Soep is zo heerlijk verwarmend. En gezond bovendien. Je kunt er heel eenvoudig lekker veel en verschillende groenten in verwerken. Het staat bij ons dan ook dagelijks op het menu.

Deze pompoensoep maakte ik al een tijd geleden. In het voorjaar; toen ik nog een pompoen had liggen.

Het echte pompoenseizoen was toen voorbij, maar er waren nog voldoende koudere dagen. Dagen waarop zo’n lekker gevulde hartige soep heerlijk smaakt. Bovendien kun je een pompoen weliswaar lang, maar niet eeuwig bewaren.

Verspil-me-niet soepje

Het toeval wilde dat ik in de winkel een verspil-me-niet zakje zag liggen. Een herbruikbaar zakje met groenten en fruit die niet meer zo vers, maar nog wel goed bruikbaar waren. Ideaal voor een soep. Want met soep kun je echt alle kanten op. Zo help je verspilling tegen te gaan. Bovendien is het voordelig voor je eigen portemonnee.

In de zak zaten naast een kropje Romaine sla, een grote venkelknol, twee uien, twee tomaten, twee aardappelen en twee appeltjes. Op de sla na, gebruikte ik alles in de soep. De venkel pureerde ik samen met de pompoen en de aardappelen en de rest gebruikte ik als vulling. Daarnaast voegde ik mijn eigen smaakmakers toe.

Het werd een heerlijk, goedgevuld en lekker kruidig soepje. Wat een perfecte manier om m’n laatste pompoen én deze groenten niet te verspillen.

Probeer gewoon

En wie weet kan het recept je inspireren om ook eens met wat niet-alledaagse combinaties aan de slag te gaan!

Pompoensoep met venkel en harissa

Recipe by Cora Hoskens u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de groentenvulling:
  • 4 t knoflook

  • stukje gember (circa 2 cm)

  • 2 grote uien

  • 3 middelgrote winterwortelen

  • 2 stengels bleekselderij

  • 2 tomaten

  • 2 kleine (Elstar) appels

  • kokosvet

  • Voor de gepureerde soepbasis:
  • 1 kleine flespompoen (1 kg, schoongemaakt gewogen)

  • 1 grote knolvenkel

  • 2 aardappels

  • circa 1 1/2 l (groenten- of botten)bouillon; of vervang door water met Keltisch zeezout en kruiden

  • maggikruid

  • Keltisch zeezout

  • 1/2 el harissa

  • 2 tl rode curry kruiden (een mengsel van koriander, kurkuma, venkel, chili, komijn, fenegriek, karwijzaad)

  • 2 tl Vadouvan kruiden (een mengsel van ui, mosterdzaad, knoflook, kurkuma, kardemom, fenegriekzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, chilli, dragon, kruidnagel, laurier, rozenbloemblad)

  • Optioneel: om te garneren:
  • verse bieslook

  • crème fraîche

Stappen

  • Groentenvulling:
  • Maak knoflook, gember, groenten en appels schoon. Hak de knoflook en gember fijn, snipper de ui en snijd de groenten en de appels in stukjes.
  • Smelt kokosvet in een ruime soeppan en fruit hierin de ui en met knoflook en gember. Voeg dan steeds na enkele minuten roerbakken achtereenvolgens de rest van de ingrediënten toe: wortel, bleekselderij, paprika, appel en tomaat.
  • Breng op smaak met verse peper en Himalayazout en schep het mengsel uit de pan.
  • Gepureerde soepbasis:
  • Maak de pompoen, venkel en aardappels schoon en snijd ze in stukken.
  • Doe ze samen met de bouillon en maggikruid in de soeppan.
  • Laat gaar worden en pureer dan met de staafmixer.
  • Voeg de groentenvulling toe uit stap 3. Laat goed warm worden. Proef en breng op smaak met de kruiden en eventueel extra peper en zout.
  • Schep de soep in kommen en garneer eventueel met bieslook en/of crème fraîche.

Notities

  • Voor circa 3 – 3 1/2 liter soep. De soep kun je goed bewaren in de vriezer.
  • RMR2.0: Wortel en pompoen staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Aardappels en appels staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Zie hieronder voor een notitie over het gebruik van aardappels bij een koolhydraatarme leefstijl.
     
    Keto en zo: Wist je dat we veel van de koolhydraten in aardappels niet zelf kunnen verteren en dat ze juist een positieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel? Ze maken zelfs heel gezonde vetzuren, die op ketonen lijken, die je darmwand gezond helpen houden. Mijn kijk op het gebruik van bijvoorbeeld (biologische) aardappelen en rijst is daarom anders dan die van vele anderen in het koolhydraatarme ‘veld’. Wat mijn kijk is vind je hier:  De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.