De combinatie van teffmeel en hüttenkase maakt dit een stevige, maar ook frisse pannenkoek. Samen met de kruiden vormt het een goede basis voor een hartige vulling. Het teffmeel heeft een iets nootachtige smaak, wat daar ook nog een heel goed bij combineert.

Teffmeel is glutenvrij en omdat de graankorrel zo klein is, is het alleen verkrijgbaar als volkorenmeel. Teff bevat ook nog eens veel voedingsstoffen.

“Erg lekker”, schreef ik bij m’n recept in m’n kookschrift. Deze houden we er dus in!

Gevalletje lichtrode lijst

Teffmeel staat bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de lichtrode lijst. Net als andere glutenvrije meelsoorten zoals bijvoorbeeld amandelmeel, kokosmeel en boekweit. Producten van deze lijst passen niet bij fase 2 en 3 van deze vet gezonde koolhydraatarme leefstijlmethode. Informatie hierover vind je in de Notities oner het recept.

Alternatieven voor fase 2 en 3

Maar wat dan als je in fase 2 of 3 zit? Die vraag krijg ik wel eens. Welke (pannenkoeken)recepten passen daar dan wel bij.

Ik ben daarom al een tijdje bezig om voor alle recepten in kaart te brengen bij welke fase(n) ze passen. Op een manier dat het ook mogelijk wordt om erop te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar een pannenkoekenrecept wat wel bij fase 2 en/or fase 3 past. Je komt dan uit op deze twee recepten:

Pannenkoek gevuld met pesto-preigehakt
Zaden-pittenpannenkoek met kaas en spek

Zo zie je dat er ook voor die fase hele lekkere alternatieven zijn!

Hartige teff-hüttenkase pannenkoeken

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • Voor het pannenkoekenbeslag:
 • 6 eieren

 • 6 el teffmeel (ik gebruikte wit teffmeel)

 • 1 el elk van gerookte paprika, uipoeder en knoflookpoeder

 • 1 tl Keltisch zeezout

 • 300 g hüttenkäse

 • Vulling:
 • 2 tenen knoflook

 • 1 grote ui

 • roerbakgroenten, bijv. prei, kastanjechampignons, paprika’s, etc.

 • kokosvet, om te bakken

 • verse peper en Himalayazout

 • uitgebakken spekjes, krokant gebakken kipgehakt en/of gekookte ham

 • kaas (geraspt of in plakken)

Stappen

 • Maak het beslag:
 • Doe het teffmeel in een kom, samen met de kruiden en het zeezout en roer dit goed door. Doe de eieren bij de kom en meng dit samen met de hüttenkäse door het meel tot een glad beslag.
 • Maak de vulling:
 • Maak knoflook, ui en groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de roerbakgroenten in stukjes.
 • Smelt kokosvet in de pan en smoor de ui met de knoflook. Roerbak daarna de rest van de roerbakgroenten bij het uimengsel. Breng op smaak met verse peper en zout.
 • Bak de pannenkoeken:
 • Smelt kokosvet in een koekenpan. Giet hierin een deel van het beslag en laat het uitlopen over de bodem. Verdeel vulling naar keuze over het beslag.
 • Laat nu de onderkant bruin worden. Draai de pannenkoek om.

  Het omdraaien van een pannenkoek met vulling kan een uitdaging zijn. Je kunt er eventueel een deksel of een plat bord voor gebruik. Leg deze over de koekenpan en draai ze dan samen om. De pannenkoek ligt dan ondersteboven op het bord. Gebruik ovenhandschoenen! Laat daarna de pannenkoek van het bord terug in de pan glijden.
 • Laat de onderkant goudbruin en knapperig worden. Smakelijk!

Notities

 • Voor circa 2 personen (maar eet tot je verzadigd bent; dus pas het gerust aan).
 • RMR2.0: Teffmeel staat, net als andere glutenvrije meelsoorten en amandel- en kokosmeel op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Zoek je een pannenkoekenrecept wat wel past bij fase 2 en 3 kijk dan eens naar één van deze recepten: ‘Zaden- en pittenpannenkoek met kaas en spek‘ of ‘Pannenkoek gevuld met pesto-preigehakt‘.
 • RMR2.0 fasen: Dit recept past bij fase 1 en 4. Gebruik producten van de lichtrode lijst met mate en alleen als ze je eigen gezondheids- en gewichtsdoelen niet schaden.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

  • Beste Arlette,
   Allereerst wil ik even kwijt dat je reactie niet heel erg respectvol op mij overkomt. Dat vind ik jammer, zeker gezien het feit ik deze website onderhoudt vanuit mijn passie voor gezonde voeding en de drive om dit te delen met anderen. Zonder daar iets voor terug te vragen. Ik wilde je dat teruggeven, want misschien kun je daar dan een volgende keer rekening mee houden. Ook in reacties naar anderen.

   Verder vind ik het prima dat je kritisch bent. Graag zelfs. Dat moedig ik juist aan. Er is zoveel informatie, vaak ook tegenstrijdig. Ga daarom zelf op zoek naar je eigen waarheid. Doe je eigen onderzoek en kies waar je zelf achter staat. Op die manier kun je ook van mijn website kiezen wat daarvan past bij datgene wat jij zoekt. En de rest negeren.

   En nu terug naar je vraag, of liever gezegd je stelling dat teff niet keto is. Ik ben het daar niet mee eens. Ik denk dat teff wel degelijk kan passen in een gezonde ketogene leefstijl. Maar wat is nu eigenlijk ‘keto’? Zelf vind ik een maaltijd ‘keto’ als je ofwel in ketose blijft (aannemende dat je dat van te voren was), of wanneer deze maaltijd het toestaat dat je (liefst ruim) vóór je volgende maaltijd weer in ketose komt.

   Nu is het zo, dat dat bij dezelfde maaltijd voor iedereen heel verschillend is. Het ligt o.a. aan:
   – je gezondheidstoestand, bijv. of je wel of niet insuline-ongevoelig(er) geworden bent
   – het aantal eetmomenten op een dag; als je minder vaak iets in je mond stopt (dus ook snackmomenten tellen mee) kun je meer khd gebruiken en toch in ketose blijven of komen
   – wanneer je eet (= tijdstip)
   – hoeveel je beweegt
   – hoeveel zonlicht je krijgt
   – hoeveel diepe slaap je krijgt

   Met mijn eigen leefstijl kan ik prima een teff-pannenkoeken eten en in ketose blijven, of er voor m’n volgende maaltijd weer in komen. Er zijn mensen die maar 20 khd op een dag kunnen eten om in ketose te blijven en er zijn anderen die er 150 kunnen eten en in ketose blijven. Hoe dat voor jou is, weet ik uiteraard niet.
    
   Als hulpmiddel kun je bij recepten op mijn website ‘Keto en zo’ kijken voor welke fase van de Real Meal Revolutie 2.0 een recept geschikt is. De RMR2.0 is een koolhydraatarme leefstijl die zich allereerst richt op gezondheid en daarna op gewicht. De methode is ook wetenschappelijk onderbouwd. Deze methode kent 4 fasen en fase 3 noem ik zelf de ketogene fase. Als je de richtlijnen van die fase volgt, dan zou het me verbazen als je niet in ketose komt (na een omschakelperiode van suikerverbrander naar vetverbrander). Het is de fase waarin producten met meer khd ook niet of in heel beperkte mate zijn toegestaan.
   Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je hier: https://ketoenzo.nl/de-real-meal-revolutie/
   Meer over ketose en ketonen vind je hier: https://ketoenzo.nl/alles-over-ketose-en-ketonen-een-overzicht/
    
   Ik ben nu voor alle recepten op mijn website aan het beschrijven voor welke fase van de RMR2.0 ze geschikt zijn. Dat is veel werk, dus het duurt nog wel een tijdje voor ik klaar ben, maar inmiddels heb ik ook al best veel recepten ‘gelabeld’. Onderaan het recept kun je lezen voor welke fase een gerecht geschikt is. Ook kun je zoeken op de labels:
   https://ketoenzo.nl/tag/rmr2-0-fase-3/ : alle recepten die bij fase 3 passen (eventueel met beperking; dat lees je onder het recept)
   https://ketoenzo.nl/tag/rmr2-0-fase-3-aanpassing/ : recepten die je met een aanpassing geschikt kunt maken voor fase 3.

   Het recept van deze teff-pannenkoeken past niet bij fase 3. In de blog wordt er wel verwezen naar twee recepten die wel bij fase 3 passen.

   Ik hoop dat ik hiermee wat nuance heb kunnen geven aan jouw reactie en je heb kunnen helpen om die recepten te vinden die ook in jouw definitie waarschijnlijk wel keto zijn. Met vriendelijke groet, Cora

 1. Ik bedank je voor het duidelijk antwoord en vermeld er even bij dat mijn reactie heel spontaan en eigenlijk een vraag naar mezelf was en zeker helemaal niet de bedoeling om die in uw website te plaatsen …in elk geval zo ziet het er niet naar uit als ik hier reageer ….
  …er duiken inderdaad alle dagen nieuwe beweringen op van mensen die het goed bedoelen ….ik werk helemaal niet bij fases …of iets is Keto of het is het niet en zie dat ik hier helemaal niet op mijn plaats ben … oude soorten graan, zoals Teff, spelt, Timilia, einkorn, passen niet binnen het keto dieet. Het maakt ook niet uit of het tarwe, haver, gerst of rogge is. Granen en meelproducten bevatten te veel zetmeel. Ook volkoren granen passen niet binnen het keto dieet.
  Met vriendelijke groeten .

  • Hallo Arlette, als je wilt dat alle recepten naadloos aansluiten bij jouw manier van eten ben je hier inderdaad niet op je plek. De Real Meal Revolutie 2.0 is wel glutenvrij; vandaar dat glutenhoudende soorten graan op de rode lijst staan. Die passen niet bij deze koolhydraatarme en vet gezonde leefstijlmethode. Maar glutenvrije ‘graan- en meelsoorten’ zoals amandelmeel, kokosmeel, maar ook teff en rijst op de lichtrode lijst staan. Deze passen in fase 4, wanneer je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt en je van deze gezonde manier van leven een leefstijl hebt gemaakt voor de rest van je leven. Maar alleen af en toe en met mate en zo lang het je bereikte doelen niet schaadt. Vandaar dat je op mijn website ook dat soort recepten kunt vinden. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.