Bij ons is ‘groen zeezout’ een begrip. Meer dan een jaar geleden kocht mijn man een paar potjes zout bij de buurtsuper. Uit de opruimbak. Gevalletje niet vaak genoeg verkocht.

Eén van die potjes heette Sel Marin. Ofwel: zeezout. Er zat Keltisch zeezout in met kruiden. ‘Rijk aan mineralen’ en extra lekker bij gegrild vlees of over salades. Inhoud: 94% Frans zeezout uit de Guérande en 6% kruiden: tijm, rozemarijn en oregano.

Vochtig

Het zout bleef een beetje ongebruikt in de kast staan. Grof Keltisch zeezout gebruik ik vooral in soepen en roerbakschotels, maar ik gebruik dan meestal los zout en losse kruiden. Ergens vond ik het een beetje zonde om dit ‘luxe’ zoutpotje ervoor te gebruiken, want dan zou het zo leeg zijn. In een grote soeppan of pan met bottenbouillon gaat best wel wat zout namelijk.

Het ‘gewone’ Keltische zeezout is grijs en heel vochtig. Het is onbewerkt en zelfs niet gedroogd. Daarom kun je het niet in een zoutmolen gebruiken. Je kunt het ook gedroogd kopen, maar dan is het bijna 4 keer zo duur. Dat is niet helemaal een eerlijk vergelijk natuurlijk, want bij het vochtige zout betaal je ook voor het vocht wat erin zit. Maar toch…

Droog

Het Sel Marin was wel gedroogd. Toen ik een lege kruidenmolen over had, deed ik het daarin. Binnen de kortste keren was het zout een grote hit. We gebruikten het over een ei, een avocado, de groenten op ons bord, of over een salade. Om maar eens wat te noemen. Vooral ook Maaike was er gek op.

Groen zeezout

Voor het gemak schreef Maaike de naam op de dop. Net als bij onze andere kruidenmolentjes. Dan grijp je nooit mis. Sel Marin vond ze niet leuk. Dus noemde ze het groen zeezout. Toen het bijna op was, vroeg ze of we groen zeezout bij konden kopen. Nou, nee dus… het zat tenslotte niet meer in het assortiment. Maar toen kwam ik op een idee. Want ik droog vaak m’n eigen kruiden. Waarom zou ik dan niet m’n eigen kruidenzout drogen? Dat was wel een experimentje waard.

Geslaagd experiment

Ik kan nu zeggen dat het experiment geslaagd is. Zowel de kruiden als het zout zijn mooi gedroogd en doen het prima in de zoutmolen. En opnieuw is het zout heel erg populair. Gisteren ging het nog over de bonen en later de sla. Het is alweer bijna tijd om nieuwe te maken.

Groen zeezout

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • verse rozemarijn

 • verse tijm (ik gebruikte 3 soorten tijm, waaronder ook citroentijm)

 • verse oregano

 • Vochtig grijs, onbewerkt Keltisch zeezout

Stappen

 • Was de kruiden (indien nodig) en slinger ze goed droog. Dat kan in een sla-centrifuge maar het werkt ook goed als je de kruiden in een waszak stopt en de zak dan zelf rondslingert. Ook nog eens goede oefening 😉 En met grote hoeveelheden is een gewone centrifuge helemaal een uitkomst. Met de kruiden in een waszak uiteraard. Dat truukje had m’n moeder bedacht.
 • Snijd de kruiden fijn en meng het dan met het zeezout.
 • Leg een krant onderin een lage doos. Leg hierop vellen wit keukenpapier. Strooi het kruidenzout gelijkmatig over het keukenpapier.
 • Zet het doosje op een droge, warme en geventileerde plaats. Bij ons is dat meestal de zolder. Mijn moeder gebruikt hiervoor de serre.
 • Wrijf af en toe met je vingers door het kruidenzout om ze door elkaar te husselen. Op deze manier krijgt het de kans om gelijkmatig te drogen.
 • Laat staan tot zowel het zout als de kruiden helemaal droog zijn en doe het dan over in een kruidenmolen of een potjes. Ik heb het ongeveer 1 week laten staan. Smakelijk!

Notities

 • Varieer gerust met kruiden en maak zo je eigen kruidenzout-creaties. Dat ga ik ook zeker doen na dit eerste geslaagde experiment.
 • Net zoals we onterecht bang gemaakt zijn voor vetten, zijn we ook onterecht bang gemaakt voor zout. Te weinig zout is veel slechter voor ons dan teveel zout. En wat teveel is, is iets héél anders dan wat ons voorgeschoteld wordt. Wil je daar meer over weten, lees dan het boek The Salt Fix van James DiNicolantonio; een zeer gerespecteerd wetenschapper die het helemaal voor je uitzocht. Of zoek eens een podcast of YouTube video met hem op.
 • RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.