Deze soep maakte ik voor een groepsuitje van het werk. Samen met mijn teamgenoten en de mensen van de andere teams in onze groep waren we bij onze groepsleider en zijn vrouw thuis uitgenodigd. Het was een feestje waarbij iedereen zelf iets kookt en meebrengt.

Kleur en sfeer

Ik vind zo’n uitje echt helemaal geweldig. Veel leuker nog dan met z’n allen naar een restaurant gaan. Dat is ook gezellig en lekker, maar met ieders zelfgemaakte eten vind ik het zoveel bijzonderder. Iedereen stopt er zoveel liefde in.

Het brengt ook zoveel meer kleur en sfeer mee. Helemaal vanwege de multi-culturele samenstelling van de groep. Als Nederlanders vormen we een duidelijke minderheid; om een beetje een beeld te scheppen. Er waren dan ook hapjes uit allerlei delen van de wereld.

Altijd weer soep

Het werd een supergezellig samenzijn, waarbij ik niet alleen heerlijke nieuwe gerechten maar ook lieve nieuwe mensen leerde kennen. Mijn horizon is weer een beetje verbreed.

Zelf nam ik dus soep mee. Uiteraard, zou ik bijna zeggen. Als echte soep-liefhebber. Hierboven zie je een kleine greep uit de vele soepen die ik op mijn website gepubliceerd heb. Ook op het werk weten ze inmiddels dat ik graag soep eet en ook graag zelf soep maak.

Eerder nam ik al eens een pompoensoep mee naar een high tea die we als team hadden georganiseerd voor mantelzorgers en hun partners. Ook als we eens met het team samen gaan eten, begin ik het liefst met soep. Toen ik tijdens zo’n etentje eerder dit jaar linzensoep bestelde kreeg ik een ‘waterige’ soep zonder vulling. Terwijl ik juist een dikke soep verwacht had. Deze keer wilde ik dus laten zien hoe ik zelf soep maak. Liefst met een heerlijk dikke basis en nog allerlei groenten erdoor. Zoveel mogelijk uit eigen tuin. Zoals in deze paprika-linzensoep.

Oorsprong ongedefinieerd

Er werd gevraagd waar mijn soep vandaan kwam. Uit welk land of gebied.

Maar zoals vaak bij mijn gerechten, gebruik ik ingrediënten van verschillende oorsprong. Misschien dat de soep juist daarom goed bij het gemêlleerde gezelschap paste. Ik kreeg er veel complimenten over. Zelfs van mensen die zeiden dat ze normaal niet van soep houden.

Zo’n lekker gevulde en kruidige soep gaat er ook altijd in. Toch?!

Paprika-linzensoep met harissa

Recipe by Cora Hoskens u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de linzen:
  • 150 g rode linzen, gedroogd

  • 1 tl gedroogd maggikruid of vervang door tuinkruiden naar keuze

  • 1/2 tl Keltisch zout

  • Voor de verdere groenten(basis):
  • 2 teentjes knoflook

  • 10 g verse gember

  • 1 ui

  • 150 g wortel

  • 2 grote rode paprika’s (500 g)

  • 100 g tomaat

  • kokosvet, om te bakken

  • 1 tl gedroogd maggikruid of vervang door tuinkruiden naar keuze

  • 1/2 – 1 tl Keltisch zeezout of naar smaak

  • 1/2 liter groentenbouillon of vervang door water met Keltisch zeezout en kruiden

  • 500 g extra (soep)groenten; zelf gebruikte ik chayotes, tomatillo’s, prei en zoete aardappel

  • 1 – 2 el harissa; of naar smaak

  • 2 tl currykruiden; ik gebruike Thaise / rode currykruiden met daarin kurkuma, chili, koriander, gember, fenegriek, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom

  • 1/2 tl elk van gemalen komijn-, koriander- en mosterdzaad

  • verse peper en zeezout

Stappen

  • Week en kook de linzen:
  • Zet de linzen onder water en laat ze indien mogelijk een nacht weken.

    Waarom ik dat aanraad, lees je hier: Zelf peulvruchten weken en koken maakt het verschil.
  • Giet het weekwater af en zet de linzen weer onder water. Voeg het maggikruid (dat zit in het metalen kruidenbuiltje dat je op de foto ziet, maar je kunt het ook gewoon los meekoken) en het zout toe en breng aan de kook. Kook ze gaar of zet ze goed geïsoleerd weg, bijv. in een oude slaapzak of dekbed zodat ze daar verder kunnen garen.
  • Maak de soep:
  • Maak de knoflook, gember en de groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn en snijd de groenten in stukjes.
  • Verhit kokosvet in een pan en fruit hierin de ui met de knoflook en gember. Voeg daarna de wortel toe en roerbak deze een paar minuten mee.
  • Schep dan de helft van het ui-wortel mengsel in de pan met de linzen. Voeg ook de stukjes tomaat,1 tl gedroogd maggikruid, 1/2 – 1 tl Keltisch zeezout en 1/2 liter groentenbouillon toe. Breng opnieuw aan de kook, tot de groenten gaar zijn. Pureer deze soepbasis met een staafmixer.
  • Roerbak de rest van de soepgroenten samen met het overgebleven ui-wortelmengsel tot ze beetgaar zijn.
  • Voeg de roergebakken groenten toe aan de soepbasis, samen met de rest van de kruiden. Voeg extra water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met peper en zout.

Notities

  • Voor circa 2 – 2 1/2 liter soep. Zelf maakte ik een grotere hoeveelheid en die zie je op de foto.
  • RMR2.0: Linzen staan als peulvruchten op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.