Nu de zon en de warmte zich weer een beetje terug getrokken hebben, wil ik dit recept met spruiten nog met je delen. Zelf vind ik het vaak fijn om seizoensgroenten laat in het seizoen ‘nog één keer’ te eten. Voordat ze weer een tijdje plaats moeten maken voor andere groenten van het nieuwe seizoen.

Deze spruitenschotel kun je maken met gewone of zoete aardappelen; of als je dat niet wilt ook met andere groenten. Het gehakt is heerlijk op smaak gemaakt met onder andere harissa.

Lekker met harissa

Harissa is één van mijn favoriete smaakmakers. Vol smaak en met wat pit. Ik maak het zelf, met lekkere ingrediënten uit de moestuin. En het voordeel is dat het dan helemaal meukvrij is. Ik maak het aan het eind van de zomer als de pepertjes rijp zijn en ik nog eigen verse munt heb. Daarna gaat het in ijsklontjesvormen in de vriezer. De bevroren blokjes doe ik later over in bakjes en zo heb ik het hele jaar rond overheerlijke harissa.

Je kunt harissa ook gewoon in de buurtsuper kopen. Ik zou zeggen; probeer het eens. Je kunt er roerbakschotels, maar ook stoofschotels en soepen mee op smaak brengen. Ik gebruik het ook graag in gehakt. Zoals in deze schotel.

Nog meer pit uit eigen tuin

Toen ik deze schotel maakte, had ik ook nog eigen pepers uit de moestuin. Dus ik deed ook nog een vers pepertje door de schotel. Dat zorgt uiteraard voor extra pit. Als je wilt, kun je die ook gewoon weglaten of vervangen door wat meer harissa. Wij vonden de schotel píttig, maar gelukkig niet té. Lekker pittig, was het oordeel. En het recept was volgens man David en dochter Maaike zeker voor herhaling vatbaar. Met andere woorden; goedgekeurd voor op de blog.

Eenvoudig en veelzijdig

Het is een simpele schotel. Maar wel één waar je alle kanten mee op kunt. De spruiten en het gehakt vormen de basis. De spruiten kook je samen met de zoete aardappelen terwijl je met het gehakt bezig bent.

Je kunt ook prima de zoete aardappelen vervangen door andere groenten. Denk aan prei, broccoli, paprika of knolselderij. Dat combineert allemaal net zo goed met de spruitjes en het pittige gehakt.

Of vervang een deel van de zoete aardappel door gewone aardappel. Voor jezelf of je tafelgenoten. Dat laatste deed ik. Onze dochter pikt er dan de gewone aardappel uit, want die vindt ze lekkerder dan zoete aardappel.

Snel(ler) klaar en nog gezonder-weetje

Het is een ideale schotel voor een dag dat je niet zoveel tijd hebt. Sommige mensen vinden spruitjes schoonmaken veel werk. Zelf vind ik dat totaal niet. Ik snijd alleen het onderste stukje van de stam. Soms vallen er dan wat blaadjes van af. Die mogen de kippen hebben. Maar ik ben niet bang van een gaatje of een oneffenheidje in de spruitjes, dus hoef ik verder niets te doen.

Een plant die aangevallen wordt door insecten maakt extra stofjes aan om bijvoorbeeld ontstane gaatjes te helen. Die stofjes zijn niet alleen gezond voor de plant, maar ook supergezond voor óns! Sinds ik dat weet, geeft mijn spruiten-snel-klaar-methode me een extra goed gevoel.

Spruitjes met zoete aardappel en pittig harissagehakt

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de groentenbasis:
  • 500 g spruiten

  • 2 zoete aardappelen (middelgroot); of vervang geheel of gedeeltelijk door gewone aardappelen, broccoli, prei, knolselderij, yacon of simpelweg méér spruiten

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • water

  • Voor de pittige gehakt-groentensaus:
  • 1 grote ui

  • 2 teentjes knfolook

  • 1/2 pepertje, of naar smaak

  • stukje verse gember

  • 1 grote paprika

  • 375 g gehakt

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • 1/2 el harissa

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • 1/2 tl elk van zoete paprikapoeder, gerookt paprikapoeder en korianderpoeder

  • 1/2 tl rode currypoeder (= een mix van kurkuma, chili, koriander, gember, fenegriek, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom)

  • 1/2 tl gele currypoeder (= een mix van koriander, kurkuma, komijn, venkel, gember, peper, mosterdzaad, fenegriek, kaneel, chili, kardemom, kruidnagel)

  • 1/8 tl nootmuskaat

  • verse peper

  • 1 1/2 tl glutenvrije, suikervrije sojasaus (bijv. Tamari)

  • Optioneel: 1 1/2 tl yaconsiroop

Stappen

  • Voor de groentenbasis:
  • Maak de groenten schoon. Je hoeft de zoete aardappelen niet te schillen. Boen de schil schoon en verwijder eventuele pitten. Snijd de zoete aardappelen in stukken die iets groter zijn dan de spruiten.
  • Breng de spruiten en de zoete aardappelen in water met het zeezout aan de kook en laat ze bijna beetgaar worden. Ik doe dat in dezelfde pan (spruiten onderin), maar je kunt ook eerst de spruiten koken en dan in hetzelfde kookwater de zoete aardappelen. Haal ze uit de pan en bewaar het kookvocht als groentenbouillon voor bijvoorbeeld een soepje.

    Gebruik je prei of knolselderij in plaats van zoete aardappelen, dan kun je die beter roerbakken in plaats van koken; voor meer smaak.
  • Voor de pittige gehakt-groentensaus:
  • Maak ondertussen de ui, knoflook, het (1/2) pepertje, verse gember en de paprika schoon. Snipper de ui en hak de knoflook, pepertje en verse gember fijn. Snijd de paprika in stukjes.
  • Smoor de uien, knoflook, pepertje en gember in een voldoende grote braadpan in wat kokosvet.
  • Voeg de stukjes paprika toe en roerbak ze mee. Haal de helft van dit groentenmengsel tijdelijk uit de pan. Zet de hittebron tijdelijk uit.
  • Voeg nu het gehakt en alle andere ingrediënten van de pittige gehakt-groentensaus toe aan de overgebleven groenten in de pan. Meng goed door.
  • Zet de hittebron weer aan, smelt wat kokosvet aan de randen van het gehakt en zet daarna de hittebron op hoog. Bak het gehaktmengsel rul.
  • Voeg nu de spruiten, (zoete) aardappelen en de rest van het ui-paprikamengsel toe en meng alles goed door. Laat het samen heet en gaar worden. Smakelijk!

Notities

  • Ik maakte zelf een dubbele hoeveelheid. Dat zie je op de foto. In het recept heb ik het aangepast naar de helft. Voor circa 4 personen.
  • RMR2.0: Zoete aardappelen staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Aardappelen staan op de oranje lijst B. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3.
  • Mijn kijk op het gebruik van bijvoorbeeld (biologische) aardappelen en rijst vind je hier:  De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Als je de (zoete) aardappelen vervangt door meer spruiten, prei of broccoli past het gerecht ook bij fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

4 REACTIES

  1. Goedemiddag Cora, wat héérlijk weer een spruitjes recept. Ik ga het natuurlijk meteen volgende week maken.
    Rode currypoeder heb ik al eens overal gezocht maar nergens te vinden. Totdat ik opeens dacht aan Pit en Pit. Ik moet toch amandelmeel bestellen en bestel er vaker kruiden. Veel goedkoper om je kruidenpotjes bij te vullen. En gelukkig hebben ze het: €5.09 voor 100 gram. Misschien kunnen meer mensen hier hun voordeel mee doen.
    Fijne zondag nog🌞🌞🌞🌞 en ik laat je weten hoe we het gerecht vonden 🙋🏼‍♀️
    Hanny

    • Hoi Hanny, Dank je wel! Het Thaise rode currypoeder koop ik inderdaad ook bij Pit en Pit. Het is één van mijn favoriete kruidenmengsels. Ik denk dat het o.a. komt door de fenegriek in de kruiden. Fenegriek vind ik zo lekker (ook ruiken!) dat we het zelfs dit jaar gaan proberen te kweken in de moestuin. Ik ben benieuwd naar het het spruitenrecept je zal bevallen. Groetjes, Cora

  2. Goedemorgen Cora,
    Het rode rode currypoeder kwam afgelopen week binnen. Dús vrijdag meteen dit recept gemaakt.
    Wat was dát LEKKER!!!!!
    Ik ga snel op zoek of er nog spruiten zijn en dan eten we het deze week gauw nog een keer!
    Dankjewel!
    Fijne zondag,
    Hanny

    • Hoi Hanny, nou super fijn weer om te horen!! Ik vind die rode curry poeder ook echt heel fijn om te gebruiken, zoals je weet. Bedankt voor je reactie. Fijne avond, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.