Nu de temperatuur weer wat gezakt is, vind ik het persoonlijk weer prima weer voor een soepje. Daarom wil ik dit recept met je delen. Ik vond dit namelijk één van de lekkerste soepen die ik ooit gegeten heb. En dat wil wat zeggen!
Bijzonder soepje
Het is alweer een tijdje geleden dat we deze soep aten. Dat was namelijk tijdens pasen. David maakte deze soep volgens het recept wat ik van te voren maakte. Normaal gesproken is hij, net als ik overigens, behoorlijk vrij in het volgen van recepten. Ook wanneer we onze eigen recepten opnieuw maken. Maar voor de website moet het wel kloppen natuurlijk. Op mijn verzoek volgende David deze keer dus netjes het recept.
De soep overtrof al mijn verwachtingen! Romig, heerlijk kruidig van smaak en de kip was ontzettend mals en smaakvol doordat deze gemarineerd was in yoghurt met kruiden.
Vanwege het marineren en later smoren van de kip, is de soep wat bewerkelijker dan een ‘gooi-alles-maar-in-de-pan’-soep, maar volgens mij is het dat meer dan waard. Helemaal als iemand anders de soep met liefde voor je maakt 😉
Chicken Tikka Masala soep
Ingrediënten
- Voor de gemarineerde kip:
375 g kipdijfilet
1 teentje knoflook
1/2 rood pepertje, of naar smaak
250 ml Griekse yoghurt
1 el garam masala (korianderzaad, komijnzaad, paprika, zwarte peper, kaneel, korianderblad, kardemom, laurier, kruidnagel, cayennepeper)
1/2 tl elk van komijnpoeder en paprikapoeder
1 tl Keltisch zeezout
- Voor de groentenvulling:
2-3 tenen knoflook
stukje gember (1 cm)
1 grote ui
1 middelgrote yacon (of vervang door bijvoorbeeld wortel)
1 grote rode paprika
1 middelgrote zoete aardappel
1 middelgrote prei
kokosvet en olijfolie (om te bakken)
- Verder:
500 ml gezeefde tomaten (of tomaten op sap)
1 klein blikje romige kokosmelk (200 ml)
1 tak verse maggikruid (of vervang door gedroogd maggikruid), fijngehakt
1 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
100-125 ml water
2 blaadjes laurier
1 1/2 tl garam masala
1/2 tl gemalen gember
1/4 tl elk van gemalen cayennepeper, komijn, koriander, kaneel
Stappen
- Marineer de kip:
- Snijd de kipdijfilet in stukjes.
- Maak de knoflook en pepertje schoon (verwijder de pitjes, tenzij je van heel pittig houdt) en hak ze fijn. Meng de kipstukjes met de knoflook, het pepertje en de rest van de ingrediënten van de marinade. Zet op een koele plaats en laat minimaal een half uur staan; langer is alleen maar lekkerder.
- Verder:
- Ga ondertussen verder met de rest van de soep. Maak de knoflook, gember en verdere groenten schoon. Hak de knoflook en de gember en snijd de groenten in stukjes.
- Verhit kokosvet samen met olijfolie in een (gietijzeren braad)pan en smoor hierin in de uien met de knoflook en gember, tot ze zacht zijn en wat kleur beginnen te krijgen. Neem hier de tijd voor, want dit voegt extra smaak toe aan je soep!
- Voeg de kip met marinade toe en bak deze op middelhoge temperatuur. Draai de kip na 3-4 minuten om en bak nog 3-4 minuten.
- Voeg de rest van de groenten toe en roerbak samen nog een aantal minuten.
- Voeg dan de rest van de ingrediënten toe. Proef en voeg naar smaak meer water, zout en/of kruiden toe. Smakelijk!
Notities
- Voor 2 – 2 1/2 liter soep. Wij maakten de dubbele hoeveelheid; die zie je op de foto.
- Zoete aardappel, Griekse yoghurt en kokosmelk staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Hou rekening met de beperkingen voor producten op de oranje lijst A. Lees meer hierover in: RMR: oranje lijst A tijdens fase 3. Vervang eventueel de zoete aardappel door (andere / meer) groenten van de groene lijst.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.


Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten



Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Hoi Cora,
Dit lijkt me inderdaad een heerlijk soepje.
Over een maand zijn wij weer aan de beurt om voor onze vriend te koken op de spelletjes avond. Vanmorgen dacht ik eraan en dacht er tevens bij: misschien heeft Cora wel weer een prima receptje. En ja hoor!!!! Ik denk dat ik deze soep ga maken.
Maar wat kan ik dan daarna eten ( ik ben niet creatief in zoiets bedenken dus blijf ik altijd het advies of recept) of het een maaltijd soep?
Fijne zondag nog met dat lekkere regentje!
Hanny
Hoi Hanny,
Ja, heel fijn die regen. De natuur kan weer een beetje ademhalen. Je kúnt deze soep eten als maaltijdsoep. Er zitten eiwitten, vetten en (gezonde) koolhydraten in. Dan eet je gewoon wat meer soep. Als wilt, kun je bij de soep dan nog iets extra’s serveren (kan he, hoeft helemaal niet). Wat dacht je bijvoorbeeld van een stevig ‘brood’ van zaden en pitten (https://ketoenzo.nl/recepten/ontbijt-en-lunch/maak-je-eigen-koolhydraatarme-broodmix/). Als je liever een tweede gang wilt en je wilt in Indiase sferen blijven, dan kun je nog denken aan een linzenstoofpot (dahl). Dat kan je dan met volkorenrijst serveren. Wij eten dat wel eens en vinden het heerlijk. Sommige van mijn Indiase collega’s eten bijna dagelijks dahl. Ik dacht dat ik er wel een recept van op mijn website had, maar dat is blijkbaar niet zo. Maar als je op het internet zoekt, vind je er verschillende voorbeelden van; ook die prima passen bij een gezonde leefstijl. Fijne zondag ook nog. Groetjes, Cora
Hoi Cora, dankjewel. Genoeg keus nu zou ik zeggen. Misschien hou ik het bij de soep met het brood. En wel zo makkelijk. 😉.
🌞🌞Groetjes, Hanny
Graag gedaan. Ik hoop dat het een lekkere maaltijd wordt. Groetjes, Cora
De soep was werkelijk zalig!!!
Hoi Hanny, daar ben ik echt heel blij mee om dat te horen. Ik vond ‘m zelf ook echt een ereplaatsje onder de soepen verdienen. Bedankt voor je reactie. Altijd weer fijn om feedback te krijgen! Groetjes en een fijne dag, Cora