
- Verse peper en Himalayazout
- Verse of gedroogde kruiden (peterselie, dille, basilicum, dille, …)
Recept 1: Komkommerrolletjes met roomkaas, Pesto en gedroogde tomaatjes
- Tip: Komkommerplakken kun je maken met een kaasschaaf of een madoline.
- Besmeer de komkommerplakken met roomkaas en pesto en bestrooi met verse peper, Himalayazout en kruiden.
- Leg er wat gedroogde tomaatjes op en rol de plakken op.
- Zet de rolletjes vast met een prikker.
Recept 2: Komkommerrolletjes met roomkaas, zalm en DILLE
- Komkommerplakken
- Roomkaas
- Plakken gerookte zalm
- Dille
Recept 2: Komkommerrolletjes met roomkaas, zalm en dille
- Besmeer de komkommerplakken met roomkaas.
- Leg er wat stukjes gerookte zalm op.
- Strooi er dille over.
- Rol op en zet vast met een prikker.
Recept 3: Komkommerbootjes met pesto en gedroogde tomaatjes
- In de lengte gehalveerde komkommer
- Roomkaas
- Zelfgemaakte pesto (gezond en lekker!)
- Gedroogde tomaatjes
Recept 3: Komkommerbootjes met pesto en gedroogde tomaatjes
- Hol de komkommer uit door de zaadlijst eruit te scheppen met een meloenboor.
- Meng de roomkaas met de pesto.
- Smeer dit mengsel in de holte van de komkommer.
- Snijd de komkommer in dikke plakken.
- Steek met een prikker een gedroogd tomaatje op de komkommer.
Recept 4: Zalmrolletje met pesto-roomkaas
- Plakken zalm
- Roomkaas
- Zelfgemaakte pesto (gezond en lekker!)
- Tuinkers
Recept 4: Zalmrolletje met pesto-roomkaas
- Meng de roomkaas met de pesto.
- Besmeer de plakjes zalm met de pesto-roomkaas.
- Strooi er tuinkers over.
- Rol op en steek vast met een prikker.
Recept 5: Zalmrolletjes met roomkaas en dille
- Plakken zalm
- Roomkaas
- Verse peper en Himalayazout
- Dille, fijngehakt
Recept 5: Zalmrolletjes met roomkaas en dille
- Besmeer de plakjes zalm met roomkaas.
- Strooi er peper, zout en dille over.
- Rol op en steek vast met een prikker.