Deze groentenbami is eigenlijk geen bami, omdat er geen noedels doorheen zitten. Dit is een koolhydraatarm en super gezond alternatief daarvoor. En voor mij blijft het bami, want deze schotel zit boordevol bamigroenten en heeft ook de smaak van bami door het gebruik van knoflook, gember, citroengras en die heerlijke gele currypasta. Toen ik die currypasta laatst een keer opbakte deden de kruiden me al heel erg aan bami of nasi denken. Omdat ik nog van deze gele curry in de diepvries had, was het nu een eenvoudige en superlekkere smaakmaker.

Makkelijk en snel

Ik voegde verse knoflook, gember en citroengras toe, maar die zitten ook in de currypasta. Je kunt ze dus ook weglaten. Als je dan ook nog een kant en klaar bami-pakket of Chinese roerbakgroenten gebruikt, wordt dit een supersnelle maaltijd.

Mini-rijsttafel

Wij aten deze groentenbami niet alleen met de taugé en uitgebakken spekjes. We aten er ook overheerlijke Indische balletjes, atjar ketimoen en seroendeng bij.

Eventueel kun je er ook nog ei bij eten. Gekookt of gebakken als spiegelei of omelet. Op deze manier krijg je eigenlijk een mini-rijsttafel op je bord. Groentenbami++ dus. En ik kan je verzekeren: dat is echt smullen!

Koolhydraatarm en gezond

Op de wortels na staan al deze ingrediënten op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Dat geldt ook voor de ingrediënten van de gele currypasta. Dat betekent dat je hiervan mag eten tot je verzadigd bent. Ongeacht de fase van deze vet gezonde koolhydraatarme leefstijl waarin je je bevindt. Wortel staat op de oranje lijst A en kun je ofwel weglaten, ofwel beperken tot de aangegeven toegestane hoeveelheid wanneer je je in fase 3 bevindt. Ofwel, wanneer afvallen je doel is.

Groentenbami

  • 250 g spekjes
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje verse gember
  • stukje citroengras of sereh
  • 1 grote ui
  • 2 wortels
  • 1/4 witte kool
  • 1 grote of 2 kleinere paprika’s
  • 1 grote of 2 kleinere preien
  • 125 g champignons
  • kokosvet
  • circa 2 el gele currypasta
  • verse peper en Himalayazout
  • 125 g taugé

Groentenbami

  • Bak de spekjes uit in de pan waarin je straks je groentenbami wilt maken. Haal ze uit de pan als ze lekker knapperig zijn. Bewaar het vet om te bakken.
  • Maak de knoflook en gember schoon. Hak ze samen met het citroengras klein.
  • Maak de groenten schoon en snijd deze in stukjes.
  • Verhit het kokosvet.
  • Roerbak de uien met de knoflook, gember en citroengras in het bakvet van de spekjes en gebruik indien nodig extra kokosvet.
  • Voeg achtereenvolgens met enige tijd ertussen de verschillende groenten toe, in de volgorde waarin ze genoemd worden. Begin dus met harde groenten die langere tijd nodig hebben om gaar te worden. Blijf steeds roerbakken.
  • Voeg dan de gele currypasta toe. Proef en breng op smaak met extra gele currypasta, verse peper en Himalayazout.
  • Serveer de groenten met de taugé en de spekjes. Schep de groenten eventueel op de taugé in plaats van andersom. Op die manier lijken de taugé vervanging van de noedels. Een beetje zoals courgetti als vervanging van pasta gebruikt wordt.
Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.