Toen de snijbonen in de moestuin het veld moesten ruimen, haalden we de laatste bonen van de plant. Een aantal ervan waren nog groen en konden we dus gewoon nog als snijboon eten. Andere waren groot en ingedroogd. Met name de bonen die ik met opzet had laten hangen.

Ook de zaden kun je eten

Snijbonen groeien aan lange staken. Normaal gesproken eet je de groene peulen. Die snijd je in stukjes en dan zie je al dat er kleine witte boontjes in zitten. Hoe groter de groene peul wordt hoe groter deze witte bonen groeien. Als je lang genoeg wacht, gaan die witte boontjes eruit zien als volgroeide witte bonen. Net zoals je die kent van witte bonen in tomatensaus. Alhoewel díe wel van een ander ras komen. De witte bonen van de snijboon groeien om zo het het zaad van de plant te vormen. Als je ze droogt, kun je er het jaar erop weer nieuwe planten uit laten groeien.

Meestal plukt mijn moeder de onderste bonen. Daarna pluk ik degene waar ze niet bij kan. Met een trap of een stevige kruk. Behalve de allerhoogste. Die hangen ideaal om zoveel mogelijk zon op te vangen. Tegelijkertijd zijn ze het lastigst om te plukken als je niet zo groot bent. Zelfs met het krukje wat ik gebruikte, kon ik er niet bij. Ik liet ze daarom met opzet hangen.

Toen we de bonenstaken gingen opruimen, waren er ook bonen die er een beetje tussenin zaten. De groene peul te slap en te groot om als snijboon te gebruiken. Maar wel met al behoorlijke witte bonen erin. Die bonen waren echter niet voldoende gerijpt of niet groot genoeg om later te gebruiken als zaad.

Mengselmoes

Daarnaast hadden zich spontaan nog wat bonen-verstekelingen elders in de tuin gezaaid. Klimmende bonen van een speciaal ras met paarse peulen en iets gekleurde bonen in de peul. We hadden er maar een handjevol van. Al bij al had ik dus een mengelmoes van bonen. Verschillende soorten en bovendien sommige nog vers en anderen gedroogd.

Ik besloot ze allemaal samen te gebruiken. Zowel de gedroogde als de verse witte bonen zette ik 24 uur in koud water. De droge bonen nemen dan weer water op en zetten uit. Daarna heb ik de gedroogde en daarna gewelde bonen en de verse bonen apart gekookt. De verse bonen zijn namelijk veel eerder gaar. Samen gebruikte ik ze in een overheerlijke ‘stoofschotel’ met braadworst. Met nog sperziebonen erbij werd het een echt ratjetoe-aan-bonenschotel. Een heerlijk gerecht voor een koude(re) dag!

Bonenratjetoe met braadworst

Recipe by Cora Hoskens – Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de witte bonen:
  • circa 175-200 g gedroogde witte bonen; minimaal 1 nacht geweekt

  • kruiden, om mee te koken (ik gebruikte 1 tl gedroogd maggikruid en 1 takje citroenverbena)

  • 2/3 tl Keltisch zeezout

  • Voor de rest van de stoofschotel:
  • 300 g sperziebonen

  • 300 g (biologische) aardappelen, met schil

  • 200 g braadworst

  • kokosvet, om te bakken

  • 2 teentjes knoflook

  • 15 g verse gember

  • 1 kleine ui

  • 1 paprika

  • 100 g prei

  • 75 g tomatillo, of vervang door extra prei

  • 1 tl gerookte paprikapoeder

  • 140 ml zelfgemaakte tomatenketchup, (of vervang door 1 blikje tomatenpuree (140 ml) met wat kruiden en zeezout)

  • verse peper en zeezout

Stappen

  • Witte bonen:
  • Doe de witte bonen in een pan en zet er heel ruim water op. Laat minimaal 1 nacht weken.
  • Giet het water af en zet de bonen opnieuw onder het water. Voeg Keltisch zeezout en kruiden naar smaak toe.
  • Kook de witte bonen in circa 45 minuten gaar. Zelf laat ik ze in de ochtend goed aan de kook komen en laat ze dan verder garen in een oude slaapzak. Eventueel kun je ze tussendoor nog een keer aan de kook brengen. Haal ze uit het water zodra ze bijna beetgaar zijn. Zo kunnen ze nog nagaren in de schotel.
  • Sperziebonen, aardappelen en worst voorgaren:
  • Maak de sperziebonen schoon en snijd ze doormidden. Kook ze in het kookvocht van de witte bonen. Voeg eventueel wat extra water en zeezout toe. Laat ze circa 5 minuten koken of tot ze bijna beetgaar zijn. Haal ze uit het vocht.
  • Maak ondertussen de aardappelen schoon en snijd ze in stukjes. Je hoeft ze niet te schillen. Kook ze in hetzelfde kookvocht in circa 4-5 minuten of tot ze bijna beetgaar zijn. Haal ze uit het vocht.
  • Laat wat kokosvet heet worden in een braadpan. Braad hierin de braadworst rondom bruin. Haal ze uit de pan en snijd ze dan in stukjes.
  • Maak de knoflook, gember en de rest van de groenten schoon. Hak de knoflook en de gember fijn. Snijd de rest van de groenten in stukjes.
  • Bak de ui, samen met de knoflook en gember in het overgebleven braadvet. Voeg daarna de rest van de groenten toe en roerbak deze een paar minuten mee.
  • Voeg het gerookte paprikapoeder toe en bak deze even mee.
  • Doe dan de bonen, sperziebonen, aardappelen en de tomatenketchup of -puree toe en schep goed door. Laat alles gaar en warm worden.
  • Proef en breng op smaak met verse peper en zeezout. Smakelijk!

Notities

  • De laatste foto is gemaakt net voordat ik m’n zelfgemaakte tomatenketchup toevoegde. Zoals je misschien kunt zien, had ik een grote pan. Hierboven heb ik het recept aangepast voor een halve hoeveelheid. Ik schat dat deze aangepaste hoeveelheid voor circa 4-5 personen is.
  • Vanwege de volop aanwezige plantaardige eiwitten in de witte bonen, heb ik bewust wat minder vlees gebruikt. Je kunt deze schotel ook eenvoudig vegetarisch maken door het vlees weg te laten. Je kunt er dan eventueel één of meerdere spiegeleieren bij eten.
  • RMR2.0: Gedroogde peulvruchten en aardappelen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.