Voor onze paasbrunch maakte ik dit jaar 3 verschillende koolhydraatarme glutenvrije broden. Wat over bleef deed ik in de vriezer. In plakjes met bakpapier ertussen.

Af en toe haal ik er een plakje uit. Zoals vandaag. Nadat ik vanmiddag eieren gebakken had voor m’n lunch heb ik die ‘boterham’ in het overgebleven bakvet in de pan gelegd. Met wat plakjes geitenkaas erop. Tussendoor even omdraaien en klaar was m’n superluxe boterham.

Wat een genot! Een heerlijk knapperige kaaskorst als buitenkant en die lekkere crunch van de pitten aan de binnenkant.

En het brood is heel makkelijk om te maken. Destijds kwam het er niet van om de recepten op de blog te zetten. En gaandeweg ben ik het gewoon vergeten. Gelukkig had ik wel m’n recepten opgeschreven. En ik had de foto’s nog. Het was alleen een beetje puzzelen welke foto bij welk brood hoorde 😉 .

Maar het is gelukt. En zo kan ik je dus toch nog alle drie de recepten geven. Hier alvast het eerste recept.

Past dit recept bij de Real Meal Revolution?

Bijna alle ingrediënten van dit brood staan op de groene lijst van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie (RMR). Je kunt hiervan in alle fases van de RMR eten tot je verzadigd bent.

In het recept worden ook rauwe noten gebruikt. Die staan op de oranje lijst A. Tijdens fase 3, als je je volledig richt op vetverbranding mag je iedere dag 1 ding kiezen van die lijst. Mits je je houdt aan de aangegeven hoeveelheden. Voor noten is dit een halve gesloten handvol. Heb je dus geluk als je grote handen hebt 😉 .

Kijk altijd zelf of het past

In dit recept gaan 200 g noten. Dat is veel meer dan een halve gesloten handvol. Maar je eet ook niet het hele brood in één keer. Ik gebruikte twee kleine bakblikken van 23 cm lengte. Stel dat je hier 10 sneetjes van snijdt per blik. In totaal gebruik je dan 200 g noten voor 20 sneetjes brood.

Dan bevat elk sneetje (200/20) = 10 g noten. Als dit maximaal een gesloten handvol mag zijn, dan moet 20 g noten in je gesloten hand passen. Dat kun je zelf nagaan. Of niet… en uitrekenen hoeveel je er dus van kunt eten.

Wat je ook kunt doen is dit brood maken met minder of  zelfs geen noten. Je kunt in dit recept noten namelijk vervangen door eenzelfde hoeveelheid zaden naar keuze.

[1, 2]

Koolhydraatarm en glutenvrij pittenbrood

 • 125 g lijnzaad (bruin en/of blond lijnzaad)
 • 75 g sesamzaad
 • 125 g zonnebloempitten
 • 125 g pompoenpitten
 • 200 g grofgehakte noten
 • 1 tl Himalayazout
 • 150 g geraspte belegen kaas
 • 5 eieren
 • 50 ml olijfolie

Doe alle zaden, pitten en noten met het zout in een kom. Meng het goed door elkaar. Meng er dan de geraspte kaas door.

Alternatief 1:

Klop de eieren los met de olijfolie. Roer het door het noten-pitten-kaasmengsel.

Alternatief 2:

Voor een iets luchtiger resultaat splits je de eieren. Klop eerst de eidooiers los met de olijfolie en roer het door het noten-pitten-kaasmengsel. Klop dan de eiwitten in een schone en vetvrije kom helemaal stijf en schep het op de rest van het beslag. Spatel het nu voorzichtig onder het beslag.

Bekleed twee kleine brood- of cakevormen met bakpapier en verdeel het deeg daarover.

Bak de broden ±30-35 minuten in de voorverwarmde oven op 160 graden Celcius.

Haal het brood uit de vorm en laat het dan afkoelen op een rooster.

 • voor 2 (kleinere) bakblikken van 23 x 13 cm

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie Gebruik deze lijsten om te kijken of dit recept op dit moment geschikt is voor jou. Dit ligt eraan in welke fase van de koolhydraatarme en vetrijke methode à la Real Meal Revolutie je je bevindt.

[3] Koolhydraatarm en glutenvrij pittenbrood Dit is het recept van het brood in deze blog. Dit kun je gebruiken als je het wilt printen.

[4] Koolhydraatarm en glutenvrij Italiaans zaden- en kaasbrood Het recept van het brood wat links op het rechtse rooster ligt. Met de zonnebloempitjes erop.

[5] Koolhydraatarm noten-, zaden- en pittenbrood Het recept van het brood wat helemaal rechts ligt. Met de pompoenpitten erop.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

 1. Cora, sedert ik jouw site heb ontdekt, heb ik al veel bijgeleerd over LCHF en ben ik overtuigd dat deze manier van eten de juiste is. Bedankt om al jouw kennis zo met ons te delen. Ik vind in je recepten soms crème fraiche en slagroom. Wat is het verschil? Hier in België is dat hetzelfde. En wat bedoel je juist met roomkaas? We spreken wel dezelfde taal, maar toch. Als het mogelijk is, graag een woordje uitleg. Dankjewel.

  • Hallo Ritje, bedankt voor je vriendelijke feedback. Ik vind het zo leuk om te lezen dat je er veel van bijleert. Dat motiveert me om door te gaan met schrijven over deze leefstijl. En natuurlijk geef ik je graag wat uitleg over slagroom en creme fraiche. Met slagroom bedoelen we in Nederland room van koemelk met wettelijk gezien minstens 30% vet, maar vaak is het 35%. Ik gebruik bij voorkeur slagroom van weidemelk. Ofschoon we het slagroom noemen is dit nog niet ‘geslagen’ oftwel je moet het nog zelf kloppen. Crème fraiche is een aangezuurde room. Deze is dik van textuur. Je kunt dat ook zelf maken van slagroom en Griekse yoghurt. Als je interesse hebt om te weten hoe dat moet, dan laat maar weten. Roomkaas is een witte, romige, smeerbare soort kaas. Degene die ik gebruik heeft als ingredientenlijstje “KarneMELK, room (MELK), zout, zuursel (MELK).” Het vetgehalte van roomkaas varieert wel (van zo’n 15 to 30% ongeveer) omdat er soms meer room wordt gebruikt bijvoorbeeld, maar de ingredientlijst ook. Soms worden er bijvoorbeeld verdikkingsmiddelen aan toegevoegd. Ik hoop dat het zo duidelijk is. Anders vraag gerust. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.