Oopsies, wolkenbroodjes of cloud bread

Laatst vierden we de verjaardag van één van onze zonen. Na afloop van het feest eten we dan nog een hapje met de gasten. De jarige heeft uiteraard inspraak in het menu. Deze keer werd het uiensoep met tosti’s. Een mooi moment om creatief te worden met oopsie broodjes.

Oopsie broodjes zijn erg bekend onder ‘low carbers’. Onder mensen die net als wij koolhydraatarm en vetrijk eten dus. Ze zijn geliefd als vervanger van brood en zijn eenvoudig te maken. Ze worden ook wel eens wolkenbroodjes of ‘cloud bread’ genoemd.

Zelf vind ik ze fijn als vervanger van bijvoorbeeld een hamburgerbroodje. En je kunt er heerlijke tosti’s mee maken. Maar ze doen me wel een beetje aan een witte boterham denken. Dat vond ik vroeger al zo ‘niks’. Ik was veel meer van de volkoren en zaden- en pittenvariant. Brood eet ik niet meer, maar zaden en pitten vind ik nog steeds erg lekker.

Lekker met pit

Daarom bedacht ik dat ik die oopsie misschien ook wel veel lekkerder zou vinden met pitten en zaden erin. Dus ben ik wat gaan experimenteren. En wat ik dacht bleek waar: ik vind ze véél lekkerder zo. Door de zaden en pitten hebben ze een lekkere crunch. Met kruiden geef je er eenvoudig extra smaak aan. En met de sesamzaadjes bovenop lijken het nu helemaal hamburger’broodjes’.

Hieronder volgt het recept van de oopsie broodjes. Ik maakte er 24 tegelijk. Wat ik over heb, vries ik in. Dat gaat heel goed, maar leg dan wel een stukje bakpapier tussen 2 oopsies, zodat ze niet tegen elkaar vriezen. Ze kunnen bevroren de broodrooster in zodat ze lekker krokant worden. Aanrader!

Oopsie broodjes met pit

Oopsie broodjes met pit

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor het eidooiermengsel:
  • 6 eidooiers

  • 150 g roomkaas

  • 150 g Griekse yoghurt

  • 2 el elk van lijnzaad, chiazaad, sesamzaad

    Update: zelf doe ik er tegenwoordig nog meer en meer verschillende zaden en pitten in

  • 6 el zonnebloempitten

  • 3-4 tl psylliumvezels

  • 1 tl elk van Keltisch zeezout, gerookte paprika en knoflookpoeder

  • Eventueel extra: gedroogde Italiaanse kruiden, of andere kruiden naar smaak

  • Verse peper

  • Geklopte eiwitten:
  • 6 eiwitten

  • 2 tl (wijnsteen)bakpoeder

  • flinke snuf zeezout

Stappen

  • Eieren splitsen:
  • Splits de eieren en doe de eidooiers in een grote kom.

    Doe de eiwitten in een andere kom. Zorg dat de kom vet-vrij is en dat er geen spoortje van het eigeel bij de kom met eiwitten komt. Anders worden de eiwitten niet stijf.
  • Zet de eiwitten met schone gardes in de koelkast. Koele eiwitten zijn makkelijker stijf te kloppen.
  • Eidooiermengsel:
  • Klop eerst de eidooiers met alle andere ingrediënten vermeld bij het eidooier-mengsel.
  • Wanneer je er de tijd voor hebt, laat dit mengsel dan een kwartiertje staan. Hierdoor bindt het mengsel en wordt het dikker en krijg je uiteindelijk een steviger beslag.
  • Eiwitten:
  • Zet tijdig de oven aan op 150-160 graden, zodat deze op temperatuur is wanneer het beslag klaar is.
  • Klop de eiwitten goed stijf met het bakpoeder en wat zout.
  • Spatel dan voorzichtig met stevige slagen het eiwit onder het eigeel-mengsel, tot het goed gemengd is. Stop dan om te voorkomen dat de eiwitten hun luchtigheid verliezen.
  • Bakken:
  • Leg hoopjes beslag op een bakblik met een bakvel of bakpapier.

    Ik gebruikte ongeveer 2 eetlepels per hoopje en ze hadden een doorsnede van ongeveer 10-11 cm. Strijk ze met een lepel een beetje glad.
  • Strooi er eventueel nog extra sesamzaadjes (of andere zaadjes) over.
  • Bak ze 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 150-160 graden Celsius.

    Zet de temperatuur wat lager als ze te (snel) bruin worden. Bij mij stonden ze de eerste 10 minuten op 160 graden en daarna op 150 graden.
  • Ze zijn goed als ze mooi goudbruin zijn en een beetje stevig aanvoelen als je er met je vinger op drukt. Het veert wel wat mee.

    Haal ze uit de oven meteen van het bakpapier en laat ze afkoelen op een rooster. Schrik niet als ze mooi gerezen waren in de oven en nu weer een beetje inzakken. Dat is normaal bij oopsies.

Notities

  • Voor circa 24-27 oopsies, afhankelijk van de grootte.
  • Wil je aan de slag met oopsie broodjes als tosti, lees dan ook eens m’n blog ‘De 30 dagen koolhydraatarme tosti’s challenge.’
  • Alle ingrediënten, met uitzondering van de roomkaas en de Griekse yoghurt, staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Zachte volle zuivel staat op de oranje lijst A en past slechts beperkt in fase 3 van deze vet gezonde leefstijl. Per dag kun je dan 1 product kiezen van deze lijst en deze in de max. aangegeven hoeveelheid gebruiken. Voor zachte zuivel is dat 60 ml. In deze oopsies zit in totaal circa 300 ml zachte zuivel. Wanneer je er 25 stuks van maakt, zou je maximaal 5 oopsies mogen eten wanneer je in fase 3 zit. Mits je geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt die dag.
  • Meer over de vet gezonde, koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.