Gourmetten is leuk. Gezellig om te doen. Genieten, samen met familie of vrienden. Een beetje kneuterig. Maar vooral ook heel erg lekker. Allerlei kleine gerechtjes en iedereen kiest zelf waar hij of zij zin in heeft.
Gemakkelijk…
Als je wilt gourmetten wordt het je door de buurtsuper of de slager zo makkelijk mogelijk gemaakt. Vlees is gesneden en gemarineerd en ook sauzen, salades en allerlei hapjes zijn kant-en-klaar te koop.
Helaas worden hiervoor meestal niet de meest gezonde ingrediënten gebruikt. Denk aan suiker. Eventueel onder één of meerdere schuilnamen. Of glutenhoudende granen. En dan hebben we het nog niet gehad over plantaardige olie, aroma’s, smaakversterkers, conserveringsmiddelen en andere E-nummers.
… of liever meukvrij?
Als je zelf je gourmetgerechtjes maakt dan heb je de ingrediënten zelf in de hand. Begin met gezonde producten. Onbewerkt en van een goede kwaliteit. Maak daar je eigen gezonde en overheerlijke creaties van.
Dat is ook nog eens heel leuk om te doen. Muziekje op en aan de slag! En je kunt natuurlijk ook je tafelgenoten erbij betrekken. Ga gezellig samen de keuken in of laat iedereen wat zelfgemaakte gerechtjes meenemen.
Eigen smaakmakers
Maak gebruik van je eigen voorraad. Ik gebruikte m’n zelfgemaakte sambal, pesto, geroosterde paprikapesto, ketchup en kruiden(zout). Zo makkelijk! Ook lagen er nog oopsiebroodjes met pitten en zaden- en pittenbrood in de vriezer. En ik maakte zelf mayonaise als basis voor sauzen en dressingsen.
Gourmetrecepten
Hieronder vind je de recepten en foto’s van de gerechten die wij laatst bij het gourmetten maakten. Niet allemaal afgewogen en afgemeten. Daar had ik geen tijd voor. Bovendien is dat ook helemaal niet nodig. Hoeveelheden komen bij marinades en kruidenmengsels niet zo nauwkeurig. Doe het op gevoel en proef eventueel of het al op smaak is.
Onder de recepten vind je nog wat tips om handig te plannen en informatie over hoe deze gourmetgerechtjes passen binnen de koolhydraatarme en vet gezonde leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie en het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’.
Sauzen & dips en zo | ||
---|---|---|
Guacemole | Prak een avocado en meng met fijngehakte knoflook, rode peper, ui, tomaat, citroensap, verse peper en Himalayzout. | |
Mayonaise | Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. | Mix eidooier met mosterd. Voeg druppel voor druppel en daarna in een klein straaltje milde olijfolie toe tot er een dikke mayonaise ontstaat. Voeg verse peper, Himalayazout, groene kruiden en citroensap toe. |
Tomatenketchup | Zelfgemaakt, uit voorraad. | |
Knoflooksaus | Meng Griekse yoghurt en/of zelfgemaakte mayonaise met geperste knoflook, verse peper en zout, munt, groene tuinkruiden, citroensap en citroenrasp. | |
Kerriesaus | Meng zelfgemaakte mayonaise met Griekse yoghurt, verse gember, groene stevia, kerrie en/of currypoeder (bijv. Curry Madras, Jonnie de Boer), verse peper en Himalayazout, kleine stukjes verse ananas en lente-ui in ringetjes. | |
Pesto | Meng zelfgemaakte pesto met extra olijfolie. | |
Knoflook-kruidenboter | Laat roomboter bij kamertemperatuur zacht worden. | Meng de boter met uitgeperste knoflook, groene tuinkruiden, verse peper en Himalayazout. |
Aardappelen, groenten & fruit | ||
---|---|---|
Rösti | Aardappelen net niet beetgaar koken en grof raspen. Ui en paprika smoren met fijngehakte knoflook. | Ei loskloppen met ruim slagroom. Alles mengen met uitgebakken spekjes, verse peper, Himalayazout, paprikapoeder, kerrie en (Italiaanse) kruiden. |
Gekruide aardappelbolletjes | Beetgare aardappelbolletjes of krieltjes kopen of met een meloenboor aardappelbolletjes uitsteken en beetgaar koken. | Aardappeltjes mengen met milde olijfolie, verse rozemarijn en tijm, verse knoflook, verse peper en Himalayazout, gerookte paprikapoeder en kerrie. |
Gevulde kastanjechampignons | Steeltje van de kastanjechampignons verwijderen en het hoedje iets verder uithollen. | Vullen met een mengsel van roomkaas, verse knoflook, verse peper en Himalayazout, tuinkruiden en uitgebakken spekjes. |
Champignons, paprika, courgette, uien, prei | In grove stukken snijden, voor op de grillplaat / steengrill. | |
Komkommer, snoeptomaatjes, chayote | Als knabbel voor erbij. | |
Lente-ui, taugé | Als bijgerecht voor in de pannetjes. Lekker bijv. bij een omeletje of de Japanse biefstuk. | |
Ananas, Jonagold appel, mandarijn. Druiven | Fruit schoonmaken en in stukken. Warm of koud, als bijgerechtje of als toetje. Tip: lekker met wat gesmolten chocolade (85% cacao). | |
Gedroogde tomaatjes | ||
Slim plannen
Hieronder wat tips om je gourmet slim te plannen. Dat scheelt zorgen, energie en tijd.
- Bedenk ruim van te voren wat je wilt maken en maak een boodschappenlijst. Op die manier zorg je dat je alles in huis hebt als je begint.
- Maak een afstreeplijstje, zodat je weet wat je nog moet doen. Zet het alvast in een logische volgorde.
- Sommige dingen kun je prima één of meerdere dagen van te voren doen; op een moment dat het jou het beste uitkomt. Denk aan spekjes uitbakken, noten, zaden en pitten roosteren, kruidenknoflookboter maken, citroenen en/of sinaasappels raspen en uitpersen, kaas raspen, eieren koken, (zoete) aardappel beetgaar koken en op smaak brengen of er rösti van maken, etc.
- Haal ingevroren vlees en/of smaakmakers de avond van te voren uit de vriezer.
- Begin met het voorbereiden van wat basisingrediënten die je kunt gebruiken in marinades, sauzen en/of salades en voor het op smaak brengen van gehakt. Snipper witte en/of rode uien, hak verse knoflook, gember en rode peper. Pers een citroen en/of sinaasappel uit.
- Zet ook andere basisingrediënten voor marinades en kruidenmengsels klaar: milde olijfolie, tamari (= gefermenteerde, koolhydraatarme sojasaus), kruiden.
- Maak gebruik van kant-en-klare kruidenmengsels. Zelf gemengd of gekocht. O.a. van Jonnie de Boer kun je lekkere kruidenmengsels zonder toevoegingen kopen.
- Maak dan in één keer alle marinades. Dit scheelt echt veel tijd. Snijd daarna het vlees en/of de vis in stukjes en voeg ze aan de betreffende marinade toe. Dan kan de marinade zo lang mogelijk intrekken.
- Breng dan alle gehakt eerst op smaak qua zout. Ga uit van 3 theelepels (= 1 eetlepel) Keltisch zeezout op ongeveer 1 kilo ongekruid gehakt. Voeg eventueel ook al verse peper toe. Verdeel dan het gehakt in bijvoorbeeld 3 stukken en voeg aan ieder stuk de gewenste verdere ingrediënten toe. Tip: bak een proefballetje en breng dan het gehakt eventueel extra op smaak. Op deze manier kun je met weinig moeite verschillende gerechtjes maken.
- Ga dan verder met sauzen en salades.
- Maak tenslotte de groenten en eventueel wat fruit klaar.
Gourmetten en de Real Meal Revolutie
Alle gerechtjes die hierboven staan passen bij de koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl volgens de Real Meal Revolutie. De meeste ingrediënten staan op de groene lijst. Onbewerkt vlees, vis, smaakmakers, groene stevia, gezonde vetten en veel van de gebruikte groenten. Sommige ingrediënten staan op de oranje lijsten. Denk bijv. aan slagroom, roomkaas en noten (oranje lijst A) of aardappelen, pinda’s en sinaasappel (oranje lijst B). In één marinade gebruikte ik een beetje honing (lichtrode lijst).
Zit je in fase 2 of 3 van de Real Meal Revolutie hou dan zelf de gekleurde lijsten in de gaten om te zien wat er wel of niet bij past. Hieronder lees je daar meer over.
Gezond worden en blijven in 4 stappen
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.