Ziet ‘ie er niet heerlijk uit? Deze spruiten-paprikaschotel met een knapperige laag van gebakken knolselderij-rösti met spekjes en halloumi?

Ik krijg er in ieder geval meteen weer zin in. Gelukkig is het seizoen van heerlijke en verwarmende ovenschotels nog lang niet voorbij!

Mega-gezond en mega-lekker

Spruitjes zijn echt megagezond. Daarover schreef ik al eens in de blog bij dit recept: Curry spruitjes-aardappelpannetje met spekjes. Maar dat is zeker niet de enige reden dat we ze in de winter regelmatig eten.

Spruitjes eten is voor ons absoluut geen straf. David, ik en ook onze dochter vinden ze erg lekker. David vindt ze vooral lekker met spekjes. De hartige smaak van de spekjes combineert inderdaad geweldig met de aardse smaak van de spruiten.

Toch wilde ik deze keer wat anders. Niet dat er iets mis is met spruitjes met uien, knoflook en spekjes. Integendeel. Maar ik experimenteer ook graag met verschillende smaken en verrassende combinaties.

Halloumi: een grill-kaas uit Cypus

Ineens dacht ik aan het pakje halloumi wat nog in de koelkast lag. Gekocht toen het een keer in de aanbieding was. Ik vind het namelijk best duur, maar je kunt het gelukkig wel lang bewaren in het groentenvak van je koelkast.

Echt zo’n product dus om in de aanbieding te scoren. Het is namelijk wel ontzettend lekker. Voor wie het niet nog kent; het is een grill-kaas uit Cyprus en wordt gemaakt van een combinatie van koe-, geiten- en schapenmelk. Ik at het voor het eerst in een salade in Griekenland en was op slag verkocht.

Met of zonder spekjes

In de schotel gebruikte ik nog steeds spekjes, maar je kunt ze bij deze schotel ook prima weglaten; bijvoorbeeld voor een vegetarische variant. Ook de halloumi heeft die ziltige en hartige smaak. Bovendien worden de groenten heerlijk op smaak gemaakt met allerlei kruiden en specerijen.

Zo gebruikte ik, toevallig (of niet?) de ras-el-hanoutkruiden die onze dochter op een lokale markt kocht tijdens haar schoolreis naar Marokko. Uiteraard voor haar een geweldige ervaring; die reis. Maar niets voor niets. Tijdens de reis moesten ze allerlei opdrachten uitvoeren en na de reis moest er een verslag komen. ‘De dag van de schotel’ bleek tevens de dag dat onze dochter en haar klasgenote dit verslag afrondden.

Ze waren er ruim 100 uur mee bezig geweest en waren er dus wel een beetje klaar mee. Terwijl ik bezig was, hoorde ik ze samen herinneringen ophalen over de reis. Het gebruik van deze Marokkaanse kruiden was een mooi toeval. Bovendien bleken ze heerlijk te combineren met de spruitjes en ook de knolselderij.

Rösti van knolselderij

Als je nog nooit knolselderij gebakken hebt, dan raad ik je zeker aan om dat eens te proberen. In plakken, blokjes of frietenvorm. Het geeft zo’n andere smaak dan een gekookte knolselderij, zoals je wellicht kent uit een soep. Waar overigens ook al niets mis mee is. Maar het geeft gewoon een hele nieuwe smaakbeleving van de knolselderij.

Zelf vinden wij die smaak echt helemaal geweldig. Daarom maakte ik er deze keer een heerlijke röstilaag mee.

Spruiten-paprikaschotel met halloumi

Recipe by Cora Hoskens u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • Groenten die voorgekookt worden:
  • 500 g spruiten (circa 335 g geschoond)

  • 200 g zoete aardappel

  • 125 g aardappel

  • water

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • Verdere ingrediënten voor de groentenbasis:
  • 2 teentjes knoflook

  • 1/2 rode peper; of naar smaak

  • 1 ui

  • 2 grote paprika’s

  • 1 1/2 tl ras-el-hanoutkruiden

  • Ingrediënten voor de knapperige röstilaag:
  • 150 g spekjes

  • een kleine knolselderij (300 g)

  • kokosvet

  • 1/2 pakje halloumi (circa 115 g)

  • Voor de roomvulling:
  • 3 eieren

  • 1 1/2 dl slagroom

  • 1/2 tl ras el-hanout-kruiden

  • verse kruiden (ik gebruikte peterselie en maggikruid)

  • verse peper en zeezout

Stappen

  • Kook de groenten voor:
  • Maak de spruiten schoon. Snijd grote spruiten eventueel doormidden. Boen de zoete aardappelen en de aardappelen schoon. Snijd deze in partjes.
  • Kook de spruiten, zoete aardappel en aardappel in water met Keltisch zeezout. Ik heb ze na elkaar gekookt tot ze net niet beetgaar zijn en daarna in koud water laten schrikken. Bewaar het afgietwater als groentenbouillon voor een ander gerecht; zoals een soepje.
  • Maak de rest van de schotel:
  • Bak eerste de spekjes uit en haal ze uit het bakvet.
  • Maak ondertussen de knoflook, het pepertje, de uien en de paprika’s schoon. Hak de knoflook en het pepertje fijn en snijd de paprika’s in stukjes.
  • Fruit de uien, samen met de knoflook en het pepertje in het bakvet van de spekjes. Voeg dan de paprika toe en roerbak deze een paar minuten mee.
  • Voeg dan voorgekookte spruiten, zoete aardappel, aardappel en ras-el-hanoutkruiden toe. Proef en breng op smaak met verse peper en zeezout.
  • Doe de groenten in een ovenschaal.
  • Maak de röstilaag en de roomvulling:
  • Maak de knolselderij schoon en rasp deze grof, of snijd ze in jullienereepjes. Verhit wat kokosvet in de pan en roerbak hierin de reepjes knolselderij.
  • Meng ze dan met de uitgebakken spekjes. Schep ze op de groenten in de ovenschaal.
  • Snijd de halloumi in blokjes en bak ze in wat kokosvet tot ze een goudbruin korstje beginnen te krijgen. Strooi ze dan over de groenten in de ovenschaal.
  • Meng dan de eieren, slagroom en kruiden. Giet over de groenten en röstilaag in de ovenschaal.
  • Bak ongeveer een half uur in de oven op 175 graden Celsius, of tot de schotel goed heet en mooi goudruin is. Leg eventueel op het laatst een bakvel over de bovenkant, zodat deze niet te donker wordt. En dan: smakelijk!!

Notities

  • Ik maakte zelf een dubbele hoeveelheid. Daarom zie je twee verschillende ovenschotels op de foto’s. In het recept heb ik het aangepast naar de helft. Voor 4-6 personen.
  • RMR2.0: Zachte volle zuivel (halloumi) en zoete aardappelen staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Aardappelen staan op de oranje lijst B. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3.
  • Mijn kijk op het gebruik van bijvoorbeeld (biologische) aardappelen en rijst vind je hier:  De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Laat de aardappel en zoete aardappel weg en vervang door meer spruiten. Vervang eventueel de halloumi door meer spekjes.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.