‘Vroeger’ vond ik brood met veel granen, zaden en pitten het lekkerst. Veel meer smaak dan een gewoon brood en lekker om op te knabbelen. Met pannenkoeken had ik hetzelfde.
De meeste soorten graan eet ik al jaren niet meer vanwege de gluten en de koolhydraten. Sinds ik koolhydraatarm eet, maak ik pannenkoeken van eieren, roomkaas en psylliumvezels. Nooit aan gedacht dat ik daar natuurlijk ook gewoon zaden en pitten in kon doen.
Inspiratie uit Ameland
Tot vorige week. Toen maakte ik voor de kinderen een pak Amelander pannenkoekenmix klaar. Van vakantie meegenomen. Een mix van 5 verschillende biologisch geteelde granen. Gemalen in een oude molen op het eiland.
Het bracht me op het idee om door onze eigen pannenkoeken zaden en pitten te doen. Voor het crunchy gevoel en de smaak. Ik vond het een groot succes. Zó zalig. De zaden en pitten combineerden heel goed met kaas en spek. Ik heb dan ook heerlijk zitten knabbelen en genieten.
Zaden-pittenpannenkoek met kaas en spek
Ingrediënten
- Pannenkoekmix voor 1 pannenkoek:
2 eieren
50 g roomkaas
1/2 tl psylliumvezels
1/2 tl psylliumvezelpoeder (of vervang door 1 tl psylliumvezels extra)
1 tl Al-andalus (Jonnie de Boer kruidenmix; een mengsel van komijnzaad, korianderzaad, gerookte paprikapoeder, peper, venkelzaad, oregano, anijszaad, laurier en peterselie)
Himalyazout en verse peper
2 tl Omegamix (of vervang door gemengde zaden en pitten)
2 tl zonnebloempitten
- Verder:
kokosvet of spekvet
plakken kaas
uitgebakken ontbijtspek
klein handje zonnebloem- en pompoenpitten om te bestrooien
Stappen
- Mix alle ingrediënten van de pannenkoekmix goed door elkaar. Laat het liefst dit beslag een tijd rusten, zodat de psylliumvezels kunnen binden. Je zult de pannenkoek dan makkelijker om kunnen draaien. Mix het voor gebruik nog 1 keer door elkaar.
- Smelt het kokos- of spekvet in een koekenpan en laat het heet worden. Giet het beslag in de pan en laat het naar alle kanten goed uitlopen.
- Leg het uitgebakken spek en de plakken kaas op de pannenkoek. Strooi er de extra zonnebloem- en pompoenpitten over.
- Laat de pannenkoek aan de onderkant mooi bruin worden en aan de bovenkant een beetje droger.
- Draai de pannenkoek om en laat ook deze kant mooi bruin worden. Smakelijk!
Notities
- RMR2.0: Zachte volle zuivel (roomkaas) staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit recept zit 50 g roomkaas. Dat is circa 50 ml.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Vandaag deze pannenkoek gebakken en moet zeggen, dat het een prima en lekker recept is. Vooral de tip om de boel even te laten staan om de juiste binding te krijgen was een leermomentje. Voor het spek had ik nog wat pancetta liggen, dat lekker droog is en mooi uitbakt. Al vaker met pannenkoeken geëxperimenteerd, maar dit beslag is mooi flexibel en heeft goede binding. De smaak is voortreffelijk en na 1 zo’n pannenkoek is het buikje wel weer goed vol. Deze moet ik er in houden van mijn eega.
Hallo Harrie,
Wat leuk om je enthousiaste reactie te lezen! Dank je wel daarvoor. Groetjes, Cora