Zelfgemaakte en vet gezonde mayonaise
Ingrediënten
- Basis mayonaise:
1 eidooier
1 el mosterd
2 – 2 1/2 dl milde olijfolie (of bijv. avocado-olie)
1 el citroensap
verse peper en Himalayazout
- Eventuele extra smaakmakers:
fijngehakte verse tuinkruiden, zoals: dille, bieslook, peterselie, basilicum
verse knoflook, fijngehakt of geperst
gedroogde kruiden, zoals: (gerookte) paprika, kerrie, knoflook, ui, oregano
gedroogde tomaten, fijn gesneden
Stappen
- Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen voordat je verder gaat! Dit voorkomt dat je mayonaise straks gaat schiften.
- Doe de eidooier met de mosterd in een liefst hoge smalle kom. Mix de mosterd met de eidooier tot een romige massa. Het mengsel zal wat lichter van kleur worden.
- Voeg dan eerst druppel voor druppel wat olijfolie toe en mix dit er steeds goed door. Op deze manier zorg je ervoor dat de olijfolie kan gaan mengen met de eidooier en mosterd, zonder dat het gaat schiften.
- Daarna kun je de rest van de olijfolie in een dun straaltje toevoegen terwijl je blijft mixen. Je zult de mayonaise dikker zien worden. Je kunt stoppen als de mayonaise jouw gewenste dikte heeft, ook als er nog olie over is.
- Mix het citroensap erdoor en breng op smaak met de verse peper en Himalaya zout. De basis is nu klaar.
- Voeg nu naar eigen smaak één of meerdere smaakmakers toe. Bewaar de mayonaise in de koelkast.
Notities
- Er bestaat ook een alternatieve methode om mayonaise te maken, waarbij je een heel ei gebruikt en alles in een mengkom doet en er dan een staafmixer in zet, die je als het ware langzaam naar boven trekt. In principe een hele mooie methode, maar mij is het nooit zo goed gelukt als met de handmixer. Maar probeer het vooral zelf een keer. Een recept en een video vind je hier: ‘supersnelle mayonaise’.