Proteïnes. Je kent ze wel. Ze worden ook wel gewoon eiwitten genoemd. Maar dat klinkt niet zo hip. Tegenwoordig moet er proteïne op je verpakking staan, want dat verkoopt.

Een slimme marketingtruuk. Goed voor het geld. Maar ook goed voor onze gezondheid? Dat waag ik te betwijfelen. Daarover later meer.

Déze overheerlijke wafels zitten in ieder geval vol gezonde vetten én eiwitten. Natuurlijke eiwitten. Zónder ongewenste toevoegingen.

Bouwsteentjes voor onze gezondheid

Proteïnes zijn belangrijk. Ze bestaan uit ketens van kleinere bouwsteentjes: de aminozuren. In totaal zijn er 22 verschillende soorten aminozuren die in ons eten kunnen voorkomen. Een aantal daarvan zijn essentieel. Die worden zo genoemd, omdat ons lichaam ze zelf niet kan maken en we ze via onze voeding moeten binnenkrijgen.

We hebben deze aminozuren nodig voor allerlei regelprocessen in het lichaam. Bovendien zijn eiwitten essentieel voor onze cellen. Het zijn letterlijk bouwsteentjes; ze bouwen onze cellen op. De meeste mensen weten dat je eiwitten nodig hebt voor het opbouw van spieren, maar álle cellen hebben eiwitten nodig. Dus ook de cellen in onze organen, zenuwstelsel botten en bloed. Ook voor dagelijks onderhoud.

Hoezo gezond?

Dat we proteïnes nodig hebben, staat dus buiten kijf. De manier waarop staat voor mij wel ter discussie. Als ik zoek op proteïne in de app van de buurtsuper krijg ik tegenwoordig een keur aan proteïnerepen en proteïneshakes, maar ook proteïnekwark, proteïnemousse, proteïnepudding, proteïne kaasrepen (wie verzint het?), proteïne pannenkoeken en zelfs proteïne chips.

Deze proteïnes zijn vaak sterk bewerkt en hebben weinig meer weg van de eiwitten die van nature voorkomen in vlees, vis, eieren, zuivel en zelfs in plantaardige voeding.

Kijk bovendien eens naar de ingrediëntenlijst en je ziet dat je de toegevoegde zoetstoffen, converveermiddelen, kleurstoffen en/of andere ongewenste E-nummers er gratis en voor niks bij krijgt… Ja, zelfs in die kaasrepen.

En dan vragen we onszelf af hoe het komt dat we allemaal ziek, zwak en misselijk worden… Terwijl we juist sterk en gezond voor ogen hadden met onze proteïne-shakes, crackers en repen.

Ga voor natuurlijk

Tien jaar geleden ging ik ‘anders’ eten. Uitgaand van pure en onbewerkte voeding. Ik ging etiketten lezen. Koken zonder pakjes en zakjes. Ik deed dat aan de hand van een boek van de Amerikaanse neuroloog Dr. David Perlmutter. Dat boek kwam ik puur bij toeval tegen. Of het heeft zo moeten zijn.

Deze neuroloog schreef over de effecten van gluten, suikers en sterk bewerkte voeding op je hersenen. Van ons standaard Westers eetpatroon dus. Mijn eigen mentale gezondheid liet op dat moment te wensen over.

Kort lontje

Ik was op dat moment heel prikkelgevoelig. Dat had ik overgehouden van een hersenbloeding jaren eerder. Ook had ik niet voldoende energie om de dag door te komen en kon ik niets onthouden.

Als gevolg daarvan was ik vaak moe en geïrriteerd. Mijn hoofd zat overvol. Een simpele vraag van de kinderen paste er dan écht niet meer bij.

Dat was enorm frustrerend. Voor de rest van het gezin, maar ook voor mezelf. Ik herkende mezelf niet meer in die persoon. In die moeder die zo snel boos was. En ook niet in die vrouw die niets kon onthouden en aan het eind van een werkdag vaak rechtstreeks naar bed moest.

Het roer om

Het hierboven genoemde boek vormde de ommekeer. Van de ene op de andere dag ging ik 180 graden anders eten. Geen boterhammen meer; een enorme aanpassing. Geen pakjes, zakjes, koekjes en gebak; want overal zit suiker of gluten in. Of anders wel chemische toevoegingen waar ons lichaam geen raad mee weet. En dus alleen maar ballast is.

Destijds had die nieuwe manier van eten voor mij geen naam. Het was vooral ‘puur en onbewerkt’. En daardoor koolhydraatarm. Minder koolhyraten maar meer gezonde vetten. Andere vetten dan me altijd voorgehouden waren.

In het begin was het wennen. Bikkelen zelfs. Naast mijn bekende klachten kreeg ik ook last van depressiviteit. Achteraf wijt ik dat aan mijn hersenen die in energienood kwamen. Ze kregen niet meer voldoende koolhydraten, maar er was ook nog geen vervangende brandstof. Ik was nog geen efficiënte vetverbrander. Daardoor bereikten de ketonen mijn hersenen toen nog niet. Puur op wilskracht ging ik door.

Een aantal weken later kwam de ommekeer. Ook weer 180 graden verschil. Al mijn klachten waren in één keer verdwenen. Ik stond op en ik was er weer. Voor de volle 100%. Méér zelfs. Ik voelde me beter dan vóór de hersenbloeding. Daar ben ik nog dagelijks dankbaar voor.

Wat nu?

Ik hield me strict aan de regels van het boek. Aan de twee pagina’s met ‘dit mag je wél’ en ‘dit mag je niet’ eten. De rest van het boek was de theorie daarachter. Die zoog ik beetje bij beetje op. Als een spons.

Het ‘nieuwe eten’ was wennen. Als boterhammen niet meer ‘mogen’, wat eet je dan? Het is een vraag die ik nu nog regelmatig hoor en die ik heel erg herken van toen.

Haver

Als glutenvrij graan stond haver niet op de verboden lijst. In het begin maakte ik er daarom mijn ontbijt mee. Ik liet havervlokken een nacht weken in water en die at ik ’s ochtends op. Niks mis mee, maar ik voelde me er niet goed bij. Pas toen ik stopte met haver kwam de ommekeer. Misschien zaten er teveel koolhydraten in voor mij om op dát moment met mijn toenmalige gezondheidstoestand ermee in ketose te komen.

Daarna at ik het niet meer. Ik vormde nieuwe gewoontes en na een tijd ontdekte ik dat ook periodiek vasten héél gezond is. Dus sloeg ik mijn ontbijt en op sommige dagen zelfs mijn lunch over. De haver had ik niet meer nodig en kwam in een vergetelhoekje.

Hernieuwde kennismaking

Recent kwam haver weer onder mijn aandacht. Voor een workshop verdiepte ik me in de wetenschap rondom het onderwerp ‘Voeding en darmgezondheid’. De laatste jaren wordt daar heel veel onderzoek naar gedaan. Terecht. Je darmen zijn immers de basis van je lichamelijke én geestelijke gezondheid. Meer en meer wordt duidelijk dat het de bacteriën, gisten, schimmels en andere microorganismen in onze darmen zijn, die ons gezond houden. Of juist ziek maken. Zíj gezond, wíj gezond. En andersom.

De micro-bacteriën in onze darmen hebben een eigen stofwisseling. Goede bacteriën gebruiken (voor onszelf onverteerbare) vezels in de dikke darm om er energie van te maken. Als bijproduct maken ze daarbij allerlei stofjes. Voor de micro-organismen zijn deze stofjes eigenlijk afvalproducten. Maar voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn ze super belangrijk. Ze maken o.a. vitamines, mineralen, peptides (bouwblokjes voor eiwitten) en vetzuren in een vorm dat wij ze makkelijk kunnen gebruiken. Butyraat, ook wel boterzuur genoemd, is één van de meest bestudeerde van die stofjes en wordt op dit moment als één van de belangrijkste gezien.

Als bron van deze onverteerbare vezels zijn groenten héél belangrijk. Groene bladgroenten, peulvruchten, knolgroenten en zoete aardappelen bevatten allemaal veel van deze onverteerbare vezels en zijn supergezond voor je darmflora. Datzelfde geldt voor volkoren granen. Ook die zijn een goede bron van onverteerbare vezels. En zo moest ik weer aan die glutenvrije havervlokken denken.

Gezonde, luchtige en romige wafels

Een week of wat later vroeg onze dochter of ik met carnaval weer Luikse wafels ging bakken. Dat is al heel lang een traditie. Sinds ik anders eet bak ik ze nog steeds, maar eet er zelf niet van mee.

Met de haver in gedachten, besloot ik om dit jaar óók gezonde wafels te bakken. Voor mezelf en ook voor mijn man en moeder; die buitenom een hapje om te proeven, ook niet van de suikerwafels eten.

Veel gezonde vetten en proteïnes

Naast de genoemde vezels bevatten deze wafels veel gezonde vetten en eiwitten. Door het gebruik van cottage cheese en de eieren.

De vetten maken de wafels smeuïg en zorgen er tevens voor dat je bloedsuiker niet teveel stijgt. Nét als de onverteerbare vezels in de havervlokken, want ook die hebben (middels de tussenkomst van je goede darmbacteriën) een positieve invloed op je bloedsuiker.

En de eiwitten komen hier van moeder natuur zelf!

Met slechts een paar natuurlijke ingrediënten maak je dus overheerlijke wafels. Zónder suiker of zoetstof.

De wafels hebben eigenlijk geen beleg nodig. Wil je er toch iets op eten, denk dan aan roomkaas, ham en/of sla.

Gezonde proteïne wafels

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • 200 g cottage cheese

  • 100 g glutenvrije havervlokken

  • 3/4 tl bakpoeder

  • 3 eieren (ik gebruikte grote eieren)

  • zeezout en verse peper

  • geraspte kaas (ik gebruikte Zaanlander belegen kaas)

Stappen

  • Doe alle ingrediënten in een blender. Misschien lukt het ook met een staafmixer, maar dat heb ik niet geprobeerd. Het is de bedoeling dat de havervlokken mee fijn gemalen worden.
  • Verwarm het wafelijzer en vet het een beetje in met olijfolie.
  • Strooi wat geraspte kaas in de holtes van het wafelijzer. Per wafel gebruikte ik een handje geraspte kaas. Ik heb het niet gewogen.
  • Schep daar wat beslag over en bak de wafels aan 2 kanten mooi goudbruin. Smakelijk!

Notities

  • Voor circa 6 wafels.
  • RMR2.0: Glutenvrije haver staat net als andere glutenvrije ‘meel’soorten (zoals bijvoorbeeld amandelmeel en kokosmeel) op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Zachte volle zuivel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

2 REACTIES

    • Hallo Marijke, ik heb eigenlijk geen idee waarom je het recept niet zou kunnen vinden. Bedoel je dat je de hele pagina niet kunt vinden, of dat je het recept ‘binnen’de pagina niet kunt vinden? De pagina vind je hier: https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/gezonde-proteine-wafels/ Als je op de pagina bent, kun je de blog lezen (wat ik je aan zou raden, omdat er ook allerlei informatie in staat over gezondheid e.d.) en aan het eind van mijn verhaal zie je dan het recept. Of je gaat meteen door naar het recept, door bovenaan de pagina de knop te kiezen ‘Direct naar recept’ die onder de foto bovenaan staat. Mocht dat om een of andere manier allemaal niet lukken, dan kun je in een gewone zoekmachine op het internet ook altijd zoek naar ‘Keto en zo proteine wafels’ en dan zal de pagina waarschijnlijk ook wel ergens tussen de resultaten staan. Ik hoop dat het lukt. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.