Gourmetten is leuk. Gezellig om te doen. Genieten, samen met familie of vrienden. Een beetje kneuterig. Maar vooral ook heel erg lekker. Allerlei kleine gerechtjes en iedereen kiest zelf waar hij of zij zin in heeft.

Gemakkelijk…

Als je wilt gourmetten wordt het je door de buurtsuper of de slager zo makkelijk mogelijk gemaakt. Vlees is gesneden en gemarineerd en ook sauzen, salades en allerlei hapjes zijn kant-en-klaar te koop.

Helaas worden hiervoor meestal niet de meest gezonde ingrediënten gebruikt. Denk aan suiker. Eventueel onder één of meerdere schuilnamen. Of glutenhoudende granen. En dan hebben we het nog niet gehad over plantaardige olie, aroma’s, smaakversterkers, conserveringsmiddelen en andere E-nummers.

… of liever meukvrij?

Als je zelf je gourmetgerechtjes maakt dan heb je de ingrediënten zelf in de hand. Begin met gezonde producten. Onbewerkt en van een goede kwaliteit. Maak daar je eigen gezonde en overheerlijke creaties van.

Dat is ook nog eens heel leuk om te doen. Muziekje op en aan de slag! En je kunt natuurlijk ook je tafelgenoten erbij betrekken. Ga gezellig samen de keuken in of laat iedereen wat zelfgemaakte gerechtjes meenemen.

Eigen smaakmakers

Maak gebruik van je eigen voorraad. Ik gebruikte m’n zelfgemaakte sambal, pesto, geroosterde paprikapesto, ketchup en kruiden(zout). Zo makkelijk! Ook lagen er nog oopsiebroodjes met pitten en zaden- en pittenbrood in de vriezer. En ik maakte zelf mayonaise als basis voor sauzen en dressingsen.

Gourmetrecepten

Hieronder vind je de recepten en foto’s van de gerechten die wij laatst bij het gourmetten maakten. Niet allemaal afgewogen en afgemeten. Daar had ik geen tijd voor. Bovendien is dat ook helemaal niet nodig. Hoeveelheden komen bij marinades en kruidenmengsels niet zo nauwkeurig. Doe het op gevoel en proef eventueel of het al op smaak is.

Onder de recepten vind je nog wat tips om handig te plannen en informatie over hoe deze gourmetgerechtjes passen binnen de koolhydraatarme en vet gezonde leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie en het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’.

 Vleesgerechten
Oosterse kip
Maak een marinade van milde olijfolie, sesamolie, tamari en/of coconut aminos, fijngesneden ui en paprika, verse knoflook, verse gember, citroensap, worcestershiresaus, vissaus, sambal, gemalen komijn, verse peper en Himalayazout.Laat stukjes kipdijfilet op een koele plek minimaal 1 uur marineren.

Tip: lekker met cashewnoten
Kip in sinaasappelmarinadeMaak een marinade van milde olijfolie, sap en rasp van een sinaasappel, fijngesneden ui, verse knoflook, sambal, kruiden (1 tl soto en 1 tl curry madras; beide Jonny de Boer kruidenmengsels), verse peper en Himalayazout.Laat stukjes kipdijfilet op een koele plek minimaal 1 uur marineren.
Italiaanse kip cordon blueStukjes kipdijfilet gevuld met pesto, ham en kaasStukjes kip insnijden en openklappen. Insmeren met pesto, vullen met stukje ham en dikker stukje kaas (op maat). Dichtklappen en met een prikkertje vastzetten.
Japanse biefstuk
Maak een marinade van sesamolie, tamari / coconut aminos, rauwe honing, verse gember, heel fijn gesneden rode peper (of vervang door sambal), verse peper en Himalayazout en sesamzaadjes. Laat stukjes biefstuk op een koele plek minimaal 1 uur marineren.
Mini blinde vinken
Snijd blinde vinken in plakken.
Souvlaki van varkenshaasMaak een marinade van milde olijfolie, verse knoflook, gesnipperde ui, gerookt paprikapoeder, oregano, verse peper en Himalayazout. Snijd varkenshaas in stukjes of plakken en laat minimaal 1 uur marineren.
Turkse lamskofta's
300 g lamsgehakt mengen met verse knoflook, verse gember, heel fijn gesneden rode peper, gedroogde citroenschil, kruiden (munt, oregano, tijm, komijnzaadjes, nootmuskaat, koriander), verse peper en 1 tl Keltisch zeezout.Maak kleine ovale kofta's van het gehakt.

Tip: ook leuk aan een prikkertje, eventueel met een stukje ui en paprika.
Pinda balletjes
300 gram gehakt mengen met 3 tl pindakaas, ui, knoflook, 2 tl coconut aminos, 1-2 tl sambal, peper en 1 tl Keltisch zeezout. Rooster wat rauwe pinda's in een droge koekenpan. Laat afkoelen en hak ze grof. Meng door het gehakt en vorm er balletjes van.
Hamburgertjes
300 gram gehakt mengen met 2 tl mosterd, 3 el suiker- en zoetstofvrije tomatenketchup, ui, knoflook, nootmustkaat, verse peper en 1 tl Keltisch zeezout. Vorm kleine hamburgertjes van het gehakt.
Mini sla-vinken
300 gram gehakt mengen met 2 tl mosterd, gesnipperde ui, verse knoflook, nootmuskaat, verse peper en 1 tl Keltisch zeezout.Vorm kleine worstjes van het gehakt en omwikkel met een stukje ontbijtspek.
Ham
In reepjes, voor bij andere gerechtjes.
Ontbijtspekreepjes

Naar voorkeur ofwel van te voren uitbakken of tijdens het gourmetten.

Voor bij andere gerechtjes.
 Visgerechten
Wokgarnalen in pestomarinadeMaak een marinade van groene pesto met extra olijfolie, een scheutje citroensap, peper en zout.Laat de wokgarnalen minimaal een uur op een koele plaats marineren.
Wokgarnalen in teriyakimarinade
Maak een marinade van milde olijfolie, sesamolie, tamari / coconut aminos, appelciderazijn en/of frambozenazijn, chilipoeder en/of chilivlokken, groene stevia, sesamzaadjes en in ringetjes gesneden lenteui. Tip: maak wat meer en gebruik de helft van de marinade voor de teriyaki zalm.

Laat de wokgarnalen minimaal een uur op een koele plaats marineren.
Teriyaki zalm
Maak een marinade van milde olijfolie, sesamolie, tamari / coconut aminos, appelciderazijn en/of frambozenazijn, chilipoeder en/of chilivlokken, groene stevia, sesamzaadjes en in ringetjes gesneden lenteui. Snijd de zalm in stukjes en laat deze minimaal een uur op een koele plaats marineren.
Gemarineerde zalmMaak een marinade van wat milde olijfolie, citroensap, peper en zout, dille en in ringetjes gesneden lenteui. Snijd de zalm in stukjes en laat deze minimaal een uur op een koele plaats marineren.
Kabeljauwhaasje met paprikapesto in spekSnijd de kabeljauw in stukjes. Bestrooi deze met verse peper en Himilayazout en Al-Andalusis kruiden (Jonnie de Boer). Stukjes kabeljauw insnijden en open leggen. Besmeren met gegrilde paprikapesto. Gedroogd tomaatje erop. Dichtklappen en met stukje spek omwikkelen.
 Salades
Kool-ananassaladeMeng witte kool met bleekselderij, verse ananas en lente-ui. Maak een dressing van zelfgemaakte mayonaise, Griekse yoghurt, verse gember, groene stevia, tuinkruiden, kerriepoeder en gerookte paprikapoeder.
IJsbergsla
Meng ijsbergsla met wortel, paprika, groene appel en kokommer.Maak een dressing van extra vierge olijfolie, appelciderazijn, evenuteel groene stevia, peper en zout.
 Sauzen & dips en zo
Guacemole
Prak een avocado en meng met fijngehakte knoflook, rode peper, ui, tomaat, citroensap, verse peper en Himalayzout.
Mayonaise
Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
Mix eidooier met mosterd. Voeg druppel voor druppel en daarna in een klein straaltje milde olijfolie toe tot er een dikke mayonaise ontstaat. Voeg verse peper, Himalayazout, groene kruiden en citroensap toe.
Tomatenketchup
Zelfgemaakt, uit voorraad.
Knoflooksaus
Meng Griekse yoghurt en/of zelfgemaakte mayonaise met geperste knoflook, verse peper en zout, munt, groene tuinkruiden, citroensap en citroenrasp.
Kerriesaus
Meng zelfgemaakte mayonaise met Griekse yoghurt, verse gember, groene stevia, kerrie en/of currypoeder (bijv. Curry Madras, Jonnie de Boer), verse peper en Himalayazout, kleine stukjes verse ananas en lente-ui in ringetjes.
Pesto
Meng zelfgemaakte pesto met extra olijfolie.
Knoflook-kruidenboter
Laat roomboter bij kamertemperatuur zacht worden.Meng de boter met uitgeperste knoflook, groene tuinkruiden, verse peper en Himalayazout.
 Aardappelen, groenten & fruit
Rösti
Aardappelen net niet beetgaar koken en grof raspen. Ui en paprika smoren met fijngehakte knoflook. Ei loskloppen met ruim slagroom. Alles mengen met uitgebakken spekjes, verse peper, Himalayazout, paprikapoeder, kerrie en (Italiaanse) kruiden.
Gekruide aardappelbolletjes
Beetgare aardappelbolletjes of krieltjes kopen of met een meloenboor aardappelbolletjes uitsteken en beetgaar koken.Aardappeltjes mengen met milde olijfolie, verse rozemarijn en tijm, verse knoflook, verse peper en Himalayazout, gerookte paprikapoeder en kerrie.
Gevulde kastanjechampignons
Steeltje van de kastanjechampignons verwijderen en het hoedje iets verder uithollen.Vullen met een mengsel van roomkaas, verse knoflook, verse peper en Himalayazout, tuinkruiden en uitgebakken spekjes.
Champignons, paprika, courgette, uien, prei
In grove stukken snijden, voor op de grillplaat / steengrill.
Komkommer, snoeptomaatjes, chayote
Als knabbel voor erbij.
Lente-ui, taugé
Als bijgerecht voor in de pannetjes. Lekker bijv. bij een omeletje of de Japanse biefstuk.
Ananas, Jonagold appel, mandarijn. Druiven
Fruit schoonmaken en in stukken. Warm of koud, als bijgerechtje of als toetje. Tip: lekker met wat gesmolten chocolade (85% cacao).
Gedroogde tomaatjes
 Overig
Gekookte eieren
In stukjes, voor erbij
Omeletstruif
Ei loskloppen met verse peper, Himalayazout en (tuin)kruidenOmeletjes bakken met bijv. taugé, lenteui, ham, spekjes en/of kaas
Kaas
Kaas in plakken snijden of raspenLekker over bijv. een omelet, groenten of rösti
Brie
Brie in dikke plakjes snijdenGewoon zo, of even opbakken in het pannetje
Oopsie-broodjes
Tip: maak er een panpizza van.Oopsiebroodje, tomatenketchup, lente-ui, ham, spekjes en kaas bakken in het pannetje.
Zaden- en pittenbrood
Ook lekker om even op te bakken in het pannetje, eventueel met (kruiden)boter.

Slim plannen

Hieronder wat tips om je gourmet slim te plannen. Dat scheelt zorgen, energie en tijd.

  • Bedenk ruim van te voren wat je wilt maken en maak een boodschappenlijst. Op die manier zorg je dat je alles in huis hebt als je begint.
  • Maak een afstreeplijstje, zodat je weet wat je nog moet doen. Zet het alvast in een logische volgorde.
  • Sommige dingen kun je prima één of meerdere dagen van te voren doen; op een moment dat het jou het beste uitkomt. Denk aan spekjes uitbakken, noten, zaden en pitten roosteren, kruidenknoflookboter maken, citroenen en/of sinaasappels raspen en uitpersen, kaas raspen, eieren koken, (zoete) aardappel beetgaar koken en op smaak brengen of er rösti van maken, etc.
  • Haal ingevroren vlees en/of smaakmakers de avond van te voren uit de vriezer.
  • Begin met het voorbereiden van wat basisingrediënten die je kunt gebruiken in marinades, sauzen en/of salades en voor het op smaak brengen van gehakt. Snipper witte en/of rode uien, hak verse knoflook, gember en rode peper. Pers een citroen en/of sinaasappel uit.
  • Zet ook andere basisingrediënten voor marinades en kruidenmengsels klaar: milde olijfolie, tamari (= gefermenteerde, koolhydraatarme sojasaus), kruiden.
  • Maak gebruik van kant-en-klare kruidenmengsels. Zelf gemengd of gekocht. O.a. van Jonnie de Boer kun je lekkere kruidenmengsels zonder toevoegingen kopen.
  • Maak dan in één keer alle marinades. Dit scheelt echt veel tijd. Snijd daarna het vlees en/of de vis in stukjes en voeg ze aan de betreffende marinade toe. Dan kan de marinade zo lang mogelijk intrekken.
  • Breng dan alle gehakt eerst op smaak qua zout. Ga uit van 3 theelepels (= 1 eetlepel) Keltisch zeezout op ongeveer 1 kilo ongekruid gehakt. Voeg eventueel ook al verse peper toe. Verdeel dan het gehakt in bijvoorbeeld 3 stukken en voeg aan ieder stuk de gewenste verdere ingrediënten toe. Tip: bak een proefballetje en breng dan het gehakt eventueel extra op smaak. Op deze manier kun je met weinig moeite verschillende gerechtjes maken.
  • Ga dan verder met sauzen en salades.
  • Maak tenslotte de groenten en eventueel wat fruit klaar.

Gourmetten en de Real Meal Revolutie

Alle gerechtjes die hierboven staan passen bij de koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl volgens de Real Meal Revolutie. De meeste ingrediënten staan op de groene lijst. Onbewerkt vlees, vis, smaakmakers, groene stevia, gezonde vetten en veel van de gebruikte groenten. Sommige ingrediënten staan op de oranje lijsten. Denk bijv. aan slagroom, roomkaas en noten (oranje lijst A) of aardappelen, pinda’s en sinaasappel (oranje lijst B). In één marinade gebruikte ik een beetje honing (lichtrode lijst).

Zit je in fase 2 of 3 van de Real Meal Revolutie hou dan zelf de gekleurde lijsten in de gaten om te zien wat er wel of niet bij past. Hieronder lees je daar meer over.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.