Gebakken knolselderij leerde ik eten toen ik een tijd een allergeenvrij dieet heb gevolgd. In die periode werden we creatiever met de producten die ik volgens dat dieet wél kon eten. Sinds die tijd vind ik gebakken knolselderij echt heel erg lekker.
De combinatie van knolselderij met een roomsaus met prei en mineola was wel nieuw. Daar kwam ik vanochtend op, toen ik aan het mijmeren was over een soepje voor de paasbrunch. Van de ene gedachte kwam de volgende en dat ging door tot ik bij iets heel anders uitkwam. Dat herken je misschien wel.
De wondere wereld van het brein. Dat zorgt soms voor verrassende ideetjes. Zoals dit recept dus. De aardse en wat zoetige smaak van gebakken knolselderij en de hartige spekjes combineerde heerlijk met de roomsaus met de frisse mineola. Dat vonden wij tenminste. Voor ons was het een geslaagd nieuw recept en voor herhaling vatbaar!
Oranje boven
Dit recept is té oranje voor fase 3 van de koolhydraatarme, vetrijke en supergezonde methode van de Real Meal Revolutie. Dat is de fase waarin je je helemaal richt op optimale vetverbranding. Het betere afvallen, zeg maar.
In die fase mag je producten van de oranje lijst A maar zeer beperkt gebruiken. Producten van de oranje lijst B zijn in die periode zelfs niet toegestaan. Allemaal om te zorgen dat je in optimale vetverbranding komt en blijft.
In dit gerecht zit knolselderij en mascarpone (oranje lijst A) en mineola of sinaasappel (oranje lijst B). In fase 3 kun je dus beter op zoek gaan naar andere gezonde en koolhydraatarme recepten die dan beter geschikt zijn.
Tijdens alle andere fases is dit wel een geschikt gerecht.
Salade erbij
Je kunt dit gerecht eten als hoofdmaaltijd, want het bevat voldoende voedingsstoffen, vezels, gezonde vetten en ook eiwitten. De vezels in knolgroenten zoals knolselderij vormen ook voedsel voor je goede darmbacteriën. Ze zetten ze om in energie voor de darmcellen en houden zo de darmen gezond.
Je kunt er bijvoorbeeld ook een salade bij eten. En/of een soepje vooraf. Doen wij ’s avonds ook standaard. Dan pas je gewoon je hoeveelheden erop aan. Zo lang je luistert naar je honger- en verzadigingssignalen is het altijd goed.
Wij aten er deze salade bij van spinazie, bleekselderij, chayote (eventueel te vervangen door komkommer), oude kaas, gekookte eieren, noten en verse kruiden. Peper, zout en wat olijfolie erover en klaar ben je.
Gebakken knolselderij met spekjes en prei-mineolaroomsaus
- 1 – 2 mineola (of vervang door sinaasappel)
- 150 g spekjes of ontbijtspek in stukjes
- 500 g knolselderij
- 1 teentjes knoflook
- verse tijm
- 1 ui
- 175 g prei
- verse peper en Himalayazout
- 125 g mascarpone
Gebakken knolselderij met spekjes en prei-mineolaroomsaus
- Was de mineola goed. Rasp de schil . Of trek er reepjes van met een zesteur en hak die reepjes fijn.
- Schil de mineola dan zo dat het witte velletje net weggeschild wordt. Gebruik hiervoor een scherp mes. Snijd dan de partjes van de mineola tussen de vliesjes uit. Knijp met je hand het sap uit de overgebleven sinaasappelvliesjes. Vang het op in een kommetje.
- Bak de spekjes uit. Haal ze uit de pan zodra ze uitgebakken zijn. Bewaar het bakvet.
- Maak ondertussen de knolselderij, knoflook, tijm ui en prei schoon.
- Snijd de knolselderij in blokjes. Hak knoflook en tijm fijn. Snipper de ui fijn. Snijd de prei fijn.
- Bak de knolselderij in een deel van het spekvet. Laat ze mooi goudbruin en gaar worden. Breng ze op smaak met wat peper en eventueel Himalayazout. Let wel op, want de spekjes komen er straks nog bij en die zijn ook zout.
- Smoor zodra de knolselderij een klein beetje gaar begint te worden de ui met de knoflook en verse tijm in een andere pan. Voeg dan de prei toe en laat alles zacht en gaar worden.
- Voeg de mascarpone, de mineolapartjes en het mineolasap toe aan de prei-roomsaus.
- Breng de prei-mineolaroomsaus op smaak met wat peper en zeezout. Warm goed door.
- Voeg de uitgebakken spekjes toe aan de knolselderij en laat ze nog even warm worden.
- Serveer de knolselderij en spekjes met de prei-mineolaroomsaus.