Met de meeste koolhydraatarme broden heb ik niet zoveel op. Daar zitten nog steeds gluten in en zijn sterk industrieel bewerkt.

Maar er zijn ook broodmixen die prima passen in onze gezonde koolhydraatarme leefstijl. Waar alleen zaden en pitten inzitten bijvoorbeeld. Daar moet je dan zelf alleen nog ei en vet aan toevoegen. Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook.

Maar een mengsel van pitten en zaden kun je ook zelf maken. Dat is waarschijnlijk een stuk goedkoper, zeker als je je zaden en pitten online en in grotere hoeveelheden tegelijk koopt.Ik ging dus aan de slag met een eigen recept, gebaseerd op het idee van zo’n ‘broodmix’.

Stevig brood

Het resultaat deed me denken aan het “Stevig brood” wat we wel eens aten voordat we koolhydraatarm gingen eten. Dat vonden we heerlijk. Dit is ook een stevig brood. Verwacht hierbij geen luchtige structuur. Je moet flink kauwen op de zaden en pitten en daar ben je wel even zoet mee. Maar dat geeft helemaal niets, want elke hap is er één van puur genieten. Heerlijk met een dot roomboter en eventueel een plak kaas. Of met een gebakken ei erop. Heerlijk!

Ook voor onderweg

Het lijkt me ook een heerlijk brood voor onderweg. Want het is niet alleen een stevig brood om te eten en heel voedzaam, maar het is ook stevig van structuur. Waardoor je het ook makkelijk mee kunt nemen. Voor tijdens een lange wandeling, of gewoon mee naar je werk.

Mix wat meer

Als je dit brood een keer uitgeprobeerd hebt en je wilt het vaker bakken, is het ook heel handig om gewoon wat meer te mixen. Doe het in een goed afgesloten bak of emmer. Dan hoef je de volgende keer alleen de totale hoeveelheid zaden en pitten af te wegen. Dan heb je je brood nog sneller klaar. Wij maken op zo’n zelfde manier ook altijd onze eigen zaden- en pittenmix voor in de Griekse yoghurt. Vroeger kochten we die kant-en-klaar, maar ook daarvoor gedlt dat je ze zelf een stuk goedkoper kunt maken.

Zeewier voor extra jodium

met stukje norivel en gedroogd zeewier

Tip: voeg wat gedroogd zeewier en/of nori vellen in stukjes toe aan je brood. Dat smaakt heel goed en je hebt, net als bij bakkersbrood, meteen wat extra jodium te pakken.

Altijd goed

In dit brood zitten alleen ingrediënten van de groene lijst van de koolhydraatarme en vet gezonde methode van de Real Meal Revolutie. Het is dus geschikt voor iedere fase van deze gezonde leefstijl. Of je nu werkt aan het herstel van je (darm)gezondheid of dat je je richt op vetverbranding en afvallen. Of je gezondheids- en gewichtsdoelen bereikt hebt en die wilt behouden. Het is bovendien een glutenvrij en een zuivelvrij brood. Altijd goed dus. Nou ja, bijna altijd…


Koolhydraatarm brood

  • — voor 1 brood —
  • Broodmix:
  • 120 g lijnzaad (blond en/of bruin)
  • 100 g zonnebloempitten (+ eventueel extra voor garnering)
  • 50 g pompoenpitten
  • 50 g sesampitten
  • 40 g chiazaad
  • Optioneel (voor extra jodium):
  • 1 norivel, in stukjes verbrokkeld of geknipt
  • 1 el gedroogd zeewier
  • Verder:
  • 1 tl Himalayazout
  • 5 eieren
  • 50 g gesmolten kokosolie

Koolhydraatarm brood

  • Mix de ingrediënten van de broodmix in een kom.
  • Voeg het zout toe en meng het er goed door.
  • Optionele stap: voeg de stukjes nori en/of gedroogde zeewier toe.
  • Klop de eieren los in een aparte kom.
  • Smelt het kokosvet op lage temperatuur. Haal van de hittebron.
  • Mix het kokosvet met het eiermengsel. Zorg dat het niet te heet is, anders gaat het ei stollen.
  • Roer het eier-kokosvetmengsel door de broodmix.
  • Laat het nu zeker 15 minuten staan, zodat het lijnzaad en het chiazaad wat gaat binden. De mix zal nu wat steviger worden.
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier. Ik had dat zelf niet gedaan, maar dan krijg je ‘m er vanwege het ei niet goed uit. Beter wel doen, dus.
  • Schep het mengsel in je bakvorm. Ik gebruikte een lage vierkante bakvorm van zo’n 18 x 18 cm (aan de onderkant gemeten, aan de bovenkant 20 x 20 cm).
  • Strooi er eventueel wat extra zonnebloempitjes over.
  • Bak het brood ongeveer 20 minuten op 175 graden Celcius.
  • Draai dan de temperatuur terug tot 150 graden en bak nog ongeveer 10 minuten, of tot het brood stevig en gaar is.
  • Tip: bewaar het brood op een koele plek. Bij mij bleef het in een plastic zak in de broodtrommel een week goed. Je kunt het brood ook invriezen. Eventueel in plakjes met een stukje bakpapier ertussen zodat je er steeds een paar sneetjes uit kunt halen.
Print Friendly, PDF & Email

6 REACTIES

    • Je hebt helemaal gelijk, Ellen. Ik ken heel goed de problematiek van eenmalig plastic. Daarom ga ik er zo bewust mogelijk mee om. Onze kinderen weten nog brood. De broodzakken bewaren en hergebruiken we.

      • Afgezien daarvan, plastic “lekt” vaak BPA in de producten die het herbergt. Persoonlijk ben ik daar helemaal niet kapot van, vandaar die katoenen zakken.

        • Zeker, Ellen. Hoe minder toxines we binnen krijgen, hoe minder hard de lever hoeft te werken en hoe gezonder onze cellen blijven. Goed bezig!

  1. Dank je wel voor het delen van je recept, een vraagje, waar koop norivellen en gedroogd zeewier, bij de visboer? Groet Karla.

    • Hallo Karla, graag gedaan. Ik heb de norivellen bij de Japanse / sushi-afdeling (waar de ingrediënten staan om zelf sushi te maken) van de supermarkt gekocht. De zakjes gedroogde zeewier lagen daarbij in de buurt. Verse zeewier kun je wel bij de visafdeling vinden. Of de visboer ook gedroogde zeewier heeft, weet ik niet. Succes! Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.