Ze zijn er weer! Die heerlijke en gezonde asperges. Voor mij reden om de asperges die ik nog in de diepvries heb zitten, mee op te maken. Bijvoorbeeld in zo’n heerlijke hartige taart.

Deze hartige taart met broccoli en asperges is één van de vele varianten op een koolhydraatarme hartige taart zonder bodem. Met alleen asperges of alleen broccoli kan ook. Maar samen is ook erg lekker. En gezond, want meer kleur op je bord betekent een groter palet aan voedingsstoffen.

Zachte zuivel op de oranje lijst A

In zo’n hartige taart zit meestal zuivel, zoals slagroom, crème fraiche of mascarpone in het eiermengsel. Zo ook in deze. Zachte zuivel staat op de oranje lijst A en is slechts in beperkte mate geschikt voor fase 3 van de vet gezonde koolhydraatarme Real Meal Revolutie. Wil of moet je nog afvallen? Kijk dan zelf of deze taart dan past bij jouw dagmenu en in welke hoeveelheid. Ook de optionele walnoten staan op de oranje lijst A, maar die kun je eenvoudig weglaten of vervangen door zonnebloempitten of pijnboompitten.

Eventueel kun je de zachte zuivel weglaten. Doe dan bijvoorbeeld alleen geraspte harde kaas door de eieren. Harde kaas staat op de groene lijst en daar mag je dus van eten tot je verzadigd bent. Het eieremengsel is dan wat meer ‘ei-ig’ en wat minder romig. Maar dat wil niet zeggen dat het minder lekker is.

Alle andere ingrediënten staan ook op de groene lijst.

Hartige taart met broccoli en asperges

  • 500 g broccoli
  • 750 g (soep)asperges, eventueel uit diepvries
  • teen knoflook
  • 1 ui
  • Keltisch zeezout
  • kokosvet
  • verse peper, Himalayazout en nootmuskaat
  • 4 el pesto
  • 4 eieren
  • 2 dl slagroom, crème fraiche of mascarpone (of een combinatie)
  • gedroogde Italiaanse kruiden (bijv. basilicum, oregano, salie, rozemarijn)
  • 200 g feta
  • 50-100 g dunne ontbijtspek (ik gebruikte 50 g, maar dat was niet genoeg om de taart vol te leggen)
  • Optioneel: walnoten, pijnboompitten of zonnebloempitten

Hartige taart met broccoli en asperges

  • Maak broccoli schoon en snijd ze in roosjes. Snijd de stronk in stukjes.
  • Maak de asperges schoon en snijd ze in stukken van een paar centimeter. Gebruik je diepvriesasperges (net als ik), ontdooi ze dan niet van te voren.
  • Maak de knoflook en ui schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de ui in stukjes.
  • Blancheer de broccoli een aantal minuten in kokend water met Keltisch zeezout tot ze net beetgaar zijn, maar nog wel stevig en mooi groen. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken.
  • Voeg de asperges toe aan het kookvocht en breng opnieuw aan de kook. Laat ook de asperges net beetgaar worden. Haal ze uit de pan en laat goed uitlekken.
  • Bak ondertussen de ui met knoflook in wat kokosvet.
  • Vet een lage quichevorm in met wat olijfolie. Doe de broccoli in de vorm.
  • Schep hier het ui-knoflookmengsel op en dan de asperges. Strooi er wat verse peper, Himalayazout en nootmuskaat over. Verdeel de pesto erover.
  • Breek de eieren in een kommetje en kluts ze samen met de slagroom, crème fraiche en/of mascarpone. Breng op smaak met verse peper, Himalayazout en nootmuskaat en de gedroogde Italiaanse kruiden.
  • Giet het eiermengsel over de groenten.
  • Verbrokkel er de feta over. Verdeel het ontbijtspek over de feta.
  • Bak circa 30 minuten in een voorverwarme heteluchtoven van 180 graden Celcius, of tot de taart goudbruin en gaar is.


Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.