Kennen jullie ze? De 30 dagen challenges? Waarmee je een bepaalde uitdaging aangaat om in 30 dagen een nieuwe gewoonte aan te leren of een bepaald doel te bereiken [1]?

Ik moest eraan denken toen ik lekkere combinaties aan het bedenken was voor koolhydraatarme en vetrijke tosti’s. Zonder moeite kwam ik al tot ver over de twintig. Toen vond ik het een uitdaging om er 30 te bedenken. Plus nog één, zodat je een maand lang elke dag een andere tosti kunt uitproberen. En dan nooit meer klagen dat je niet weet wat je voor de lunch moet eten 😉 .

Koolhydraatarme tosti’s maak ik uiteraard niet van brood. Ook niet van koolhydraat-arm brood. Tenzij het zelf gemaakt zou zijn van zaden en pitten. En vooral zònder gluten.  Gluten eet ik niet. Ik heb teveel gelezen en gehoord over wat gluten doen in ons lijf. In onze darmen maar ook in onze hersenen. Ik heb het zelf ook ervaren [2].

Gluten staan ook niet voor niets op de rode lijst van de Real Meal Revolutie [11]. Koolhydraatarm brood is in mijn ogen vooral een marketing truukje. Inspelen op de markt. Koolhydraatarm eten is in. Maar mensen willen wel gemak. Je mag een brood koolhydraatarm noemen als er 30% minder koolhydraten in zitten dan in een ‘normaal’ brood. Hou je dus nog 70% ervan over…

Maar niet getreurd. Er is een goede en eenvoudige brood-vervanger waar je heerlijke tosti’s van kunt maken, namelijk oopsie broodjes. Het recept van de oopsie broodjes die ik ervoor gebruikte vind je in deze blog: ‘Oopsie broodjes met pit’.

Heb je eenmaal je oopsie broodjes gemaakt, dan tover je ze in een wip om in een heerlijke tosti. En zoals gezegd kun je er alle kanten mee op.

Basisrecept

Stap 1: Smeren

Besmeer 2 oopsies met een koolhydraatarm smeersel naar keuze.  Liefst met veel gezonde vetten natuurlijk. Zoek er één die bij de rest van je ingrediënten past. Of kies er één voor de ene en een andere voor de andere kant. Is je smeersel heel neutraal dan kun je het nog wat op smaak maken met kruiden.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • roomboter, mayonaise, mosterd, groene pesto [3], rode pesto [4, 5], (courgette) hummus [6], chilisaus [7, 8], roomkaas, crème fraiche, mascarpone, pindakaas (zonder toevoegingen)
  • peper, zout, verse of gedroogde kruiden, knoflook

Stap 2: vullen

Vul één van de twee oopsies verder met je vulling naar keuze. Er zijn heel veel gezonde koolhydraatarme vullingen die je kunt gebruiken. De één zal wat meer vet bevatten dan de andere, dus zoek een goede balans. Daarmee bedoel ik dus níet dat je vetten moet beperken. Nee, zorg dat er voldóende gezonde vetten tussen je tosti belanden [9, 10].

Onthoud: je kunt het echt zo gek niet bedenken of je kunt er een lekkere tosti van maken. Ben dus lekker creatief.

Wat ideeën om je op gang te helpen:

  • kaas; van jong tot oud, van zacht tot hard, van koe, geit, schaap of buffel
  • vleeswaar: ham, uitgebakken ontbijtspek of bacon, kipfilet of salami
  • vis: zalm, tonijn, sardientjes
  • groenten (vers, geroerbakt of geroosterd): tomaat, ui, champignons, paprika, courgette, aubergine
  • bladgroenten: sla, spinazie (rauw toevoegen, leg het eventueel tussen plakken kaas)
  • gedroogde tomaatjes
  • stukjes avocado of guacemole
  • pijnboompitjes, noten, zaden of pitten

Stap 3: Leg de oopsies op elkaar en bakken maar!

Oopsie broodjes zijn niet zo stevig als de meeste boterhammen. Je kunt er bij het maken eventueel rekening al mee houden en ze net wat langer bakken. Maar eigenlijk is het niet zo’n probleem. Zolang je de gevulde oopsie maar heel in je tosti-apparaat krijgt.

Invriezen

Je kunt oopsies heel goed invriezen. Bijvoorbeeld direct na het bakken en afkoelen. Deze broodjes kun je dan nog gebruiken als hamburger- of pitabroodje of gewoon beleggen. Je kunt ze dan roosteren in de broodrooster.

Ben je toch tosti’s aan het maken, dan kun je er ook wat extra maken. Bij de meeste soorten vulling kan je de tosti  (na stap 2) ook invriezen. Ze kunnen dan recht uit de diepvries het warme tosti-ijzer in. Super handig voor een snelle lunch. Of voor bij een maaltijdsoep.

Gebruik bij het invriezen wel altijd bakpapier tussen 2 oopsies of 2 tosti’s om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.

Dromen

Jaren geleden vond mijn dochtertje het leuk om te fantaseren over een restaurantje wat we samen zouden runnen. Ze had er zelfs als een naam voor bedacht: ‘De VerwennerEi’. We zouden alleen eieren serveren. ‘Opa’s eitjes’ wel te verstaan.

Deze oopsie-tosti’s passen perfect bij ons restaurantje. Tenslotte zit er in zo’n oopsie ook voornamelijk ei.

Wie weet. Ooit… Een koolhydraatarme en vetrijke lunchroom. Samen met m’n dochter. Op een mooi plekje in de bossen waar mensen naar toe gaan na een stevige wandeling of fietstocht…Of gewoon zomaar. Omdat je er zo gezond en lekker kunt lunchen.

Hoe dan ook, onze tosti menukaart is alvast klaar. Zoals gezegd met 31 koolhydraatarme en vetrijke keuzes. Kun je een maand lang iedere dag langs komen, zonder dat het gaat vervelen 😉 .

Tosti menukaart van ‘de VerwennerEi’

  • Tosti Appeltaart: Besmeer met roomkaas, beleg met dunne plakjes appel en bestrooi met kaneel.

Let op: appel staat op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie [11] en is daarom niet toegestaan in de Transformatie fase, de afvalfase zeg maar. Kies dan gewoon een maand met 30 dagen 🙂 .

  • Tosti Bella Italia: Besmeer met een mengsel van tomatenpuree (en eventueel roomkaas of met (zelfgemaakte) rode pesto en bestrooi met Italiaanse kruiden. Beleg met kaas en ham, tomaat, ui, paprika en champignons.
  • Tosti Blijf uit m’n buurt: Besmeer met een mengsel van olijfolie en en een ruime hoeveelheid versgehakte knoflook en wat peper en zeezout. Of vervang door kruidenroomboter met flink wat verse knoflook erdoor. Beleg met kaas waarop je wat mosterd hebt gesmeerd en strooi er nog wat basilicumblaadjes op.
  • Tosti Blij met m’n ei: Besmeer met koolhydraatarme chilisaus. Beleg met kaas en een gebakken omelet.
  • Tosti Broodje Bal: Besmeer met tomatenpuree en bestrooi met kruiden naar smaak; bijv. Italiaanse. Beleg met kaas en een van te voren gebakken gehaktbal die je in 2 dunnere helften heb gesneden.
  • Tosti BLT (Bacon Lettuce & Tomato): Besmeer met roomboter. Beleg met uitgebakken bacon, fijngesneden ijsbergsla en plakjes tomaat. Smeer er geprakte avocado op, die op smaak gebracht is met citroensap, peper en zeezout.
  • Tosti Caprese: Besmeer met basilicumpesto. Beleg met plakjes mozzarella en plakjes tomaat en breng op smaak met peper en zeezout. Strooi er nog wat geroosterde pijnboompitjes op.
  • Tosti DreamCheese: Besmeer met tomatenpuree en bestrooi met kruiden naar smaak. Beleg met een combinatie van geiten-, koeien en schapenkaas. Of varieer met bijvoorbeeld een combinatie van roomkaas, belegen kaas, parmezaanse kaas, cheddar en een blauwaderkaas.
  • Tosti Funghi: Besmeer met roomboter. Beleg met een mengsel van roergebakken ui en verschillende soorten paddenstoelen. Kruid met peper, zeezout en provencaalse kruiden. Leg er plakken brie op.
  • Tosti Gegrild Genot: Besmeer met (kruiden)roomkaas en bestrooi met verse of gedroogde basilicum. Beleg met gegrilde groenten zoals aubergine, paprika en courgette. Breng op smaak met kruiden.
  • Tosti Geit goes nuts: Besmeer met mosterd. Beleg met geitenkaas en stukjes walnoten.
  • Tosti Pesto: Besmeer met basilicumpesto. Beleg met hüttenkäse of een andere kaas naar keuze, kipfilet en eventueel tomaat.
  • Tosti In ‘t Groen: Besmeer met pesto. Vul met kaas (mozzarella of een geraspte kaas) en spinazie. Vul eventueel aan met zongedroogde tomaatjes.
  • Tosti Kapsalon: Besmeer met sambal. Beleg met gebakken shoarmavlees (vleesreepjes zelf kruiden en bakken, anders: let op ingrediënten), tomaat en wat fijngesneden sla. Serveer de tosti met een knoflooksaus gemaakt van Griekse yoghurt, peper, zeezout en versgehakte knoflook.
  • Tosti Keto en Zo: Bak lever in roomboter samen met  knoflook en uiringen. Breng op smaak met verse peper en Himalayazout en snijd daarna de lever in plakken. Besmeer de oopsie met crème fraiche en beleg met de gebakken lever en uien, ontbijtspek en eventueel kaas naar keuze.
  • Tosti Kip Sateh: Besmeer met 100% pindakaas (= pindakaas zonder toevoegingen) of een andere notenboter. Beleg met plakjes kipfilet en kaas en wat verse taugé. Voeg eventueel wat sambal naar smaak toe.
  • Tosti Lentetuintje: Besmeer met roomkaas en breng op smaak met zeezout en peper en strooi er royaal verse tuinkruiden op (bijv. bieslook, peterselie, dille), fijngehakte knoflook, lente-ui en wat rucola. Beleg met kaas naar keuze.
  • Tosti Mexicano: Besmeer met roomkaas, voeg Mexicaanse kruiden toe (komijn, paprika, gedroogde chili, knoflook) en vul met kaas en (gare) kip (restje kippevlees, vleeswaar, gerookt, alles kan), avocado en (gedroogde) tomaatjes. Serveer eventueel met zelfgemaakte knoflooksaus (zie Tosti Kapsalon).
  • Tosti Mascarpone: Besmeer met mascarpone, strooi er oregano op en beleg met oude kaas, gegrilde paprika en met plakjes tomaat. Breng op smaak met zout en peper.
  • Tosti Kalkoensalade: Besmeer met mengsel van mayonaise en mosterd en beleg met kalkoenfilet en kaas. Leg er nog wat schijfjes zure augurk en tomaat op en bestrooi met verse bieslook.
  • Tosti Ode aan onze Zuiderburen: Besmeer met roomboter. Beleg met ham en kaas. Serveer de tosti met een spiegeleitje bovenop. In België noemen ze dit een Croque Madame.
  • Tosti On Fire: Besmeer met pittige (koolhydraatarme) chilisaus. Beleg met gerookte kip en kaas.
  • Tosti Onkruid: Besmeer met roomkaas. Beleg rijkelijk met een pittige brandnetelkaas en eventueel tomaat.
  • Tosti Salami: Besmeer met roomkaas en bestrooi met gerookte paprikapoeder. Beleg met kaas, salami en plakjes tomaat.
  • Tosti Sambal bij? : Beleg met kaas die besmeerd is met sambal naar smaak. Bak de tosti. Prak avocado met citroensap en wat Himalayazout en peper en beleg de gebakken tosti hiermee.
  • Tosti Stoof: Beleg met een restje stoofvlees, plakken brie en rucola [12].
  • Tosti Totally Nuts: Besmeer met roomboter en beleg met plakjes brie en gehakte gemengde noten. Lekker ook met wat verse tijm.
  • Tosti Tuna: Besmeer met mengsel van tonijn uit blik, mayonaise, Italiaanse kruiden en peper en zout. Beleg met kaas en eventueel plakjes tomaat of plakjes zure augurk.
  • Tosti Uitsmijter: Besmeer met roomboter. Beleg met plakken kaas, ham of uitgebakken ontbijtspek, een gebakken spiegelei, rucola en eventueel wat dunne plakjes zure augurk.
  • Tosti Veggie: Besmeer met hummus [6]. Beleg met gegrilde groenten, olijven of pijnboompitjes en gedroogde tomaat.
  • Tosti Zeezicht: Besmeer met roomkaas en bestrooi met wat fijngesneden dille. Beleg met plakken gerookte zalm en kaas. Varieer door te besmeren met crème fraiche met fijngesneden bieslook, peper en zout.

Rest mij nog maar één ding: Geniet ervan!

Bronnen

[1] De zin en onzin van 30 dagen challenges Blog over 30 dagen challenges, oftewel uitdagingen om in 30 dagen een nieuwe gewoonte aan te leren of een bepaald doel te bereiken. Over de zin en onzin en waar een goede challenge aan zou moeten voldoen.

2 Gezond Dorp nieuwsbrief – Cora Hoskens Mijn verhaal in de nieuwsbrief van Gezond Dorp. Hierin kun je lezen hoe ik kwam tot koolhydraatarm (o.a. suikervrij en glutenvrij) eten en wat voor effect dat op mijn gezondheid had.

[3] Pesto en mayonaise Blog over hoe je elke maaltijd om kunt toveren tot een maaltijd met voldoende vetten. Met linkjes naar de recepten om zelf pesto en mayonaise te maken.

[4] Paprika’s grillen & ontvellen doe je zo In rode pesto heb je gegrilde paprika’s nodig. Gegrilde paprika’s uit pot bevatten meestal niet (enkel) gezonde olie [10]. Vaak zitten ze in bijvoorbeeld zonnebloemolie. Zelf gegrild zijn de paprika’s ook echt veel lekkerder. Zelf gril ik ze in de oven, maar je kunt het ook boven een gasvlam doen.

[5] Rode pesto van geroosterde paprika Een recept van Jamie’s Magazine van rode pesto gemaakt van gegrilde paprika [4], hazelnoten en tijm. Tip: je kunt er ook nog gedroogde tomaatjes door doen.

[6] Nutty Crackers with Roasted Courgette Hummus Ofschoon kikkererwten bij de Real Meal Revolutie wel zijn toegestaan in bepaalde fasen van deze gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl [11], zijn ze vrij hoog in koolhydraten. Tijdens de afval-fase zijn ze daarom niet toegestaan. Maar je kunt van een helebooel andere groenten ook hele lekker hummus maken. Het Engelstalige recept van de Real Meal Revolutie van deze noten crackers met geroosterde courgette hummus, bewijst dit. Kikkererwten zijn overigens heel erg gezond. Het is dus heel erg aan te raden om ze weer te introduceren als je in je ‘verankeringsfase’ bent terecht gekomen.

[7] Zelf suikervrije chilisaus maken Recept voor een koolhydraatarme en suikervrije chilisaus.

[8] http://westlandpeppers.blogspot.nl/2017/09/recept-suikervrije-chilisaus.html Simpele video instructie over hoe je zelf suikervrije chilisaus kunt maken. Vervang in het recept de maizena door konjakpoeder en je hebt een koolhydraatarme variant.

[9] Vet goed, dat vet! Blog die ik schreef over het belang van voldoende gezonde vetten in je dieet.

[10] Goed vet! Blog die beschrijft wat gezonde en wat geen gezonde vetten zijn.

[11] Wat mag ik nog wèl eten? Blog die uitleg geeft over de gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie, inclusief de vernieuwde voedingslijsten waarop je kunt zien wat je in welke fase van de leefstijl mag eten.

[12] Tosti met stoofvlees en brie Toen ik ketogene tosti recepten aan het bedenken was, kwam ik na een een tosti met lever op het idee om er één met stoofvlees te maken. Maar Janneke Phillipi (een kookboekenschrijfster) was me voor. Ze bedacht een tosti met stoofvlees, brie en rucola. Het brood dat ze gebruikt past uiteraard niet in een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl, maar ik wilde haar idee niet onvermeld laten.

2 REACTIES

  1. Haha wat een verhaal weer.
    Geweldig.
    Dan ben ik je eerste klant.
    Ik heb ze een keer gebakken en vond het niks.
    Slap, klef… ?.
    Maar in het tostiijzer wil ik het nog wel eens gaan proberen met al dat lekkers

    • Tsja, smaken verschillen uiteraard. Je kunt ze wat langer bakken misschien. Ik vind ze (ook uit broodrooster) heel lekker! En ik zal je tafeltje voor de opening reserveren ?

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.