Zelf pesto maken is echt heel simpel. En zóveel lekkerder dan de pesto die je in de winkel kunt kopen. Eenmaal zelf basilicum gemaakt, smaakt de pesto uit een potje nergens meer naar. Dat moet je echt zelf ervaren.

In deze blog vind je daarom het recept om zelf pesto te maken. Bovendien geef ik je verschillende ideeën om pesto te gebruiken.

Een vergelijking tussen zelfgemaakte pesto en een potje pesto in de winkel, zowel qua inhoud als qua prijs vind je in de blog ”Eigengemaakte pesto of uit een potje?’.

Pesto

 • 60 g pijnboompitten
 • 60 g Parmezaanse kaas
 • 60 g basilicumblaadjes, gewassen en droog (mag tot 120 g, voor een intensere smaak)
 • 3 teentjes knoflook
 • Himalayazout(6 x draaien met de molen, of naar smaak)
 • 6 el olijfolie

Rooster op een vrij lage temperatuur de pijnboompitten in een droge koekenpan. Ze kunnen snel verbranden als het vuur te hoog staat, dus blijf in de buurt en roer ze regelmatig om.

Haal ze uit de pan zodra ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Ik stort ze dan even op het aanrecht of een bord, zodat ze snel afkoelen. Als je dat niet doet, heb je kans dat ze alsnog te donker worden. Zowel de pan als de kern van de pijnboompit zijn dan namelijk heel heet.

Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas.

Plet de knoflook door er bijv. het snijvlak van een groot keukenmes vlak op te leggen en er dan met de hand flink op de duwen. Op deze manier laat het velletje los en kun je de knoflook makkelijker pellen. Bovendien laat de knoflook dan beter z’n smaak vrijkomen.

Doe de basilicumblaadjes samen met de geplette en gepelde knoflook, de geroosterde en afgekoelde pijnboompitten en het zeezout in de keukenmachine.

Maal ze tot een egaal groen mengsel. Voeg de Parmezaanse kaas toe en maal ook deze erdoor. Meng tenslotte de olijfolie erdoor. [1]

Smakelijk!

Invriezen

Ik vries de pesto meestal in in siliconen ijsblokjesvormen. Ik gebruik dan minder olijfolie tijdens het maken en voeg het later, na het ontdooien nog wat extra toe.

Zijn de blokjes eenmaal bevroren, dan doe ik ze over in diesvriesbakjes of zakjes. Op de foto zit precies 1 eetlepel per vakje.

Toepassingen:

Pesto is heel veelzijdig. Gebruik het onder andere:

Bronnen

[1] Pesto Het recept uit deze blog wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

 1. Hier ook een tip voor de knoflook. Na het pletten de harde kern die in het midden zit eruit halen en zo ruikt niemand dat je knoflook gegeten hebt en toch heb je de smaak van knoflook aan je gerecht. Wanneer ergens staat 1 knoflook toevoegen doe ik altijd 2 omdat de kern eruit gaat.

  • Hallo Yvonne, deze tip is nieuw voor mij. Bedoel je echt het midden van het teentje? Of het harde stukje aan de onderkant?

   • Hoi Cora, nee ik bedoel echt de harde midden kern. Ik eet bijna dagelijks knoflook door mijn eten en mensen klaagde jaren dat ik altijd na knoflook stonk. Sinds aantal jaren haal ik de harde middenkern eruit en niemand die nog ruikt dat ik knoflook eet. Zelfs als ik lekker knoflooksaus gehad heb, ruiken ze het de volgende dag niet. Probeer maar eens

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.