Wij hebben altijd een voorraadje zaden- en pittenmix staan. Bijvoorbeeld voor in een bakje Griekse yoghurt. Dan kun je er zo lekker op kauwen. Bovendien zijn zaden en pitten super gezond. Zie de blog ‘Fitter door pitten‘.

Tel uit je winst

Zo’n pittenmix kun je ook kant-en-klaar kopen. Dat hebben wij ook een tijd gedaan. Tot ik eens ging rekenen. Tijdens een ‘1+1 gratis’ aktie. Daar kan je niet tegenop, zou je denken. Toch wél dus.

Tegenwoordig mixen we dus zelf. Fluitje van een cent. We kopen de zaden en pitten online. Die gebruik ik ook voor bijvoorbeeld zaden- en pittencrackers. De zaden en pitten bewaren we koel. In een doos in de garage. Zodra de voorraad bijna op is, gaan we weer aan de slag.

Zaden- en pitten ‘omega-mix’

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • 1 kop chiazaad

 • 1 kop bruin lijnzaad

 • 1 kop blond lijnzaad

 • 1 kop zonnebloempitten

 • 1 kop pompoenpitten

 • 1 kop sesamzaad

Stappen

 • Pak een willekeurige kop of mok. Gebruik deze als maatbeker. Doe alle zaden en pitten in een grote kom. Meng ze goed door elkaar.
 • Doe de mix in goed afgesloten (glazen) potten.

Notities

 • Uiteraard kun je heel veel variatianten verzinnen op bovenstaande samenstelling. Zelf had ik laatst deze standaardmix aangevuld met maanzaad. Dat gaf een lekker knisperig effect. Meer nog dan het chiazaad.
 • Voeg ook eens hennepzaad toe. Vooral als je vegetarisch of veganistisch eet. Het bevat namelijk heel veel eiwitten, die ook nog eens alle 8 essentiële aminozuren bevatten. Een plantaardige bron van complete eiwitten dus en dat is heel bijzonder.
 • Ik zou zelf niet aanraden om er pijnboompitten in te doen. Daar zit zoveel vet in, dat ze snel oxideren. Wij bewaren ze daarom in de vriezer. Wij vinden ze trouwens ook te duur voor deze standaard-mix.
 • RMR2.0: Zaden en pitten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Je kunt er dus naar hartelust van genieten, tijdens alle fases van deze vet gezonde leefstijl. Gebruik ze dan wel bij je maaltijd, omdat het heel gezond is om tussen maaltijden door niets te eten. Overigens staan noten op de oranje lijst A. Maar die zitten niet in deze mix.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

8 REACTIES

 1. Hoi,
  De pompoen en zonnebloempitten worden die niet geroosterd?
  En de kelder, of gewoon de keukenkast, is dat geen goede bewaarplek?
  Bedankt voor al je fijne recepten, ik ben er erg blij mee?
  Marita

  • Hallo Marita,
   Inderdaad, wij eten alle pitten rauw. Op die manier bevatten/behouden ze de meeste voedingsstoffen.
   Zoek gewoon de koudste plek die je hebt, dat is het beste. Om oxidatie zoveel mogelijk tegen te gaan. Wij bewaren de mix nog een paar weken in de keukenkast. Maar de voorraad ligt koel en donker.
   Bedankt voor je fijne feedback!
   Groetjes, Cora

  • Hoi Emilie, ik bestel bij Pit&Pit en/of Bas Boer noten. Met beide heb ik goede ervaringen, zowel qua producten, als levering, als service. Bij Pit&Pit koop ik ook andere dingen zoals Konjacpoeder (om soepen en sauzen te binden), psylliumvezels en kruiden.
   Groetjes, Cora

 2. hallo Cora, ik dacht dat lijnzaad niet opgenomen wordt door je lichaam, tenzij het gebroken is.
  Maar gebroken lijnzaad bewaren is weer niet handig aangezien het dan te snel oxideert.
  Jij gebruikt dus wel heel lijnzaad, ook al wordt het niet goed opgenomen?
  groetjes Anja

  • Hoi Anja, Ik maal het soms zelf (voor crackers) en voor de rest eet ik heel aandachtig en kauw ik heel goed om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit m’n eten te halen. Ik ben dan zelf het ‘koffiemolentje’ zeg maar.
   Groetjes, Cora

 3. misschien leuk om te weten: momenteel bij Holland & Barrett de Omega Mix in de aanbieding.
  3 halen = 1 betalen. Dus 3 x 200 gram voor 3,09 euro. (Geldig tot 29 september, zolang de voorraad strekt)

  • Hallo Anja, dat is inderdaad een mooie aanbieding. Maar ik heb voor de grap ook hiermee de berekening gemaakt. Deze mix kost nu 4,12 euro per kilo. Precies dezelfde samenstelling als in dat zakje maak ik (met de prijs die ik betaal voor m’n zaden en pitten) uitkomen op 3,50 euro per kilo. Dus zeker als je toch zaden en pitten bestelt is het nog steeds de moeite waard. Extra voordeel is dat je voorraad zaden en pitten ook harder gaat. Je kunt ze dan in grotere hoeveelheid inkopen en het voordeel daarvan meepikken. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.